Економічне бронювання ФОПів: наповнення бюджету чи можливість відкупитися від служби? Пояснює адвокатка

Економічне бронювання ФОПів: наповнення бюджету чи можливість відкупитися від служби? Пояснює адвокатка

Кабмін вніс у Раду законопроєкт про економічне бронювання для ФОПів. Реєстрація ФОПу повинна бути не пізніше, ніж за 6 місяців до набрання законом чинності, а дохід підприємця має перевищувати 61 тисячу гривень. Адвокатка і правозахисниця Олена Карнаух-Голодняк вважає, що тих, хто відповідатиме критеріям економічного бронювання, буде чимало. За її словами, необхідно втримати баланс, адже якщо буде заброньовано дуже багато підприємців, то тоді не буде звідки брати поповнення для армії. В ефірі Українського Радіо правозахисниця також зазначає, що далеко не всі військові підтримують економічне бронювання, як про те заявляють творці законопроєкту і прогнозує, що, крім зазначених вимог, будуть ще додаткові постанови й роз’яснення, які зроблять процес отримання бронювання для ФОПів непростим.

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: dp.tax.gov.ua

"Або ми хочемо дати можливість відкупитися, або ми хочемо поповнити бюджет"

Яким чином може бути реалізована ідея економічного бронювання ФОПів? Як суспільство ставиться до такої ініціативи Кабміну?

Кожен із трьох законопроєктів передбачає можливість бронювання ФОПів та його найманих працівників, а також бронювання працівників юридичних осіб. ФОПом може зареєструватися кожна людина, тому для них вимоги відрізнятимуться від вимог до юридичних осіб. Матиме значення, скільки ФОП працював до набрання законом чинності, який дохід має. Якщо ФОП заробляє 3 чи 20 тисяч гривень, то навряд чи він зможе отримати бронювання за цим законом.

Чи не порушують ці законопроєкти соціальну справедливість?

Це питання спірне. Воно не стільки юридичне, скільки соціальне. Чи всі люди, які працюють на економіку держави, можуть собі дозволити  сплатити 20 тисяч гривень за працівника чи за себе, щоб забронюватися. Деякі послуги краси чи відпочинку дають таку можливість, але соціально це не настільки важливо в умовах війни. Хтось може сказати, що економіці потрібні гроші для утримання армії, а ці гроші десь потрібно брати. Щоб подібна ідея економічного бронювання запрацювала в суспільстві, потрібно пояснити першочергову ідею: або ми хочемо дати можливість відкупитися, або ми хочемо поповнити бюджет. Тут важливо пояснити, під яку категорію підпадає економічне бронювання. Це ті, хто не підпадає під критичність для економіки? Тоді яка мета цих законопроєктів? Зараз дуже багато підприємств припинили свою роботу: це і будівельні організації, і працівники сфери послуг тощо. Працівників мобілізували, немає можливості їх бронювати, а люди не хочуть йти працювати в такі сфери без бронювання. Тому такі люди будуть прихильниками економічного бронювання. Ті, хто вже служить в армії, бачать ситуацію інакше і кажуть, що людей не вистачає.

"Тих, хто відповідатиме критеріям економічного бронювання, буде чимало"

Яку суму має задекларувати ФОП, щоб претендувати на економічне бронювання?

Загалом ФОПи в Україні можуть заробляти як від невеликих сум, так і до суттєвих, якщо вони працюють з підприємствами. У нас це вже десь напівлегальна, а десь легальна схема роботи бізнесу для оптимізації оподаткування. Тому тут питання в тому, скільки людей може бути заброньовано. Адже якщо буде заброньовано дуже багато, то де тоді брати поповнення для армії. Тому потрібно втримати баланс. Тих, хто відповідатиме критеріям економічного бронювання, буде чимало.


Олена Карнаух-Голодняк. Фото з фейсбук-сторінки 

"За яких умов військові підтримують економічне бронювання – дуже спірне питання"

Творці законопроєктів про економічне бронювання зазначають, що жоден військовий не заявив про неприпустимість економічного бронювання як концепції. Чи справді обговорювався такий аспект, як реакція військових?

Все залежить від того, яким чином ставилося питання. Не знаючи, як ставилося питання, важко оцінити думку військових. Якщо питання звучало як: "Чи є у вас обґрунтовані альтернативи для наповнення бюджету? Якщо є, то озвучте, а якщо ні, то ми напишемо, що немає", це одна права. А можливо, дійсно це питання обговорювалося, і військові сказали, що краще ФОПам податками наповнювати бюджет. Тобто одні можуть виступати за поповнення, а інші вважати, що їм не потрібне поповнення, яке боїться виходити з кімнати. Крім того, військо – це як офіцерський склад і командування, так і рядові. Тому думки можуть дуже відрізнятися. Я б не казала про те, що військові "за". За яких умов військові підтримують економічне бронювання – дуже спірне питання.

"Вимоги до ФОПів будуть серйозніші, ніж здається" 

ФОП має бути зареєстрований до 2024 року, аби мати можливість претендувати на економічне бронювання. Це запобіжник від масової реєстрації ФОПів?

Загалом так. Один із законопроєктів передбачає, що реєстрація ФОПу має бути не пізніше, ніж за 6 місяців до набрання законом чинності. Реєстрація ФОПу повинна бути не для того, щоб робити бронювання. Ця людина має хотіти заробляти кошти й платити податки, а не реєструвати ФОП виключно для бронювання. За практикою того, як відбувається бронювання в приватних підприємствах критичної інфраструктури, після прийняття законопроєкту будуть ще постанови Кабміну і роз’яснення, які додадуть ще додаткових вимог. Тому радіти зарано. Усе буде набагато серйозніше, ніж зараз обговорюється.

Який планується механізм бронювання ФОПів?

Думаю, це буде за аналогією з тим, як працює бронювання через "Дію". Можливо, буде щось схоже. "Дія" спокійно запрацювала для працівників, до яких немає питань від військкомату. Якщо є військово-обліковий документ, дані оновлені, то бронювання відбувається без проблем. Тобто технічно це можна буде реалізувати. А ось щодо питання підтягнення документів, то швидше за все податкова буде надавати дані також через "Дію" зі свого реєстру щодо того, чи відповідає ФОП вимогам.