Бюджет до другого читання значно покращили, його можуть ухвалити наступного тижня — Гетманцев

Бюджет до другого читання значно покращили, його можуть ухвалити наступного тижня — Гетманцев

Бюджет-2024 до другого читання значно покращили, його можуть ухвалити наступного тижня, припускає член депутатської фракції партії "Слуга народу", голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. В ефірі Українського Радіо він також зазначив, у новій версії буде збільшена дохідна частина бюджету, перерозподіл щодо джерел фінансування дефіциту та зменшення фінансування на органи державної влади. Водночас нардеп вважає, що Україна отримає підтримку від міжнародних партнерів, зокрема Сполучених Штатів, в тому обсязі, на який розраховує.

0:00 0:00
10
1x

Данило Гетманцев. Фото: УНІАН

Україна отримає підтримку в тому обсязі, на який ми розраховуємо

Палата представників США проголосувала щодо плану республіканців — надання допомоги Ізраїлю в розмірі 14,3 мільярда доларів всупереч побажанням Адміністрації президента Джо Байдена та Сенату Конгресу США. Це питання розглядається не в пакеті, а окремо, хоча новий спікер Палати представників Майк Джонсон запевнює, що після цього обов'язково буде Україна і обов'язково в пакеті з заходами безпеки на американо-мексиканському кордоні. Чи є варіант, що у Сполучених Штатів зовсім нічого не вийде нам дати?

Абсолютно не погоджуюсь з таким варіантом. Насправді ми спостерігаємо за тим, що відбувається в Конгресі Сполучених Штатів. Ми розуміємо, що Україна стала одним з політичних питань наступних виборів в Сполучених Штатах. З іншого боку, ми розуміємо і бачимо двопартійну підтримку України. І те, що сьогодні там відбуваються певні політичні ігри на рівні Конгресу — це внутрішні політичні питання Сполучених Штатів, і вони не стосуються підтримки України. Обов'язково Україна отримає підтримку в тому обсязі, на який ми розраховуємо. Безперечно, нам потрібно буде трошки понервувати, бо виборчий цикл в Сполучених Штатах в активній фазі. І, напевно, в подальші місяці буде більш активним, ніж був до цього. Але Україна підтримку отримає. І з Білого Дому ми чуємо сигнали про те, що буде вето, якщо буде допомога лише Ізраїлю без України. З іншого боку, ми чуємо республіканців, які повністю підтримують допомогу України і розуміють, що від цієї допомоги залежить і добробут Сполучених Штатів і те місце, яке вони сьогодні займають на міжнародній арені.

Щодо республіканців, які вимагають контролю і додаткових звітів про витрачені кошти — це абсолютно обґрунтована вимога, ми погоджуємося з нею, бо всі кошти, які виділяються Сполученими Штатами й іншими нашими партнерами, чесно і прозоро використовуються на ті цілі, які вони виділяються, так само як і податки всередині України. Дійсно, у нас є певні прояви зловживань з боку окремих фізичних осіб. Ми їх ловимо, притягаємо до відповідальності. І мені здається, що дуже жорстко відповідаємо на ці порушення на відміну від всіх попередніх команд, які були при владі в Україні. І ті гроші, які сьогодні отримує Україна, це не є допомога, яка абстрактно надається якійсь країні, аби просто допомогти. Це внесок в спільну перемогу цивілізації в цьому світі. І цивілізація обов'язково повинна перемогти.

На яку допомогу варто розраховувати наступного року?

