Потужна дипломатична робота України — Пойта про візит Кулеби до Китаю

Потужна дипломатична робота України — Пойта про візит Кулеби до Китаю

Візит міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби до Китаю — це можливість напряму довести позицію Києва до китайського керівництва, зокрема, стосовно розв'язаної Росією війни та результатів Саміту миру у Швейцарії. Це констатує в ефірі Українського Радіо керівник секції Азіатсько-Тихоокеанського регіону у Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння / CACDS Юрій Пойта. За підсумками зустрічі обидві сторони заявляють, що виступають за досягнення миру, однак досі під сумнівом бажання Китаю стати гарантом безпеки для України, каже експерт. На його думку, проривного результату від візиту Дмитра Кулеби чекати не варто, але Україна здійснює дуже потужну дипломатичну роботу. І в певний момент вона може дати результати.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі з главою МЗС КНР Ван Ї. Китай, 24 липня 2024 року. Фото: МЗС України

"Це можливість довести позицію України напряму"

Яке значення матиме візит Дмитра Кулеби до Піднебесної і чи можемо ми зробити прорив у відносинах Китаю та України, які є дуже і дуже непростими?

Досить складно оцінити значення, тому що ми маємо досить обмежену кількість інформацій для аналізу. Наразі опубліковано пресреліз Міністерства закордонних справ Китайської Народної Республіки та пресреліз Міністерства закордонних справ України. В основному риторика позитивна, але обережно оптимістична. Обидві сторони говорять про те, що вони за вирішення російсько-української війни, за припинення вогню, за досягнення миру, але акценти робляться трошки на різних питаннях. Крім того, поки що не ясні механізми досягнення цієї можливої мирної угоди, або перемир'я, або миру. Українська сторона говорить про те, що основним завданням є досягнення так званого сталого і справедливого миру. І це означає, що навіть якщо будуть досягнуті якісь домовленості з Російською Федерацією, вони повинні забезпечувати безпеку України і унеможливлювати подальший розвиток російської агресії та подальше проведення Росією військової кампанії проти України. Яким чином це зробити? Чи Китай готовий стати посередником або гарантом безпеки для України? Це велике питання, і поки що воно є негативним для України.

Китай протягом тривалого часу не демонстрував готовності виступити гарантом безпеки для України і його позиція лише погіршувалася. За понад два роки російсько-української війни кількість китайських компонентів, які прибули з Китаю, для російського озброєння зросла фактично в 10 разів. Наразі вони складають до 80-90% в російському озброєнні. Так само це стосується і верстатів на російських оборонних підприємствах тощо. Ми бачимо, що позиція Китаю тривалий час лише погіршується, і Китай навіть намагався і намагається підірвати українські ініціативи стосовно саміту миру. Тож поки що відбувається вивчення позиції обох сторін. Для України це можливість зрозуміти позицію Китаю на основі переговорів тет-а-тет уже і між главами відповідно зовнішньополітичних відомств. Це можливість доведення позиції України до китайського керівництва напряму, тому що пан Ван Ї має дуже серйозне політичне значення в китайських колах, він є наближеною і довірчою особою для Сі Цзіньпіна (лідера Китаю — ред.) та членом політбюро Центрального комітету Комуністичної партії Китаю. Відтак для України це можливість довести свою позицію напряму, можливість встановити акценти й визначити червоні лінії, а також дивитися, яким чином Китай реагуватиме далі.

На мою думку, найголовніше тут — підготовка до виборів президента Сполучених Штатів Америки. Тому що якщо прийде Дональд Трамп до влади, то, напевно, він буде говорити про те що Україна та Росія повинні сісти за стіл переговорів. І наразі Україна скоріше за все пропрацьовує свою більш сильну дипломатичну позицію для переговорів з американською стороною для того, щоб показати: "подивіться, ми провели один саміт миру, ми працюємо над другим самітом, ми намагалися залучити Китай, але деякі питання не відпрацьовані, тому в нас є отакий-то план дій". Я думаю, що проривного результату не буде, але поки що відбувається дипломатична гра, дуже потужна дипломатична робота. І в певний момент вона може дати якісь результати.

"РФ та Китай намагатимуться внести розкол між Україною і Заходом"

Ми розуміємо, що нині досягти миру в Україні можна лише за допомогою дуже потужної військової підтримки, тому що без військової підтримки на полі бою дипломатія не матиме ніякої ваги. Тому військову підтримку на цей час нам може надавати лише Європейський Союз, НАТО та США. Це наші основні партнери. І Російська Федерація, і Китай намагатимуться внести розкол між нами і західними партнерами, аби продемонструвати, що Україна нібито не довіряє західним партнерам, шукає собі партнерство в особі Китаю. Думаю, ці питання порушуватимуться, але не будуть наповнені фактами та відповідною доказовою базою, тому до них потрібно ставитися дуже критично.

"Тригодинну розмову міністрів було чим наповнювати"

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав, що "переговори глав зовнішньополітичних відомств України і Китаю тривали сьогодні, 24 липня понад три години, довше, ніж заплановано. Була предметна та глибока розмова з усього спектру як двосторонніх, так і регіональних міжнародних питань". У пресрелізі Міністерства закордонних йдеться про те, що в ході переговорів сторони обмінялися думками щодо актуального стану та перспектив розвитку двосторонніх відносин, а також міжнародного порядку денного.

