"Відеокамери в кожному куточку": з червня МВС забезпечує "прозорі" іспити на водійські права

 "Відеокамери в кожному куточку": з червня МВС забезпечує "прозорі" іспити на водійські права

З 1 червня цього року в Україні стартує пілотний проєкт із забезпечення прозорих іспитів у сервісних центрах МВС. У чотирьох областях і приміщення зі складання теоретичного іспиту з отримання водійських прав і автівки практичного екзамену обладнають відеокамерами. Про це розповів в ексклюзивному коментарі Українському Радіо начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик. До кінця року "прозорі" іспити охоплять всю країну, додав посадовець. "Не буде жодної можливості, щоб хтось комусь допомагав. Якщо людина впевнено керує транспортним засобом, їй ніхто не заважатиме скласти цей іспит", – переконує Микола Рудик. Кандидат може оскаржувати рішення екзаменатора. Сьогодні в Україні діє 148 територіальних сервісних центрів МВС із складання іспитів на права. У подальшому залишать 55 таких сервісцентрів.

 

0:00 0:00
10
1x

Посвідчення водія в Україні. Фото: сайт "Головний сервісний центр МВС"

"Контролюватиметься кожен сантиметр"

"Сьогодні в Україні існує 148 територіальних сервісних центрів, які щоденно приймають теоретичні та практичні іспити для подальшої видачі посвідчення водія або вперше, або закриттям певних категорій на право керування транспортним засобом. В подальшому планується залишити 55 територіальних сервісних центрів, в яких ми будемо приймати ці іспити. Але для узагальнення певної інформації з 1 червня ми починаємо експеримент у чотирьох регіонах", – розповів Микола Рудик. За словами начальника Головного сервісного центру МВС, експеримент почнуть у Київській, Вінницькій, Львівській та Одеській областях. Облаштують теоретичні класи та класи прийняття і складання іспитів сучасними відеокамерами в кожному куточку: "Тобто контролюватиметься кожен сантиметр, кожен куточок кожного екзаменаційного класу. Він контролюватиметься і за допомогою відео, і за допомогою аудіо. Не буде жодної можливості, щоб хтось комусь допомагав. Якщо людина вивчила теорію на знання правил дорожнього руху, то вона прийде і самостійно складе цей іспит у теоретичних класах. Також експеримент стосуватиметься облаштування автомобілів, на яких у територіальних сервісних центрах МВС приймають практичний іспит. Мета – контролювати під час прийняття практичного іспиту на легкових автомобілях всі рухи екзаменатора та кандидата. Ці камери контролюватимуть напрям руху транспортного засобу попереду та позаду авто, а також внутрішній простір салону машини. Салон також контролюватиметься як за допомогою відео, так і аудіо", – пояснив Рудик. "Якщо людина впевнено керує транспортним засобом, їй ніхто не заважатиме скласти цей іспит. Так само ми будемо впевнені, що наші екзаменатори не матимуть жодної можливості підтримки когось або допомоги".  

До кінця року "прозорі" іспити охоплять всю країну 

Експеримент здійснюють, щоб узагальнити певну інформацію, певні можливі огріхи, каже посадовець. "Проте вже зараз ми можемо презентувати нашим водіям позитивні сторони. Зокрема, йдеться про можливість записатися в цих експериментальних регіонах онлайн на складання практичного іспиту. Ми мінімізуємо кількість часу для попереднього запису. Якщо людина після вивчення теорії хоче скласти іспит, то може зайти через сайт Головного сервісного центру, обрати будь-який зручний в цих регіонах сервісний центр і час складання практичного іспиту", – розповів Микола Рудик. І додав: експеримент починається з 1 червня і триватиме два місяці: "За цей період ми узагальнимо інформацію, врахуємо пропозиції, недопрацювання і після узагальнення приймемо зміни. До кінця року ми запровадимо цю стратегію в інших регіонах України".

Автоматизація проти корупції

Наостанок Микола Рудик запевнив, що держава враховує всі можливі ризики та корупційну складову на шляху від автошколи до отримання водійських прав: "Відео з теоретичного екзамену зберігатиметься до складання практичного іспиту, під час іспиту на дорогах в автівках. Стосовно застережень, що відео з іспитів можуть зникнути, то правила прописані так, щоб унеможливити людське втручання у фіксацію цих процесів. Все буде автоматизоване, щоб не було можливості щось приховати або прибрати певні аспекти. Автівки будуть укомплектовані камерами з кутом на 360 градусів, що унеможливить "сліпі" зони. Також усередині автівок буде аудіоконтроль – будь-які прохання кандидатів, пропозиції від наших екзаменаторів фіксуватимуться. Тож кандидати, які пройшли навчання, почуватимуться більш впевнено, адже після виконання завдань екзаменатора кандидат зможе оскаржити його рішення, якщо воно його не влаштує. Оскаржити рішення можна буде протягом 30 днів", – пояснив Рудик. Він додав, що процедура оскарження відбуватиметься через регіональні сервісні центри: "Є відповідні комісії, які незалежно від наших екзаменаторів вивчають ці питання і колегіально ухвалюють рішення про оскарження певної події щодо кожного з кандидатів".