Євген Магда про трикутник Україна-Румунія-Молдова, ВМС із караванами зерна та мовне питання

Євген Магда про трикутник Україна-Румунія-Молдова, ВМС із караванами зерна та мовне питання

Румунія є одним зі стратегічних партнерів США, зокрема на південному фланзі НАТО, наголосив у коментарі Українському Радіо виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда, коментуючи підсумки візиту до Бухареста президента України Володимира Зеленського. Під час спільної пресконференції з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом Зеленський анонсував запуск "зернового коридору" з України ― через Молдову ― в Румунію. На думку Євгена Магди, Військово-морські сили Румунії, Болгарії та Туреччини могли б брати участь у конвоюванні суден майбутніх караванів, які йтимуть цим "зерновим коридором".

0:00 0:00
10
1x

 

Президент України Володимир Зеленський і президент Румунії Клаус Йоганніс під час зустрічі в Бухаресті, 10 жовтня 2023 року. Фото: ФБ-сторінка "Володимир Зеленський".

 

"Якщо запрацює морський коридор, це можуть бути всі статті нашого експорту"

Румунія ― наш сусід, ми маємо з нею безпосередній кордон, зазначає Євген Магда. "Відповідно, ми зараз розглядаємо Румунію ― і це перебуває у контексті візиту Володимира Зеленського ― як країну, через яку можемо вивозити зерно. Є момент абсолютно важливий для нас. Румунія є одним зі стратегічних партнерів Сполучних Штатів, зокрема на південному фланзі НАТО. Наприклад, у Констанці активно розбудовується військово-повітряна база. Очевидно, що і Військово-морські сили Румунії разом із ВМС Болгарії та Туреччини, чорноморських країн НАТО, могли б брати участь у конвоюванні суден майбутніх зернових караванів, які будуть проходити нашим "зерновим коридором". Ми вже бачимо, що він може працювати, і розуміємо, що це можливість для нарощування надходжень до нашого бюджету. Адже якщо запрацює "зерновий коридор" ― будемо називати його морським, а не зерновим ― це може бути не лише зерно, але й метал, руда, тобто всі статті нашого експорту. Тому що до 24 лютого 2022 року Україна активно експортувала різноманітні товари і сировину саме морем. І в цьому на сьогодні наш великий інтерес, нам потрібні союзники".

"Війна рано чи пізно закінчиться, а потреба у транспортних шляхах не зникне"

Для нашої сусідки Румунії елемент стабільності в Україні є дуже важливим, наголошує політолог. "Ми бачимо, що зернова інфраструктура України потрібна, наші дунайські порти вагомі та мають неабияке значення для вивезення зерна сьогодні. Проте війна рано чи пізно закінчиться, а потреба у транспортних шляхах не зникне, безперечно. Я думаю, ми зацікавлені, зокрема, і в отриманні румунської нафти або нафтопродуктів, адже там є достатньо помітні нафтові поклади, їх можна використовувати".

"Було б логічним провести парламентські слухання й обговорити мовне питання"

Що стосується взаємодії з культурними меншинами, то є цікавий момент, на який вже звертала увагу румунська влада, каже Євген Магда. "Це наявність в українському законодавстві радянського терміну "молдовська мова". Насправді тут проблема достатньо широка, тому що навіть у сусідній Молдові офіційною державною мовою є румунська. У нас є молдовська, ми маємо багатонаціональні Одеську та Чернівецьку області, де проживають представники і молдовської, і румунської діаспори. І тут нам потрібно, з одного боку, зробити певний реверанс перед Бухарестом, а з другого ― не загострити відносини з Кишиневом. Для цього, як на мене, було б логічним провести парламентські слухання, запросивши відповідно румунських і молдовських дипломатів, і обговорити мовне питання. Ми досить часто бачимо, як мова стає причиною розбрату, тому важливо все з’ясувати для самих себе. Пересічні громадяни часто не розуміють, у чому зміст цієї проблеми, але насправді це вагомий момент. Хоча у цьому питанні треба поспішати повільно з тієї простої причини, що на парламентських виборах у Румунії питання так званої Великої Румунії безумовно звучатиме, і українське питання звучатиме також. Тому важливо, щоб наша позиція не виглядала слабкою".

Євген Магда. Фото журналістки Українського Радіо Світлани Мялик

Ухвалено рішення щодо центру з підготовки українських пілотів для F-16, можуть бути позитивні новини щодо артилерії та посилення протиповітряної оборони. Як Бухарест допомагає Україні у протистоянні з Росією та які загалом військові ресурси він має?

У самої Румунії достатньо багато проблем, тому що ракетні обстріли української території вже неодноразово чіпляли і територію Румунії, нагадує експерт. "Думаю, що Росія свідомо гратиме цю карту в контексті прийдешніх парламентських виборів у Румунії, тому взаємодія у трикутнику Україна-Румунія-Молдова є дуже важливою. У Молдови система ППО практично відсутня, їй цього року Європейський Союз має допомогти придбати радар, а вже наступного року, можливо, будуть придбані і системи ППО. Сьогодні на європейському континенті з українською армією мало хто може конкурувати за потужністю, чисельністю та бойовим досвідом. Тому, я думаю, можна говорити про перспективу ретрансляції цього досвіду, щоб ми показували, що відбувається в нашому Чорноморському регіоні. Тобто ми маємо демонструвати свій інтерес і спроможність посилити південний фланг НАТО своїми Військово-морськими силами та Збройними силами в цілому", ― резюмує Євген Магда.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США