Персональна відповідальність, а не колективна — Веніславський про викорінення корупції військкомів

Персональна відповідальність, а не колективна — Веніславський про викорінення корупції військкомів

Має бути персональна відповідальність конкретного посадовця Територіального центру комплектування за певні рішення, а не колективна безвідповідальність. Це зазначив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, член депутатської фракції партії "Слуга народу Федір Веніславський. Він прокоментував рішення Ради нацбезпеки та оборони від 11 серпня цього року про очищення "військкоматів" від корупціонерів. Веніславський погодився, що тільки кадровими змінами проблеми корупції в діяльності ТЦК і Військово-лікарських комісій не вирішити. Хоча нульовий рівень толерантності до корупції певного військкома має велике значення, переконаний депутат. І важливо, щоб корупціонер, який нажився на мільйони доларів, не отримав після викриття злочину умовний термін у суді. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото, "24 канал"

 

— У нашому етері нещодавно був голова правління ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик і він висловив думку, що звільнення військкомів не усуває корупційних ризиків у Територіальних центрах комплектування. Як ви вбачаєте викорінення хабарництва, корупції саме на цьому напрямку?

Я думаю, що колега має часткову рацію, що винятково кадровими змінами проблеми корупції в діяльності як Територіальних центрів комплектування та Соціальної підтримки, так і Військово-лікарських комісій як складової цього процесу, напевно, не вдасться уникнути. Корупційні спокуси будуть завжди там, де ухвалюють рішення, від яких залежить, чи людина, наприклад, піде на війну чи ні, буде визнана придатною чи непридатною до військової служби? Тут треба підходити комплексно і ми в парламентському комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки над цим вже працюємо. 15 серпня засідала робоча група з приводу удосконалення законодавства в сфері медичного забезпечення військовослужбовців, мобілізаційних заходів. 

"Якщо керівник під час війни дозволяв собі збагатитися на мільйони доларів..."

Але водночас я думаю, що оскільки Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки – це певна військова організація, то фактично можна провести аналогію, що це – окрема військова частина, за підбір кадрів в якій і за результати діяльності якої несе персональну відповідальність керівник. Візьмімо Одесу – якщо керівник під час війни дозволяв собі збагатитися на мільйони доларів, то напевне підлеглі також не забували про себе і якісь подібні схеми провертали. Тому я думаю, що якщо на зміну прийде керівник, який матиме нульовий рівень толерантності до корупції, не сприйматиме її, то підлеглі особи, мабуть, також будуть орієнтуватися і не будуть йти на корупційні спокуси.

Федір Веніславський. Фото: офіційний сайт політичної партії "Слуга Народу"

З іншого боку, я повністю погоджуюся, що треба комплексно підходити до функціонування Територіальних центрів, до нормативного регулювання таких центрів. І тут має бути запровадження персональної відповідальності конкретного посадовця за ті чи інші рішення, тому що зараз ми дуже часто маємо колективну відповідальність, що означає безвідповідальність. Невідворотність покарання буде ключовим елементом у викоріненні корупційних спокус у діяльності посадових осіб тих чи інших органів державної влади. Тому що коли ми говоримо про Територіальний центр, це така ж ситуація, як і в будь-якому іншому органі, де від дій чи рішень посадовців залежить доля людини, ухвалення якогось рішення або інші юридично значимі дії. Тому безперечно має бути жорстке покарання, але воно в Україні й так достатньо жорстке, за корупційні дії. Тому найголовніше – має бути усвідомлення, що рано чи пізно людина, яка вчинила корупційні правопорушення, злочин, нестиме заслужене покарання. І найголовніше – щоб ми розуміли, що це комплексна проблема з точки зору і правової, і судової системи. Щоби ми не отримали потім умовний термін для того корупціонера, який нажився на мільйони доларів.