Треба виправляти катастрофічну помилку саміту НАТО 2008 року — Климпуш-Цинцадзе

Треба виправляти катастрофічну помилку саміту НАТО 2008 року — Климпуш-Цинцадзе

Серед країн-членів НАТО є дедалі чіткіше усвідомлення, що без України в альянсі неможливий стабільний і тривалий мир в Європі. Про це в ефірі Українського Радіо заявила голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з ЄС, членкиня фракції партії "Європейська Солідарність" Іванна Климпуш-Цинцадзе. Але на сьогодні серед членів НАТО немає консенсусу щодо вступу України. Климпуш-Цинцадзе констатувала: Франція, Німеччина та Італія, які підписують декларації про те, що Україна має бути в альянсі, все ж таки спираються на "мову Бухаресту". Йдеться про саміт НАТО 2008 року, коли ані Грузія, ані Україна не отримали плани дій щодо членства. І після цього Росія почала війну спершу проти Грузії, а потім проти України. 

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Міністерство оборони України

 

"Безумовно, кожна зустріч в рамках НАТО обов’язково супроводжується намаганням отримати від партнерів України чітку позицію стосовно того, що нам уже на Вільнюському саміті (зустріч глав держав і урядів країн-членів НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня 2023 року) необхідно перейти на інший шабель взаємин з Україною та чітко сформулювати бачення щодо часу, розуміння перспектив – коли Україна стане членом альянсу. Через те, що потрібно виправляти помилку 2008 року, коли ані Грузія, ані Україна не отримали плани дій щодо членства. Я не можу сказати, що всі колеги однозначно готові зараз на серйозний крок. Але ми дедалі більше бачимо, що є краще усвідомлення на загал того, що стійкий і стабільний, тривалий мир в Європі неможливий без того, щоб Україна була членом НАТО. Це також серйозний тектонічний зсув у розумінні й підходах наших партнерів", – розповіла Іванна Климпуш-Цинцадзе. Водночас депутатка зазначила, що вони не має відчуття, що Україну будуть готові запросити до НАТО на саміті у Вільнюсі: "Немає такого відчуття повної готовності та консенсусу. Нам доведеться ще серйозно попрацювати, щоби або у Вільнюсі, або як максимум у Вашингтоні наступного року отримати таке запрошення". 

"Україні шлях в НАТО через План дій не потрібен"

"Якщо говорити про План дій щодо членства України в НАТО, то ми насправді вважаємо, що після того шляху, який вже пройшла Фінляндія для вступу до альянсу, і того шляху, який проходить Швеція через політичне запрошення, для України вже також змінився час. Цей інструмент (План дій – ред.) насправді не є релевантним. Нам, безумовно, потрібно буде пріоритезувати якісь речі, які необхідно буде виконати Україні, щоби і політично, і у верховенстві права, і у парламентському контролі, суспільному нагляді за безпековою та оборонною машиною ми були взаємосумісними з нашими партнерами. Але це точно не значить, що має бути План дій щодо членства і багаторічний процес приєднання", – пояснила Климпуш-Цинцадзе. Вона додала, що такі країни-члени НАТО, як Франція, Німеччина та Італія, які підписують декларації про те, що Україна має бути в альянсі, все ж таки спираються на "мову Бухаресту": "Йдеться про рішення бухарестського саміту 2008 року, коли було сказано, що Україна і Грузія будуть членами альянсу, а наступним кроком на цьому шляху має бути надання їм Плану щодо членства. Думаю, нам треба відходити від повторення цієї формули й вийти на інший – сильніший та потужніший щабель взаємин, який би мав говорити про те, що Україна повинна стати членом НАТО і наступними кроками мають бути 1,2,3 - деталі, які ми мали би узгодити із партнерами", – зазначила народна обраниця.

Іванна Климпуш-Цинцадзе. Фото: ФБ-сторінка Ivanna Klympush-Tsintsadze

Дехто в НАТО досі боїться ядерного потенціалу Росії

Принагідно Климпуш-Цинцадзе прокоментувала позицію Франції та Німеччини щодо вступу України в НАТО, нагадавши, що позиція саме цих двох країн не дала понад десятиліття тому стати Україні ближче до вступу в альянс. "На жаль, це власне позиція Німеччини та Франції 2008 року і призвела до тої катастрофічної, як на мене, помилки альянсу в той момент. Вона призвела потім і до війни, атаки Росії на Грузію в 2008 році, і наступної атаки Росії на Україну в 2014 році. Безумовно, зараз ми відчуваємо ці серйозні зміни і в настроях політиків, і в певних суспільних настроях, і в усвідомленні того, як рухатися далі. Водночас ніхто поки що не зняв з порядку денного певний острах представників політичних еліт в тому числі й цих країн стосовно ядерного потенціалу Росії і стосовно того, що вони не готові зробити останній крок із запрошення України", – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

А позиція США стосовно членства України в НАТО? 

"Щодо США, то, думаю, що на даний момент немає такої проактивної лідерської позиції Сполучених Штатів, яка була в цьому ключі в 2008 році, коли тодішній президент Джордж Буш-молодший наполягав на тому, шо Україні та Грузії потрібно дати План дій щодо членства. Аналогії тим зусиллям ми не бачимо на сьогодні", – констатувала депутатка. Відтак вона висловила підтримку активнішій політичній позиції, яку відстоює генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Але Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що будь-які його подальші дії і висловлювання залежать від консенсусу серед країн-членів альянсу. 

Столтенберг: умови вступу в НАТО лише після перемоги України у війні з Росією

Обговорення умов вступу України в НАТО можливе лише після її перемоги у війні з Росією. Про це пише сьогодні 15 травня The Guardian із посиланням на заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга на "саміті демократії" в столиці Данії Копенгагені. Водночас Столтенберг запевнив, що найактуальнішим завданням альянсу наразі є саме забезпечення перемоги України. І додав, що на майбутньому саміті альянсу у Вільнюсі, можливо, погодять багаторічну програму переходу України до стандартів НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Фото: U.S. Department of State