За березень гральний бізнес сплатив більше податків, ніж за весь минулий рік — Гетманцев

За березень гральний бізнес сплатив більше податків, ніж за весь минулий рік — Гетманцев

Україна отримала від грального бізнесу за березень нинішнього року більше податків, ніж за весь 2022-й рік. Про це повідомив Українському Радіо голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев. Держава торік отримала від грального бізнесу (плата за ліцензії, податки) 1,9 мільярда гривень — трошки більше 1% від усього обсягу операцій такого бізнесу в Україні, констатував раніше Гетманцев. Переважна більшість організаторів азартних ігор зухвало ухилялися торік від сплати податків. А нині "всі, чи майже всі оператори грального ринку почали сплачувати податки", – зазначив цього разу голова парламентського комітету.

0:00 0:00
10
1x

ілюстративне фото УНІАН

"Усі, чи майже всі оператори грального ринку почали сплачувати податки"

Взагалі я не думаю, що питання, який орган керує гральним бізнесом, є принциповим, констатував Данило Гетманцев. Він прокоментував той факт, що Мінцифра пропонує Верховній Раді ліквідувати Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей і автоматизувати видачу гральної ліцензії. Уряд підтримав відповідний законопроєкт і він відправляється на розгляд  парламенту. Головне – щоб керування було ефективним, каже Гетманцев. "Протягом десятиріч цим займався департамент Міністерства фінансів, зараз був створений КРАІЛ (Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей) – колегіальний орган. Якщо уряд вважає, що такий орган є недоречним, то ми обов’язково розглянемо цю пропозицію. Але тут дуже важливо розуміти, що завдяки діям нашої Тимчасової слідчої комісії гральний ринок у березні був виведений в “білу” і всі, чи майже всі оператори грального ринку почали сплачувати податки. Ми за березень отримали більше податків, ніж за весь 2022 рік. Це також була величезна масштабна схема, яка, дякувати Богу, зараз припинена. 

На фото: Данило Гетманцев, ФБ-сторінка

Але крім цього, зважаючи на те, що деякі оператори покинули ринок внаслідок цих дій, з’явилися охочі отримати ліцензію. І сьогодні КРАІЛ фактично заблокована, держава не може видати ці ліцензії й не може отримати гроші за ці ліцензії. А гроші державі зараз потрібні як нікому іншому. І я перед тим, як вирішувати долю цього органу, радив би уряду розблокувати його роботу, бо там зараз не вистачає кворуму – 1 чи 2 членів, яких необхідно призначити. А також – видати ліцензії, якщо для цього є юридичні підстави, щоб отримати гроші в бюджет", – рекомендує Данило Гетманцев.