Як зареєструвати дитину через "Дію" за кордоном або на окупованій території? Пояснює Мінцифра

Як зареєструвати дитину через "Дію" за кордоном або на окупованій території? Пояснює Мінцифра

Як скористатися державною послугою "ЄМалятко", якщо ви народили на окупованій території або перебуваючи за кордоном? Деталі в ефірі Українського Радіо розповів керівник із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Мстислав Банік.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Запорізька міська рада

"ЄМалятко" включає 9 послуг

"ЄМалятко" — це комплексна послуга, пов’язана із народженням дитини, яка об’єднує в собі одночасно дев’ять сервісів. Мається на увазі те, що людина заповнює одну форму, а не дев’ять, а ми по-різному групуємо дані і надсилаємо до різних державних органів, які мають надати послуги, пов’язані з народженням дитини", — розповів Мстислав Банік. 

Сюди входить:

— державна реєстрація народження та визначення походження дитини;

— призначення допомоги (виплати при народженні);

— призначення допомоги для багатодітних сімей;

— внесення інформації про дитину до реєстру пацієнтів, до електронної системи охорони здоров'я;

"Це надзвичайно важлива річ, тому що вона відслідковуватиме історію здоров’я дитини. Всі дорослі знають ситуацію, коли наші медичні картки постійно губилися й доводилося знову їх заводити. А тепер в Україні повноцінно працює електронна система охорони здоров'я і дитина від самого народження потрапляє в цю систему", уточнив посадовець. 

— внесення інформації до  Державного демографічного реєстру;

— отримання пакунку малюка;

— отримання податкового номеру.

Раніше на всі ці процедури треба було витрачати до десяти днів, а зараз треба просто заповнити заяву, що займає до 30 хвилин. 

+1 крок для дітей, народжених в окупації або за кордоном

"Також зараз з’явився варіант для дітей, народжених на окупованій території або за кордоном. Вони можуть потрапили під "ЄМалятко", основна відмінність полягає в тому, що перш, ніж податися на "ЄМалятко", треба подати заяву на встановлення факту народження через електронний суд і надати документи, які ви отримали за кордоном або на окупованій території. Це потрібно тому, що коли дитина народжується в Україні, в системі автоматично є інформація, що в пологовому стався медичний факт народження дитини. Ясна річ, що закордонні дані про народження дитини не потрапляють в українську систему, тому треба зробити додатковий крок. Після того ж, як електронний суд (саме так можна “забити” в пошуковику) ухвалить рішення, що так, дитина була народжена, можна буде далі працювати з послугою “ЄМалятко", — пояснив Банік.