Річ у тому, що ані пан Ван Ї, ані Дмитро Кулеба не володіють ані китайською мовою, ані українською мовою. Тому, звичайно, переговори йшли з перекладачем. Скоріше за все, це був несинхронний переклад, а послідовний. Це означає, що це значно збільшує час на переговори, тому що після висловів кожної сторони відбувається переклад на відповідну мову. Крім того, доведення своєї позиції, навіть якщо вона включає декілька сторінок загального декларативного тексту як із китайського боку, так і з українського, це також вимагає часу. Ми не маємо відомостей про те, чи відбувалися переговори в форматі запитання-відповідь вже після доведення своєї офіційної позиції. В пресрелізі цього не видно і немає транскрипту переговорного процесу. Три години — це не коротка розмова, але її є чим наповнювати, тому що тут і питання того, як Україна бачить воєнні питання, як Україна бачить розвиток ситуації на полі бою. Крім цього, Кулеба, наприклад, наголосив і довів до китайської сторони результати Саміту миру в Швейцарії та подальший алгоритм дій. Це означає, що Україна не лише констатує факт, а й намагається захопити дипломатичну ініціативу. Вона доводить подальший алгоритм дій до китайської сторони та пропонує їй варіанти: можливо, долучитися на якомусь етапі, чи долучитися до робочої групи в Формулі миру Зеленського, чи десь висловити підтримку тощо. Тому є досить багато питань для доведення до китайської сторони і для обговорення. Яким чином вони будуть реалізовані, це дуже велике запитання. 

Від самого початку Україна покладала колосальні надії на китайську сторону. І навіть пів року тому Україна все ще вважала, що Китай може долучитися до реалізації як мінімум трьох питань:

перше питання — повернення українських депортованих дітей;

друге питання — забезпечення безпеки зернового коридору, що є в інтересах Китаю, тому що він імпортує з України зернову продукцію;

третє питання – досягнення безпеки атомних електростанцій.

І по жодному з цих питань Китай ні в чому не допоміг. І навіть відмовився від участі в Саміту миру та заохочував інші країни, особливо Глобальний Південь, не брати участь у цьому заході. Тому питань для обговорення, звичайно, є досить багато і навіть три години, я не думаю, що це надзвичайно великий термін. Це базове доведення інформації питання і, можливо, короткі відповіді на запитання.


Юрій Пойта. Фото: facebook.com yurii.poita

КОНТЕКСТ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з очільником МЗС КНР Ван Ї у китайському місті Гуанчжоу. Головною темою переговорів став пошук шляхів припинення російської агресії, а також — можливої ролі Китаю у досягненні сталого і справедливого миру. Про це повідомила пресслужба МЗС України.

"Переконаний, що справедливий мир в Україні відповідає стратегічним інтересам Китаю, а роль Китаю як глобальної сили миру є важливою. Потрібно завершити війну проти України, відновити мир і прискорити відновлення нашої держави", — заявив Кулеба. Міністр закордонних справ України окремо проінформував Ван Ї про результати Саміту миру в Швейцарії. А також розʼяснив логіку подальших кроків у впровадженні "Формули миру" як шляху до справедливого завершення розв'язаної Росією війни.

У МЗС України зазначили, що очільник відомства довів послідовну позицію Києва. Вона полягає в готовності вести переговорний процес із російською стороною на певному етапі, коли Росія буде готова вести переговори доброчесно. Однак, Кулеба наголосив, що нині такої готовності з російського боку не спостерігається.

На сайті МЗС Китаю зауважили, що Україна та КНР підкреслили необхідність довгострокового бачення та планування відносин між двома країнами. А також — просування вперед китайсько-українських відносин та двостороннього співробітництва. Згідно з повідомленням на сайті китайського відомства, міністр закордонних справ Китаю Ван Ї назвав повномасштабну війну в Україні "кризою", яка триває уже третій рік. Він заявив, що Китай "завжди був рішуче налаштований сприяти політичному розв'язанню кризи".

"Останнім часом російська й українська сторони тією чи іншою мірою сигналізують про свою готовність до переговорів. Хоча умови й час ще не назріли, ми підтримуємо всі зусилля, які сприяють миру, і готові й надалі відігравати конструктивну роль", — передали в МЗС КНР слова Ван Ї.

Візит Дмитра Кулеби до Китаю триватиме 25 липня.

Останні новини
До 90-річчя від дня народження В'ячеслава Сумського. Спогади Наталії Сумської
До 90-річчя від дня народження В'ячеслава Сумського. Спогади Наталії Сумської
90% дітям-сиротам не надають статуси і тому неможливе усиновлення — Лебедєв
90% дітям-сиротам не надають статуси і тому неможливе усиновлення — Лебедєв
Це прорив. Леонов про підсумки "Рамштайну-24"
Це прорив. Леонов про підсумки "Рамштайну-24"
Україна має достатньо натурального. Навіщо нам пальмова олія? — експертка
Україна має достатньо натурального. Навіщо нам пальмова олія? — експертка
"Будувати краще, ніж було": Олена Шуляк про плани щодо відновлення України
"Будувати краще, ніж було": Олена Шуляк про плани щодо відновлення України
Новини по темі
"Найголовніше для РФ сьогодні – показовість у протистоянні з Заходом". Бутирська про БРІКС як інструмент
"Ми переходимо на повністю власне забезпечення". Боровик про китайські дронові обмеження експорту
Політично це буде черговий сигнал для Росії, що Індія вже точно не її друг – Ус про візит Моді до України
Курська область стане вирвою для резервів російської армії – Попович
Розрив дипломатичних відносин з Малі і Ніґером стався через російський вплив – експертка