Шуляк: "Модернізація, а не реконструкція чи реставрація". На що підуть західні кошти для відновлення України?

Шуляк: "Модернізація, а не реконструкція чи реставрація". На що підуть західні кошти для відновлення України?

Післявоєнне відновлення України має стати справжньою модернізацією, а не реконструкцією чи реставрацією. Про це заявила в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк. Вона підбила підсумки конференції із повоєнного відновлення України Ukraine Recovery Conference, що відбулася 21-22 червня нинішнього року в Лондоні (Велика Британія). Олена Шуляк брала участь у цій конференції. На заході партнери пообіцяли надати Україні додаткову допомогу. Зокрема, США заявили про виділення 1,3 млрд доларів на відновлення енергосистеми, розвиток зеленої енергетики та підтримку підприємств. Прем’єр Великої Британії Ріші Сунак оголосив про багаторічний пакет фінансової підтримки, який містить кредитні гарантії від Світового банку на 3 млрд. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що держави ЄС забезпечать 45% потреб України у фінансуванні до 2027 року.

0:00 0:00
10
1x

Олена Шуляк. Фото: сайт партії "Слуга Народу"


60 млрд + 840 млн на додаткову відбудову України

"Думаю, що підсумки того, на яку суму Україна може розраховувати після Лондона, вже зроблені. Близько 60 млрд – про таку суму говорив прем’єр–міністр Денис Шмигаль. Основна сума – це озвучені президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн 50 млрд до 2027 року", – розповіла Олена Шуляк. Ці гроші, звісно, не будуть просто надані Україні, уточнила народна обраниця: "Вони будуть надані тоді, коли Україна робитиме відповідні кроки, пов’язані з підвищенням інвестиційної привабливості, реформуванням судової системи. Багато всього також потрібно буде здійснити в антикорупційній діяльності. Тому думаю, що ця заява та 50 млрд будуть потім трансформовані в чітку дорожню карту, яка зазначатиме, що за чим потрібно зробити, щоб отримувати ці гроші. Наскільки я розумію, буде також створена незалежна аудиторська комісія, яка стежитиме за використанням цих грошей. Думаю, що наша система "Dream" якраз і буде в основі надання інформації будь-яким аудиторам, донорам, людям, які мають зацікавленість в тому, як використовуються ці гроші", – пояснила Шуляк. Також, розповіла голова партії "Слуга народу", у Лондоні підписувалось багато угод: "Наприклад, була підписана угода між Європейським інвестиційним банком та Міністерством відновлення на 840 млн. Ці гроші також будуть використані на інфраструктуру, цифровізацію. На сьогодні ми як країна показали, що наші цифрові послуги входять у топ світових рішень і можливостей цифрової держави". Також у рамках цієї угоди додатково йдеться про відновлення шкіл, лікарень, транспортних мереж, інфраструктури водопостачання і фінансування цифрової трансформації і систем кібербезпеки.

"We build Ukraine"

"Уже реалізовано десятки спільних проєктів. І коли представники Міністерства відновлення їхали з певними проєктами на конференцію в Лондон, це були проєкти, які вже зараз реалізовуються з різними донорами. Таких проєктів, якщо я не помиляюся, було 45 і частина з них вже в активній реалізації", – додала Шуляк. Тож, за словами народної депутатки, можна стверджувати, що вже сформована міжнародна коаліція "We build Ukraine", а міжнародний бізнес об’єднується і розглядає можливості інвестувати в Україну: "Якщо говорити за Лондон, то більше 400 компаній із різних секторів – енергетичного, інфраструктурного, IT, агросектору – були на конференції, вели перемовини і підписували різні меморандуми. До України зараз є інтерес і для того, щоб він перетворився в конкретні кроки, Україні потрібно зробити ще досить багато речей, зокрема, щоб правила роботи бізнесу були дуже зручними, прозорими, зрозумілими. Щоб не було зайвих регуляцій, корупції, щоб чиновники різних рівнів не могли тиснути або заважати бізнесу розвиватися. Це виклики, які постали перед усіма гілками влади. І ми на своєму рівні в парламенті, уряд – на своєму як центральний орган влади вирішуватимемо всі ці речі, щоб процес відновлення перетворював нас на сучасну модернову державу і щоб у нас відбувалася справжня модернізація, а не реконструкція чи реставрація", – констатувала Олена Шуляк.