Резніков про "продуктовий скандал": Очікуємо технологічного рішення для закупівель на Prozorro

Резніков про "продуктовий скандал": Очікуємо технологічного рішення для закупівель на Prozorro

Корупційні ризики, які присутні під час оборонних закупівель, прокоментував під час презентації Національної антикорупційної програми на 2023-2025 роки міністр оборони Олексій Резніков: "Є система закупівель у мирний час і система закупівель у військовий час. У військовий час ми змушені тримати баланс між вимогою обмеження інформації та публічністю. Наприклад, досі триває дискусія щодо питання, чи розкривати місце розташування підприємства, яке надає послугу. Ми переконані, що цього розкривати не можна, бо це наражає на небезпеку трудовий колектив та обладнання. Крім того, є дискусія, чи розкривати місця перебування військовослужбовців не в пунктах постійної дислокації, а там де вони насправді є".

0:00 0:00
10
1x

Фото: armyinform.com.ua

21 січня видання "Дзеркало тижня" опублікувало матеріал про те, що Міністерство оборони нібито закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах. У відповідь на це Міноборони назвало публікацію маніпуляцією, а сам міністр Резніков назвав її інформаційною атакою. Згодом НАБУ заявило, що йому також було відомо про ймовірні зловживання Міноборони при закупівлі продуктів харчування для військових ще до того, як це питання порушило "Дзеркало тижня". На тлі звинувачень відбувся ряд певних відставок, а міністр пообіцяв забезпечити громадський контроль над закупівлями харчування, майна на палива для армії. Після цього журналістська програма "Схеми" опублікувала нові контракти на харчування військових, де було видно, що ціни знизилися, але маржа залишалась високою. Журналістка Українського радіо Людмила Тягнирядно попросила Олексія Резнікова прокоментувати такий допис народної депутатки, голови комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Анастасії Радіної: "Міністр оборони фактично зірвав запровадження прозорих процедур для відбору нових постачальників харчування для військових і змусив уряд дозволити Міноборони продовжити чинні контракти. Вітання постачальнику яблук по 51 грн за кілограм!". У відповідь Олексій Резніков зазначив:

"При всій повазі до народного депутата, вона завищує мої можливості, дуже мене суб’єктивізує. Мені, звісно, приємно чути, що я такий всемогутній. Але це смішно чути, що я щось зірвав. Моя задача — не зірвати постачання, усталене, безперешкодне, безперебійне, величезної армії українських захисників та захисниць. У мене стоїть завдання, щоб їх було нагодовано щодня. І мене не цікавлять чиїсь політичні амбіції. Ми робимо так, як має бути. На сьогодні нова система не розроблена, ідеальної системи ніхто не придумав, робоча група під керівництвом першого віцепрем’єра продовжує потужно працювати, але остаточного рішення цієї робочої групи ще не існує. Ми просили Prozorro розробити технічні можливості, щоб ми саме на Prozorro могли робити закупівлі. Маю надію, це питання буде технічно вирішено. Але поки що уряд ухвалив рішення продовжити контракти на три місяці, щоб не зірвати усталене постачання до Збройних сил України. Хочу всім нагадати, що за найскладніший 2022 рік під час відкритої навали жодних нарікань від військовослужбовців на якість, кількість та своєчасніть постачання продуктами харчування не було. Немає зараз і не буде. Я як міністр оборони буду їм це гарантувати. Усе решта я готовий прийняти як критику. Через три місяці, якщо робоча група зробить усе необхідне і рекомендації будуть робочі та спроможні до виконання, то відбудеться покращення. Моя амбіція — щоб ринок постачання харчів збільшився і розвивався. Хочу нагадати, що до мого призначення лише одна компанія забезпечувала харчування у ЗСУ. Сьогодні вже вісім компаній забезпечують. Це означає, що саме завдяки моїй команді відбулася демонополізація. Тому коли хтось каже, що я щось блокую чи зупиняю, він глибоко помиляється".