Десятиліття навчання за 1 рік. (Не)реально? Веселовський про конкурс дипломатів

Десятиліття навчання за 1 рік. (Не)реально? Веселовський про конкурс дипломатів

Оголошено відкритий конкурс на посаду послів України. "Ми йдемо на безпрецедентний крок — створюємо відкритий механізм, який дозволяє і дипломатам зсередини системи і людям зовні запропонувати свою кандидатуру на посаду посла. Відповідна сторінка вже створена на сайті МЗС в розділі "Вакансії", — написав Дмитро Кулеба, глава Міністерства закордонних справ на своїй сторінці у Фейсбук. Наразі бажаючих отримати роль посла України в тій чи іншій державі багато, зазначив міністр. І додав, що на сьогодні послів немає в понад двох десятках країн: в Європі, Латинській Америці, Африці, на Близькому Сході, Південному Кавказі та Південно-Східній Азії. Ці нововведення прокоментував слухачам Українського Радіо дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол, радник директора Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Веселовський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: ілюстративне, Посольство України в Республіці Польща

Десятиліття офіційного навчання за рік… Таке можливо?

Андрій Веселовський, спираючись на власний досвід в дипломатичній службі каже, що люди навчаються серйозному фаху і серйозній справі декілька років: спочатку в інституті чи університеті, потім на курсах підвищення кваліфікації, далі набираються досвіду вже безпосередньо на роботі. І тільки після декількох років у МЗС їм можуть довірити очолити посольство за кордоном. Переконує, що цього всього осягнути за кілька місяців неможливо. Тим паче швидко навчити всьому цьому людину з іншої сфери буде дуже і дуже складно. "Приходячи на посаду посла з боку, так би мовити "з чистого листа", ти опиняєшся в чужому середовищі, ти не можеш діяти повноцінно. На це потрібен мінімум рік. А особливо там, де країна складна, проблемна, де розігруються складні ситуації. Якщо туди потрапити навіть співробітнику МЗС, то йому буде непросто. А що говорити про непідготовленій до таких ситуацій звичайній людині?" 

"Перетворення конкурсу на набір заяв через подання електронною поштою є ризикованим"

Андрій Веселовський підкреслює винятковість ситуацій, в яких йдеться про політичне призначення людей на серйозні посади у серйозні країни. І наводить приклад посолки Оксани Маркарової в США. "Але вона до того, як стати посолкою, займалася міжнародними фінансами. Олег Дьомін, будучи заступником Голови Верховної Ради, став послом в Росії, потім Казахстані і КНР". Сергій Комісаренко був директором інституту і мав досвід закордонних відряджень. Після чого його призначили послом у Великій Британії. "Але перетворювати це на набір заяв через подання електронною поштою є ризикованим. Уявімо, що на цей заклик відгукнулося 10 тисяч людей. Це небагато в порівнянні із населенням України. Хто буде ці заяви розглядати? Треба для цього посадити 2-3 дипломатів. Якого рівня і кваліфікації будуть вони?", — запитує Андрій  Веселовський. 

"Сильні претенденти можуть загубитися серед моря випадкових"

Він не виключає того, що "це є спробою і легалізацією тих запитів, які надходять від численних людей, які свого часу вчилися в дипломатичних інституціях і зараз хочуть застосувати свої можливості. І міністр дозволяє відкрити цей процес. У людини тоді з'являються юридичні підстави: бо міністр запропонував. Можливо є узгоджене коло осіб, які вирішили чи то з бізнесу, чи з державної служби перейти на дипломатичну службу. І вони попередньо давали  про це знати. І таким чином Дмитро Кулеба відкрив цей канал. Тоді це може бути виправдано. Але сильні претенденти можуть загубитися серед моря випадкових. І через це відбір може бути недостатньо якісним. І коли ми на весь світ вигукнули, що шукаємо дипломатів, то це говорить про те, що їх немає в нашій системі. Чому і де вони ділися? Чому тих, хто має лідерські риси і відповідну підготовку, хто працює давно в центральному апараті, їх не просувають далі?". Очевидно, що такі запитання потребуватимуть відповіді…

Останні новини
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Новини по темі
Трансляцію 4 лютого готували в турборежимі — голова делегації України на "Євробаченні"
Радіо Промінь проведе трансляцію Нацвідбору на Євробачення-2024 українською та англійською
Skylerr: "Ми повинні боротися, попри те, що усім дуже важко"
NAHABA: "Наша мета на Євробаченні – не перемогти, а донести свою енергію"
YAKTAK: "Хочу на Євробаченні нести українську пісню гордо і дуже потужно"