Загородній про деолігархізацію: "Вплив держорганів, які показуватимуть ефективну роботу під час війни, зростатиме"

Загородній про деолігархізацію: "Вплив держорганів, які показуватимуть ефективну роботу під час війни, зростатиме"

Впродовж попереднього 2021 року деолігархізація для Зеленського була ключовою темою. Було ухвалено закон про олігархів. Війна значною мірою зменшила їхній вплив. Деякі олігархи через окупацію територій втратили свої підприємства. Вплив на медіа також зменшився. Чи дійсно це так? Як олігархи втрачали вплив у 2022 році? Про це все слухачам Українського радіо розповів керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

0:00 0:00
10
1x

Затримання Жеваго

"Зараз багато заможних людей перебуває за кордоном. Не один Жеваго там катається. З ним складна історія, яка тягнеться не один рік. На його актив, Полтавський ГЗК, зазирає багато охочих, хто має інтерес у металургії: Новинский, Ахметов, Коломойський. Були намагання скупити акції через Лондонську біржу. Вони якраз там обертаються. Там хотіли рейдернути Полтавський ГЗК достатньо давно. Його хочуть забрати. Втім арештували лише одного Жеваго. Але чи зможуть його екстрадувати до України? Адже він нібито має декілька громадянств. Ця історія надовго, маємо приклад Фірташа, якого не може арештувати американська поліція і забрати з Відня".

Читати також: Як словенці ставляться до війни в Україні та чи впливає Росія на Любляну? Розповідає Повноважний Посол Словенії в Україні

Олігархи в Україні

"Їхній вплив залишиться. Не такий формальний, як був до цього. Багато з них втратили активи. Ахметов втратив два комбінати в Маріуполі  – "Азовсталь" та ММК ім. Ілліча і Авдіївський коксохім. Однак економіка сама скоротилась під час війни, але це не означає, якщо він втратив фінансово, то зменшилась його вага в країні. До нього будуть ще великі претензії. Коли він закривав свої канали, то говорив, що його змусили це зробити через належність до медійних активів. 

А чи будуть включати до списку олігархів Коломойського, якщо він указом, якого досі ніхто не бачив, позбавлений громадянства? Цей закон може бути ще переглянутий. Проти олігархів має працювати Антимонопольний комітет та суди. 

В списки можуть потрапити неочікувані люди. Наприклад Томаш Фіала. Він не вважається олігархом. Але згідно цього закону є ним. Він має вплив на медіа і фракцію "Голос". 

Тенденція на зменшення впливу олігархів є. Це буде запит суспільства. Олігархи не повинні ні на що впливати". 

Роль державних інституцій

"Олігархи через медійні канали не давали створювати єдину інформаційну картинку в країні, на відміну від Росії, і це створювало плюралістичний фон в Україні. Бо якщо каналів немає, то це може вплинути на зменшення свободи слова в країні. Влади може бути забагато. Але з'явився інтернет, який важко чимось обмежити, наприклад ті ж ютуб-канали. І їхній вплив росте. 

Якщо державні інститути під час війни показуватимуть свою високу ефективність, свою силу, тоді їхня роль зростатиме. Як то в СБУ, яка впливає на політичний простір, коли зараз шукає і штормить московських попів. Той самий генерал СБУ Малюк показує зовсім інший рівень роботи.

У нас окремим інститутом буде армія, яка буде впливати на багато процесів у країні. Крім того, хоч я не є фанатом НАБУ, але  доходить також до посадки та підозри досить крупних чиновників, того самого пана Насірова, Кирила Шевченка, і це досі високий рівень роботи державного органу."

Нагадаємо, сьогодні на гірськолижному курорті Франції за запитом ДБР було затримано бізнесмена Костянтина Жеваго. Екснардепу ВРУ інкримінують розтрату у 113 млн доларів, через що постраждали інтереси вкладників та держави.

Фото: Суспільне. Жеваго

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Новини по темі
Дивно, що Коломойський не платить заставу — Фурса
Військових на посади. Чи можливо реформувати Держрезерв?
"Я категорично проти відставки Резнікова" – політолог Загородній про наслідки гучних звільнень з посад
Коломойського, Рабіновича та Корбана позбавили громадянства України: чи є це рішення Президента законним?
Зеленський затвердив створення реєстру олігархів. Хто може потрапити до списку? Коментує експерт