Як не наразити себе на небезпеку в умовах комендантської години ― пояснює адвокатка

Як не наразити себе на небезпеку в умовах комендантської години ― пояснює адвокатка

Триває літо і сезон відпусток. У таких умовах можна зненацька проґавити час і раптом не встигнути дістатися додому до комендантської години. Як діяти у такому випадку та як загалом не наразити себе на небезпеку в умовах комендантської години? Про це слухачам Українського Радіо розповіла Олена Карнаух-Голодняк, адвокатка і правозахисниця.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: varta1.com.ua

 

Головні правила комендантської години ― що можна і чого не можна?

"Найперше правило ― під час комендантської години не можна перебувати на вулиці та в громадських місцях, ― наголосила правозахисниця. ― Це площі, парки, сквери і заклади громадського харчування. Багато хто думає, мовляв, я у нічного клубі, тому все нормально. Але це заборонено, і швидше за все цей клуб зачинився та робив вигляд, що він не працює. Є виняток, коли можна виходити з приміщення під час комендантської години ― це прямування до найближчого укриття у разі оголошення повітряної тривоги. Але якщо людина зареєстрована у Солом’янському районі, а шукає укриття в Дарницькому, то можуть бути питання, на які треба відповісти ― наприклад, ночую у родичів або винайняв квартиру в цьому районі".

Чому комендантська година в різних містах та регіонах встановлюється у різний час?

"Комендантську годину встановлює військова адміністрація, яка прораховує, залежно від воєнної ситуації, які можуть бути ризики, скільки може бути ДРГ, як вони можуть пересуватися по місту. Ми пам’ятаємо, що з лютого-березня 2022 року комендантську годину вводили, щоб виявляти ДРГ. Вони пересувались по місту вночі, тому якщо всі звичайні люди сидять вдома, то значить на вулиці ― диверсанти. Найстрашніше було те, що коли людина тікала від поліції або патруля, то її могли застрелити навіть не питаючи. Зараз такого менше, але мета комендантської години ― виявлення дивних речей і насамперед ДРГ у тих містах, що не окуповані та не розташовані у зоні бойових дій. Кожна військова адміністрація дивиться на кількість населення, на географію міста, на те, яка є необхідність, щоб професійно працювали військові та спецслужби, використовуючи цю комендантську годину за призначенням.

Хто контролює дотримання комендантської години? Хто може зупинити людину на вулиці під час комендантської години?

"Контролюють працівники поліції. Якщо ми згадаємо початок воєнного стану ― у нас на всіх стаціонарних блокпостах був присутній хоча б один працівник поліції. Якщо військові можуть проводити догляд, пропускати чи не пропускати людей, то якісь дії, оформлення щодо порушників вчиняються виключно разом із поліцією. Так само з комендантською годиною. Патрульна поліція патрулює вулиці, і на військових блокпостах спілкуватиметься з людиною саме поліція. Уночі поліція може доставити до відділку лише на тій підставі, що людина перебувала на вулиці, що б там людина не казала".

Які документи завжди треба мати при собі?

"Це паспорт. Якщо є можливість, то паперовий, бо "Дія" часто збоїть. У разі ID-карти, до неї треба мати документ про місце реєстрації. Треба показати квитки на поїзд, наприклад, якщо ви поспішаєте і так вже трапилось. Якщо у вас є перепустка або документ про право перебувати на вулиці під час комендантської години, то їх треба мати при собі. Законне право пересуватися містом у питаннях роботи чи служби ― це перепустка, і ще бувають додаткові документи для адвокатів безоплатної правової допомоги. Наприклад, фотографія чи скан доручення від центру, що вам треба їхати до клієнта. І не треба дивуватися, якщо вас все одно наполегливо запросять проїхати до відділку поліції для встановлення обставин".

Якщо документів немає ― це адміністративна відповідальність

"На перший раз порушник заплатить кілька сотень гривень, на другий раз це може сягати кількох тисяч гривень. Тому я б не радила, крім форсмажорних випадків, порушувати комендантську годину. Якщо людина не має бажання пів ночі провести у відділку поліції, пояснюючи і наражаючи себе на неприємне спілкування, то краще дотримуватися комендантської години. А якщо вже порушили, то треба попередити рідних, що вас затримали. Уявіть ситуацію очима поліції або військових ― а раптом людина з ДРГ? Тому я б наполегливо радила дуже обережно і виховано спілкуватися із представниками як військових формувань, так і поліції", ― наголосила Олена Карнаух-Голодняк.