"Маємо не підігрувати Росії, а працювати над зменшенням рівня корупції" — голова НАЗК

"Маємо не підігрувати Росії, а працювати над зменшенням рівня корупції" — голова НАЗК

Заходи, вжиті останнім часом, дають свій результат – зменшення в Україні на 10% фактичного рівня корупції, зазначив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо голова НАЗК Олександр Новіков у відповідь на прохання прокоментувати недавню заяву президента Литви Гітанаса Науседи. Той стверджував, що корупція в Україні нібито гальмує постачання їй західної зброї. Новіков посилається на опитування, проведене Національним агентством спільно з Європейською антикорупційною ініціативою в грудні 2022 року. Голова НАЗК додав: "Ми маємо не підігрувати Росії, не ворогувати між собою, а наполегливо працювати над зменшенням рівня корупції". 

0:00 0:00
10
1x

Олександр Новіков у студії Українського Радіо

 

Найкраще на будь-яке питання відповідають цифри, зауважив голова НАЗК Олександр Новіков, коментуючи недавню заяву президента Литви Гітанаса Науседи, котрий стверджував, що корупція в Україні нібито гальмує постачання їй західної зброї. Як зазначив Олександр Новіков, за останні чотири роки рівень дотику населення України до корупційних практик знизився практично на 10% – з 26,5% до 17%. Однак рівень сприйняття корупції залишається в 5 разів більшим. Росія використовує українців як засіб боротьби проти України. Російські інформаційні кампанії як в Україні, так і в Європі є основним засобом такої боротьби. "Навіть останні опитування українців, проведені групою "Рейтинг", свідчать про те, що політичні конфлікти та взаємні звинувачення – це те, що здатне посварити українців між собою. Тому ми маємо не підігрувати Росії, не ворогувати між собою, а наполегливо працювати над зменшенням рівня корупції. Й усі заходи, вжиті останнім часом (останні 3-8 років), дають свій результат – зменшення на 10% фактичного рівня корупції", – наголосив Українському Радіо голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков. Він посилається на опитування, проведене Національним агентством спільно з Європейською антикорупційною ініціативою в грудні 2022 року. 

Що сказав президент Литви? 

Корупція в Україні значно впливає на західних партнерів при ухваленні рішень про постачання зброї Києву, стверджував 5 вересня нинішнього року в ефірі радіо LRT президент Литви Гітанас Науседа. Він зазначив, що це дуже важлива причина, оскільки держави, які надають підтримку Україні, є демократичними, то вони повинні враховувати настрої свого суспільства і думку виборців. "Уявіть, що виборці в тій чи іншій державі бачать, що в країні, на яку спрямована допомога, відбуваються дуже помітні корупційні скандали. Це величезний удар по репутації цієї держави", — сказав Науседа. Така його заява пролунала після того, як президент України Володимир Зеленський запропонував кандидатуру Рустема Умєрова на посаду міністра оборони України замість Олексія Резнікова. LRT зазначає: хоча Зеленський у своїй заяві не згадував про корупцію, останнім часом у Міністерстві борони України розпочалися розслідування про зловживання та хабарництво під час закупівлі зброї. При цьому Гітанас Науседа не вважає, що цей факт спричинив затримку постачання Україні американських винищувачів F-16. "Іноді справи пов'язані ще й з тим, що одна справа ухвалити рішення, інша справа – реалізувати його", — зауважив лідер Литви.