ЮНЕСКО нарахувало 274 культурні об'єкти, зруйновані росіянами, Україна — понад 2 тисячі

ЮНЕСКО нарахувало 274 культурні об'єкти, зруйновані росіянами, Україна — понад 2 тисячі

Міжнародна організація ЮНЕСКО напередодні оприлюднила оновлений звіт про пошкоджені та зруйновані культурні памʼятки України. Заступниця Міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва в ефірі Українського Радіо розповіла, що ЮНЕСКО зафіксувало 274 культурні об'єкти, які були зруйновані росіянами. А Україна на липень місяць матиме 2,000 таких об'єктів. Чому така різниця в цифрах? Катерина Чуєва каже, що у верифікації цих даних за власною методикою.

0:00 0:00
10
1x

Зруйнована церква Різдва Пресвятої Богородиці в Житомирській області, фото: УНІАН

ЮНЕСКО нарахувало 274 культурні об'єкти, зруйновані росіянами, Україна — понад 2 тисячі  

На сайті ЮНЕСКО зазначено 274 культурні об'єкти, пошкоджені росіянами (церкви, сакральні об'єкти, музеї, історичні будівлі, галереї, монументи, бібліотеки та архіви). Але при цьому список культурних об'єктів в ЮНЕСКО у 5 разів менший, ніж список таких об'єктів, зафіксованих в Україні, зазначає Катерина Чуєва. Вона пояснює це тим, що ЮНЕСКО верифікує дані за власною методикою. "На липень в нас цей список нараховуватиме понад 700 об'єктів культурної спадщини і біля 1700 об'єктів культурної інфраструктури. Загалом список сягатиме понад 2 тисяч об'єктів".

Як працює ЮНЕСКО

ЮНЕСКО бере за основу інформацію, зібрану українською стороною і дистанційно перевіряє її по відкритих джерелах, бо не всі представники місії можуть сюди приїхати, каже Катерина Чуєва. "У нас є невеликий офіс ЮНЕСКО в Києві, який активно працює на місці. Вони тут координують роботу. Час від часу сюди приїздять представники інших підрозділів ЮНЕСКО. Зокрема, місія ЮНЕСКО зараз безпосередньо перебуває в Одесі". Розповідає, що інформація збирається в кілька етапів і в кілька способів верифікується. Наприклад, Україна працює на місці. Міністерство культури та інформаційної політики отримує дані від областей, від місцевих органів охорони спадщини, від громадських активістів, моніторить відкриті джерела. ЮНЕСКО далі ці дані аналізує в різний спосіб: використовує аналіз супутникових знімків, моніторить відкриті джерела, перевіряє те, що можливо, на місці. 

ЮНЕСКО зафіксувала вісім пошкоджених будівель на Одещині після атаки Росії

Представниця ЮНЕСКО. Фото: Одеська міськрада

Руйнувань ставало багато, тому довелося розділити повноваження

На початку повномасштабного вторгнення  Міністерство культури та інформаційної політики збирало інформацію про різні види пошкоджень, розповідає заступниця Міністра культури та інформаційної політики. Але в другій половині 2022 року було вирішено розділити зусилля, бо інформації ставало дуже багато. Тому новини щодо руйнувань та пошкоджень релігійних об'єктів, які не є пам'ятками культурної спадщини, збирає Державна служба з етнополітики та свободи совісті. А Міністерство культури сконцентрувалося на культурній інфраструктурі і на об'єктах культурної спадщини. 

З української локальної ситуації намагаємося зробити ситуацію глобальною

Вплив російської делегації на роботу місії ЮНЕСКО доволі відчутний, констатує Катерина Чуєва. "Будучи членом в міжнародних організаціях Росія вкладає величезні ресурси, які може собі дозволити вкладати в зовнішню політику. Робота десятиліттями їхніх відомств зараз дає свої наслідки. Вплив є сильним і він відчувається. Ми розуміємо, як складно із цим працювати. Ми робимо Україну більш видимою і займаємо якомога проактивнішу позицію. Щоби змінити усталені правила гри, потрібно докласти багато зусиль. З української локальної ситуації намагаємося зробити ситуацію глобальною". Україну підтримує велика кількість людей. 

Статус щодо Одеси зберігатиметься і моніторитиметься

Що стосується Одеси, то тут ми мали шляхи протидії з боку Росії, каже Катерина Чуєва, але статус щодо Одеси буде зберігатися і моніторитися. "Росія є учасником Гаазької конвенції. І це має певне значення. Порушення норм міжнародного гуманітарного права є серйозним воєнним злочином. І всі ці зруйновані об'єкти культурної спадщини розглядаються більш прискіпливо. Необхідний належним чином збір і фіксація свідчень цих воєнних злочинів, вже відкриваються кримінальні провадження", — резюмувала Катерина Чуєва.      
Криза в УКФ: Катерина Чуєва залишила Наглядову раду

Фото зі сторінки Катерини Чуєвої

 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Писанка завжди була оберегом, а не сувеніром — Зоя Сташук
Успенський собор Києво-Печерської лаври і його 950-літня історія, як аргумент проти "руського міра"
Російські окупанти пошкодили в Україні 781 пам'ятку культурної спадщини — Мінкультури
Суд виконав конвенцію ЮНЕСКО щодо повернення "скіфського золота" в Україну ― адвокат Титич
Інспекція Лаври: чи відповідатиме УПЦ МП за неналежне користування святинею? Коментує адвокат