З 12-го травня заморозків в Україні не буде, з 16-го травня дощитиме — синоптикиня

З 12-го травня заморозків в Україні не буде, з 16-го травня дощитиме — синоптикиня

З 12-го травня заморозків в Україні не буде і температура вночі сягатиме 3-8 градусів тепла. Це спрогнозувала в ефірі Українського Радіо синоптикиня Укргідрометцентру Наталя Птуха. Загалом до 15-го травня в Україні протримається погода, дуже схожа на ту, яка є зараз. Тобто переважно без опадів, за винятком Закарпаття, Прикарпаття. Але з 16-го травня ситуація зміниться. Спочатку в західні області та Правобережжя, а потім на решту території України прийдуть дощі. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото, автор Олександр Лащенко (с)

"Цього року в Україні класична весна"

Зараз не зафіксовано рекордно низьких значень температури, констатує синоптикиня. І додає: температура у межах норми. "Цього року в Україні є весна з її класичною погодою. У попередні роки у зв’язку зі змінами клімату в нас дуже часто не було тривалого весняного періоду. Спочатку зимова погода, потім тиждень-два весняна й одразу починалася спека, коли у квітні бувало по 30 градусів. А цього року вийшло навпаки — весняна погода затрималася", — каже Наталя Птуха. Поки що стабільного потепління не відчувається, але синоптикиня прогнозує, що найближчим часом потрошку температура підвищуватиметься, адже наближається літо. Втім Наталя Птуха наголошує, що спекотної погоди в травні не варто очікувати.

Без опадів та заморозків

На більшості території України погода вже без опадів, констатує вона. До цього кілька тижнів тривали дощі. Протягом останнього тижня на територію України переважно впливає поле підвищеного тиску — антициклон. Його центр розташований на північ від України і, відповідно, він у більшості областей забезпечує спокійнішу погоду, без опадів, пояснює Наталя  Птуха. "Але оскільки ми перебуваємо не в центрі антициклону, а на периферії, то може бути хмарність. Також частково можливі опади на південному сході та у західних областях України. Але внаслідок цього антициклону у нас прохолодніша повітряна маса. Тому що у північній півкулі рух повітря в антициклоні завжди відбувається за годинниковою стрілкою. І тому вітер на території України більшість часу з північного сходу. Тож до нас доходить прохолодне повітря і ми не можемо прогрітися. Навіть вночі досі в нас спостерігаються заморозки. Переважно це заморозки на поверхні ґрунту, але, наприклад, сьогодні (10 травня) вночі на заході, у Житомирській та Вінницькій областях місцями могли бути заморозки й у повітрі. Однак із 12-го травня заморозків на території України не буде і температура вночі сягатиме 3-8 градусів тепла", — прогнозує синоптикиня.

З 12-го травня заморозків на території України не буде. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

А якою очікується температура до кінця травня?

"Середньомісячна температура передбачається за весь травень по території України в межах 14-18 градусів. Трохи нижче в горах — 10-13 градусів, що загалом близько до норми. А місячна кількість опадів очікується 35-72 міліметри, що теж в межах норми. Більше може бути на Закарпатті та Прикарпатті — 132-170 міліметрів. До 15-го травня протримається погода, дуже схожа на ту, яка є зараз. Тобто переважно без істотних опадів, за винятком Закарпаття, Прикарпаття та північного південного сходу, де очікуються невеликі й короткочасні дощі. Але з 16-го травня ситуація зміниться. Антициклон відійде від території України і надійде атмосферний фронт із Заходу, який принесе вже опади, зокрема спочатку у західні області та Правобережжя", — прогнозує Наталя Птуха.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
Пил із Сахари залишає Україну, температура повертається до квітневої норми — синоптикиня
Потепління триватиме до 6 березня, далі зниження температури та опади — "Укргідрометцентр"
Вплив війни на довкілля та зміна клімату – це дві проблеми, які нині стоять перед людством – Хлобистов
"Хтось тішиться, а комусь води не вистачає" — метеорологиня про глобальні зміни клімату
Втрати менші, ніж у рашистів — Селезньов про наступ ЗСУ "всупереч військовій науці"