Котли, дизель-генерація, пічки в укриттях 1500 будинків. Садовий про готовність Львова до ракетних обстрілів

Котли, дизель-генерація, пічки в укриттях 1500 будинків. Садовий про готовність Львова до ракетних обстрілів

Львів готовий до опалювального сезону і станом на ранок 17 жовтня 99% споживачів отримають тепло. У цьому запевнив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо мер міста Андрій Садовий. Він також зазначив, що у Львові є альтернативні системи опалення, які дозволять соціальним закладам, наприклад, лікарням, працювати в нормальних умовах. Йдеться про твердопаливні котли, подвійну чи потрійну систему дизель-генерації на всякий випадок. Адже внаслідок російських повітряних ударів на певний час може зникнути централізоване опалення. Саме на такий випадок 1500 багатоповерхових будинків мають вибудувані пічки в укриттях і запаси дров. Садовий також наголосив: "якщо будуть уражені обʼєкти критичної інфраструктури, тоді вже маємо включати інший протокол, який ми зараз чітко з державою пропрацювали й готові його активувати".

0:00 0:00
10
1x

Андрій Садовий. Фото: Укрінформ

"Подвійна чи потрійна система дизель-генерації на всякий випадок"

Насправді Львів щороку достатньо спокійно входить в опалювальний сезон, переконує Андрій Садовий. Цьогоріч сезон почався вранці 16 жовтня і на ранок 17 жовтня 99% споживачів отримають тепло, зазначив мер. "А якщо говорити про соціальну сферу, то ми подали тепло ще минулого тижня", — каже Андрій Садовий. Він зауважує, що у місті є альтернативні системи опалення. "Наші медичні комунальні установи мають і централізоване опалення, і вибудовану альтернативну систему — твердопаливні котли, тому що хворі повинні бути в безпеці. Також в інших соціальних закладах вибудувана подвійна чи потрійна система дизель-генерації на всякий випадок. Крім того, орієнтовно 1500 багатоповерхових будинків мають вибудувані відповідні пічки в укриттях і навіть запаси дров. Президент Зеленський чітко сказав, що можуть бути атаки (російських окупантів – ред.), а відтак на певний час може зникнути централізоване опалення. Але люди повинні бути в теплі. Тому пропрацьовані різні варіанти. За останній рік проведена титанічна робота. Дбаємо про людей і робимо все, що необхідно", — переконує міський голова.

"Є чітко виписана норма законодавства: якщо середньодобова температура менше 8-ми градусів, ти повинен починати опалювальний сезон. Так зараз і є. 17 жовтня очікується вже 0 градусів, тому люди мають бути в теплі, щоб не хворіти. Тому що на сьогодні приймаємо дуже багато поранених. Наші лікарні переповнені задля реабілітації. Зараз є велика делегація колег із Європейського Союзу. І вони навіть не можуть уявити, як ми справляємося з такою великою кількістю проблем. Усі в теплі, все працює, тому повага і шана до людей — це перш за все, що нас мотивує", — запевняє Андрій Садовий.

"Якщо будуть уражені обʼєкти критичної інфраструктури, тоді вже маємо включати зовсім інший протокол"

"Звичайно, що за останні роки ми багато зробили для стабільнішого теплопостачання в місті, але щороку все одно треба виділяти час на регламентні роботи, що ми системно робимо. Є великі муніципальні та менші котельні, а також пічне опалення. У нас у Ратуші багато кабінетів опалюємо дровами. З одного боку, це економія газу. І якщо пічка була збудована, то чому б ні? Тож є різний варіант опалення в місті, але сьогодні ми дуже поважаємо тих, хто має також і альтернативи. Зокрема медичні заклади, школи-інтернати мають подвійний та потрійний запас міцності. Також у Львові всі пункти незламності обладнані відповідним чином. Тобто місто готове, але наголошую — якщо стабільна ситуація. Якщо будуть уражені обʼєкти критичної інфраструктури, тоді вже маємо включати зовсім інший протокол, який ми зараз чітко із державою пропрацювали і готові його активувати", — каже очільник міський голова.

А термомодернізація будинків?

Мер Львова зазначає, що у місті процес термомодернізації будинків почався ще багато років тому. Втім минулого року під час війни й цього року такі роботи не проводились активно. Хіба хтось приватно це робив. "Якщо є вільні кошти, сьогодні ми скеровуємо їм насамперед на підтримку ЗСУ. Взагалі цього року громада міста витратить понад 2 мільярди гривень на підтримку наших Збройних сил. А тут і ті кошти, які мали б піти на модернізацію та на інші роботи. Але сьогодні допомога військовим — наш чіткий пріоритет. Втім те, що ми зробили раніше, дає нам можливість сьогодні стабільно пройти зиму без різних нестандартних ситуацій", — резюмує Андрій Садовий.