Рівень води в Дніпрі у районі Запоріжжя знизився після підриву Каховської ГЕС на 4,5 м

Рівень води в Дніпрі у районі Запоріжжя знизився після підриву Каховської ГЕС на 4,5 м

Рівень води в річці Дніпро у районі Запоріжжя знизився після підриву 6 червня цього року російськими окупантами Каховської ГЕС на 4,5 метри — до 12,5 метрів, зазначив Українському Радіо гідролог Віктор Вишневський. Він констатував, що такі наслідки вчиненого Росією були неминучими. Достатньо пригадати світлини Дніпра в Києві, коли не було Канівського водосховища, зауважує експерт. Це був порівняно не широкий Дніпро, який тоді легко можна було перепливти. А коли створили Канівське водосховище, ріка стала значно ширшою, а пляжі — вужчими. Віктор Вишневський розповів, чому Дніпро міліє зараз, як змінився стік річки після підриву Каховської ГЕС і як на ситуацію впливає нинішня спекотна погода?

0:00 0:00
10
1x

У Запоріжжі міліє Дніпро. Пляж Хортиці. Автор фото: Eva Mironova. Milukraine.net

Чому рівень води у Запоріжжі знизився на 4,5 м?

Люди звикли до доволі високого рівня води, який спостерігався десятиліття після того, як повністю наповнили Каховське водосховище навесні 1958 року, пояснює гідролог. "Достатньо високий рівень води забезпечував можливість наскрізного судноплавства через ділянку біля Запоріжжя, також залишилися якісь елементи порогів. Коли проєктувалося, а потім створювалося Каховське водосховище, довелося рівень води зробити доволі високим, щоб судноплавство могло нормально функціонувати,  розповідає Віктор Вишневський. Крім того, є ще одна деталь саме цієї весни і ситуації, яка сталася з Каховською гідроелектростанцією (її підрив російським окупантами – ред.). За словами гідролога, ця весна була доволі багатосніжною та повноводною. Рівень води піднявся в усіх містах на Дніпрі, зокрема в Києві, у Черкасах і в Запоріжжі. І на момент вибуху рівень води у Каховському водосховищі був значно вищим, ніж зазвичай. "Якщо традиційно рівень води у Каховському водосховищі становить близько 16 метрів, то на момент вибуху він був на 76 сантиметрів вище звичайного. Водночас у Запоріжжі рівень води становив 17-17,5 метрів, а в останні дні знизився приблизно до 12,5 метрів. Тобто на 4,5 метри. За такого значного зниження ширина Дніпра в Запоріжжі різко зменшилася, і тут нічого немає дивного. Достатньо пригадати світлини Дніпра в Києві, коли не було Канівського водосховища. Це був порівняно не широкий Дніпро, який легко можна було перепливти. Були широчезні пляжі. А коли створили Канівське водосховище, рівень води піднявся лише на 2-2,5 метри. Однак ріка стала значно ширшою, а пляжі – вужчими. І до цього ми вже теж звикли. У випадку із Запоріжжям рівень води знизився на 4,5 метри, порівняно з 6 червня (день підриву Каховської ГЕС). І велика відмінність від того, якими були умови ще місяць тому до вибуху, який стався 6 червня на Каховській ГЕС", — зазначає Вишневський.


Віктор Вишневський. Фото: ютуб-канал "Чистий Дніпро"

"За сухої погоди стік Дніпра зменшується"

 Насправді на стік Дніпра Каховське водосховище впливало лише в нижній течії, додає гідролог. Загалом стік Дніпра формується передусім на території за межами України. Коли приходить суха погода, а вона вже фактично в Україні настала, стік зменшується. І якщо цієї весни максимальні витрати на Дніпрі сягали 5-5,5 тисяч кубічних метрів на секунду, то зрозуміло, що коли повінь закінчилася, витрати зменшилися і, відповідно, і швидкість течії зменшилася.

"Рівень води у Дніпрі підтримують 5 водосховищ, але й він поступово спаде"

Те, що в обласному центрі Дніпро, та в інших містах рівень води залишається нині доволі високий, пояснюється наявністю ще 5-ти водосховищ — Київського, Канівського, Кам'янського, Дніпровського та Кременчуцького, які підтримують доволі високий рівень води. Але й він буде потроху зменшуватися і наповнення цих водосховищ відбудеться лише наступної весни, резюмує Віктор Вишневський.