Наступного року Україна планує отримати 42,9 мільярда доларів. З них які більш-менш гарантованими, бо там є гроші від МВФ, є 15 мільярдів, тобто третина. Поряд з цим у нас є двопартійна підтримка в Сполучених Штатах. Ми обґрунтовано розраховуємо на те, що отримаємо відповідну допомогу від них. Ми маємо наміри підтверджені і достатньо ґрунтовні наміри щодо отримання допомоги від урядів G7. Єврокомісія також взяла на себе відповідні зобов'язання. Таким чином все це питання перемовин, це дуже складне питання. Тут немає нічого гарантованого наперед, але кожного дня і Мінфін, і Кабмін і президент України Зеленській працюють для того, аби отримати фінансування на наступний рік. 2023-й рік є надскладним, але необхідне фінансування ми отримали. І я переконаний в тому, що 2024-й рік буде таким самим. Я не хочу нікому малювати якісь казки, які не справдяться. Дійсно, ситуація є складною.

Бюджет до другого читання значно покращили, його можуть ухвалити наступного тижня

Як наразі розгортаються події навколо бюджету-2024?

Ми очікуємо від Кабінету міністрів підготовлений проєкт бюджету до другого читання. Висока доля вірогідності, що ми розглянемо його наступного тижня в Верховній Раді. Тому ми навіть йдемо з випередженням строків.

Голова бюджетного комітету Роксолана Підласа сказала, що депутатські "хотілки" оцінюються орієнтовно в 13 трильйонів гривень, що абсолютно нереально для бюджету України.

Цього року сума депутатських поправок в бюджеті є меншою, ніж звичайно, і це відповідає воєнному стану, в якому перебуває країна. Кожен депутат подає "хотілки", які є реалізацією його передвиборчих програм. Тобто якщо я хочу у своєму окрузі побудувати лікарню чи переобладнати її та подаю про це поправку, то я роблю для людей, не для себе точно. Я подав "хотілку" про збільшення доходів державного бюджету на 10 мільярдів гривень наступного року внаслідок додаткового податку на прибутки банків. І я вважаю, що ця "хотілка" абсолютно відповідає інтересам країни, яка є в стані війни. І 10 мільярдів на потреби армії дуже потрібні. Тому я б не дискредитував пропозиції депутатів, вони є слушними, їх треба розглядати й приймати. Тим більше, що багато хто пропонує зменшення фінансування органів державної влади. Ми також подали відповідні поправки, і вони були частково враховані бюджетним комітетом і підтримані Верховною Радою.

Тому загалом, якщо говорити про те, в якому стані бюджет потрапить до Верховної Ради, то буде оновлений і кращий бюджет, ніж був до першого читання. Крім того, буде збільшена дохідна частина бюджету, перерозподіл щодо джерел фінансування дефіциту, зменшення фінансування на органи державної влади. Хоча і до першого читання це був бюджет, який відображав три основні пріоритети країни: безпека й оборона, соціалка, а також допомога бізнесу.

Якою б складною не була ситуація, у бюджеті є абсолютно амбітні плани. Зокрема, заплановане зростання деяких мінімальних зарплат, пенсійна колізія, яка полягає в індексації.

У нас щороку відбувається індексація пенсій попри війну. Ми розуміємо, що найбільш соціально незахищені верстви населення потребують допомоги. І ми цю допомогу їм надаємо. Тому соціальні видатки, які стосуються мінімальної заробітної плати бюджетникам, перегляду виплат людям з інвалідністю, ветеранам, індексації пенсій будуть забезпечені нашою країною в першу чергу. І якщо говорити про пріоритетність, то після армії, після безпеки й оборони ці видатки є для нас найбільш пріоритетними. І президент, і уряд на цьому стоять. Два роки війни, але у нас відбуваються індексації пенсій та підвищення соціальних виплат. Тож уряд і президент роблять все можливе для того, аби найбільш соціально незакінчені версії населення почували себе впевнено отримували відповідний дохід.

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
Треба, щоб всі платили за одиницю енергії однаковий податок – Куюн про акцизи на пальне
Жоден партнер України не зможе замінити фіндопомогу від США — Чорний
За рік українці програли понад 100 мільярдів гривень — Железняк
Україна очікує від МВФ 5,4 млрд доларів протягом року ― Устенко
США могли б запровадити обмеження на продаж супутникових знімків української території — Касьянов