Портрет фіктивної нареченої: старша на 30 років та, переважно, з групою інвалідності

Портрет фіктивної нареченої: старша на 30 років та, переважно, з групою інвалідності

До повномасштабного вторгнення скорочували термін реєстрації шлюбу переважно для вагітних наречених та тих, хто народив дитину. Зараз скорочення терміну потребують найперше військові. Їхній шлюб може навіть прийняти командир або скласти акт про одруження. Після чого такий заноситься до державного реєстру.  Начальниця Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Івано-Франківську Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Леся Семченко в ефірі Українського Радіо зазначила, що понад половину шлюбів укладають зараз саме військові. Але є й такі особи, хто укладає фіктивні шлюби. За словами Лесі Семченко, такі шлюби легко можна вирахувати: наречена старша нареченого у понад 30 років та має інвалідність. Тоді може бути відмова або розгляд такої заяви протягом трьох місяців.

0:00 0:00
10
1x

Фото ілюстративне

Командир може скласти акт про одруження

За 2022 рік в Івано-Франківській області укладено 7 768 шлюбів. А вже за 1 півріччя 2023 року 2 848. За словами Лесі Семченко, ці дані тримаються десь на одному рівні. Розповідає, що відбулося багато змін у процедурах укладення шлюбу під час повномасштабного вторгнення Росії до України: до 2022 року після подачі заяви на державну реєстрацію шлюбу існував місячний термін, якого треба було дотримуватися. Скорочення цього терміну відбувалося через вагітність або народження дитини наречною. Зараз понад половину шлюбів укладають військові. "Тому скорочення терміну потребують саме вони. Військових можуть розписати безпосередньо там, де вони перебувають. Їхню заяву може прийняти командир, засвідчити її або скласти акт про одруження і передати до відділу, де потім ми вносимо її до державного реєстру. Пізніше молодята отримують свідоцтво про шлюб". Чому скоротили цей термін? Бо є безпосередня загроза для життя, констатувала Леся Семченко.

Портрет нареченої: старша на 30 років та переважно з інвалідністю

На сьогодні, у зв'язку із повномасштабним вторгненням, хлопці йдуть на фіктивні шлюби з нареченими з великою різницею у віці, зауважила чиновниця. Жінка може бути старшою за нареченого на 30 років і, переважно, мати групу інвалідності, каже Леся Семченко. "Тут фіктивність вбачається одразу, бо у таких людей немає на меті створення сім'ї. Люди часто не володіють інформацією одне про одного, не підтверджують своїх стосунків. Тоді ми можемо або відмовити, або розглядати таку заяву протягом трьох місяців. Ми можемо як скоротити місячний термін, так його і подовжити. За цей термін можна перевірити цих людей: чи дійсно у них тривають стосунки, опитати друзів, їхні родини. Ми повинні унеможливити реєстрацію фіктивних шлюбів. Але щодо визначення фіктивності шлюбу, то це вже не наша функція", - зазначила чиновниця.  

Паспорт, документ про скасування попереднього шлюбу та військовий квиток  

Леся Семченко нагадує: щоби укласти шлюб, потрібно звернутися до відділу реєстрації шлюбів з паспортами, треба мати документ, який засвідчує припинення попереднього шлюбу, якщо такий був та бажано мати в наявності військовий квиток. Але якщо такого немає, то ніхто не вимагатиме, зауважує Леся Семченко. 

Шлюбів з іноземцями з початку 2022 року менше 

Цікаво, що від початку повномасштабного вторгнення Росії до України і до сьогодні шлюбів іноземців з українками в рази менше. "Якщо є просто паспорт, тоді ми готуємо запит у міграційну службу, щоби перевірити легальність перебування даної особи на території України".