"Тепер включені інвестиції і послуги" — Посол Ґаладза щодо змін в Угоді про вільну торгівлю з Канадою

"Тепер включені інвестиції і послуги" — Посол Ґаладза щодо змін в  Угоді про вільну торгівлю з Канадою

Між прем'єрами України та Канади була підписана спільна декларація про завершення переговорів щодо модернізації Угоди про вільну торгівлю. Про те, коли можна очікувати на початок роботи вже оновленої угоди, в ефірі Українського Радіо розповіла Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза.

0:00 0:00
10
1x

Фото: BBC

 

Оскільки переговори вже закінчені, зараз триває технічний процес: переклади, перевірка юристами, схвалення парламентом, адже в Канаді угоду має схвалити парламент.

Головна перевага цієї угоди полягає в тому, що вона стає зразком для України для укладення угод з іншими країнами. Для Канади ця угода така сама, як і угоди, які ми маємо з іншими країнами, відтепер Україна може мати свої угоди такої ж якості, що дуже важливо для розвитку української економіки та комерційних відносин з усім  світом.

Я думаю, що за кілька місяців модернізована угода буде схвалена і почне працювати. Але до того часу далі працює угода, яка була підписана у 2017 році. Також Канада зняла під час війни всі тарифи, щоб ще більше полегшити торгівлю.

Можна визначити хоча б основні ключові зміни у модернізованій угоді? Що змінилося? Тому що Денис Шмигаль це окреслив як, принцип "дозволено все, що не заборонено".

Так. Головне, що тепер в угоді включені інвестиції і послуги. Послуги – це дуже важливо для України, бо, як ви знаєте, тут дуже багато, наприклад, IT-шників і IT-сервісів, які зможуть тепер легше продавати свої послуги Канаді.

З канадської сторони дуже багато фінансових послуг —  банки, страхування —  завдяки яким тепер наші підприємці легше зможуть тут провадити свій бізнес і експортувати свої фінансові послуги. Це ключові нові елементи.

Щойно ми ухвалимо цю угоду, то будемо її підтримувати, поширювати через проєкти, щоби всі в Канаді і в Україні розуміли, які нові можливості з’явилися і які можливості існували до сьогодні.

З початком повномасштабного вторгнення Росії ще збільшилася кількість українських мігрантів, які чи тимчасово, а хтось, напевно, і на постійно приїхав до Канади. Канада також одразу відреагувала: запропонувала спеціальну програму підтримки українців. Програма розрахована на три роки і можливість нею скористатися була продовжена ще на пів року. Чи плануються  якісь зміни в цьому контексті?

Так, ця програма була продовжена, але, крім цього, немає жодних змін.

Вже понад 160 тисяч українців приїхали до Канади, де вони знаходять необхідну термінову підтримку щодо проживання протягом перших двох тижнів. Також ми забезпечуємо разову фінансову підтримку. Українці, які приїхали, мають доступ до охорони здоров'я, до шкіл і, звісно, мають дозвіл на працю.

Думаю, що кожен з українців, які зараз перебувають у Канаді, має свою думку щодо повернення в Україну або сталого проживання в Канаді. Тому програма буде далі діяти, адже вона має на меті дати українцям можливість відійти від війни, побути в Канаді.

Ми сподіваємось, що вони повернуться в Україну, щоб тут працювати на відбудову. Проте також будемо вітати тих, хто вирішить залишитись в Канаді.