Коломойського, Рабіновича та Корбана позбавили громадянства України: чи є це рішення Президента законним?

Коломойського, Рабіновича та Корбана позбавили громадянства України: чи є це рішення Президента законним?

Народний депутат від "Батьківщини" Сергій Власенко оприлюднив копію указу Президента України Володимира Зеленського про припинення громадянства України деяким особам, зокрема бізнесменів Ігоря Коломойського і Геннадія Корбана, а також народного депутата Вадима Рабіновича. Чи дозволяє чинне законодавство позбавляти громадянства тих, хто був народжений в Україні? Про це слухачам Українського радіо розповів аналітик групи "Левіафан" Сергій Назаренко.

0:00 0:00
10
1x

Про громадянство у законодавстві України

"Конституція України говорить, що у нас існує єдине громадянство, набуття і припинення якого встановлюється законом. У 25 статті йдеться, що громадянин України не може бути позбавлений громадянства і не може бути позбавлений права змінити громадянство.

У нас є закон про громадянство, який зазначає підстави для набуття громадянства України. Ст.17 закону про громадянство встановлює підстави його припинення внаслідок виходу із нього, або внаслідок втрати. Громадянство можна втратити у зв'язку з набуттям іншого громадянства, якщо людина досягла повноліття".  

Чому Коломойського, Корбана та Рабіновича позбавили громадянства України

У контексті цього указу, який було оприлюднено Сергієм Власенком, відповідних осіб було позбавлено громадянства саме через наявність у них громадянства або підданства інших держав. Ці дані з питань громадянства ніколи не опублікують, тому що у нас діє закон про захист персональних даних. Тому ми з вами не зможемо ніколи дізнатися, що ж насправді стало причиною.

Можливо, що це є етап процесу деолігархізації. Етап виходу з-під впливу Президента від деяких осіб, яких позбавили громадянства. Він за час своєї каденції дійсно став незалежним Президентом. Тут може бути і політичний підтекст стосовно того, що саме рухало Президентом, щоб він прийняв це рішення. Він має всі юридичні важелі, щоб все це втілити у життя. Свого часу була історія із депутатом Артеменком, якого теж позбавили українського громадянства. Він подав у Верховний суд. І Верховний суд підтвердив законність указу президента про позбавлення його українського громадянства".

Що станеться зі статусом олігарха після позбавлення громадянства

"Нічого не станеться. Якщо ці люди підпадають під три з чотирьох критеріїв закону про олігархів, то вони будуть ними визнані. Бо там серед переліченого немає критеріїв, що особа, яка буде мати статус олігарха, обов'язково повинна мати українське громадянство. Секретар РНБО Олексій Данілов давав коментар, що олігархом може бути й іноземець. Тому це жодним чином не вплине. І таким чином Президент не робить їм послугу, щоб вони не підпадали під вплив цього закону". 

Що буде із українськими активами цих осіб 

"Втрата українського громадянства ніяк не може позначитися на власності цих осіб. Держава гарантує захист власності як для громадян України та іноземців, так і для осіб без громадянства. 

Водночас у Конституції зазначено, що Україна не видає своїх громадян. Відповідно, якщо особа втратила громадянство, то Україна може видати її іншій державі, якщо вона є злочинцем. Можливо, тут зіграли роль партнерські відносини України і США. Якщо б був запит США і Україна ухилялася, це б негативно позначилося на взаємовідносинах між нашими країнами, і, можливо, на військовій і фінансовій допомозі. Можливо, влада зробила крок на випередження, і вже не буде підстав, щоб формально не видавати цього олігарха. Цілком можливо, що він вже буде затриманий і виданий. Якщо б була оголошена підозра в Україні такій особі, то це є однією з підстав для того, щоб не позбавляти громадянства. Але Президент вирішив по-іншому і мав  для цього законом передбачені підстави".

Чи буде вдосконалюватися закон про громадянство

"Давно ведуться розмови про те, що ми вже пережили цей закон. Він вже є незручним. Світ стає динамічним. Неможливо обмежувати особу тільки одним громадянством. Потрібно все ж таки дозволити подвійне громадянство для громадян України. Я думаю, цей закон скоро буде змінено, зокрема після війни. Буде нова редакція з новими засадами і принципами. Потрібні будуть відповідні зміни до Конституції України. Це все буде зроблено в комплексі".

Що буде, якщо народний депутат втратив громадянство України

"Якщо народний депутат втратить громадянство України, тоді він втратить і статус народного депутата України. Це є однією із підстав для позбавлення цього статусу".  

На фото: Ігор Коломойський, УНІАН