"Лише після перемоги України над Росією почнеться звільнення республік Кавказу", — Ахмад Ахмедов

"Лише після перемоги України над Росією почнеться звільнення республік Кавказу", — Ахмад Ахмедов

Верховна Рада України визнала Ічкерію окупованою територією і засудила геноцид чеченського народу. Чи спонукає це інші окуповані народи до боротьби з Російською Федерацією? Чи можуть заворушення в Дагестані стати каталізатором таких протестних настроїв? Чи може війна в Україні вплинути на розкол всередині Росії? Про це в ефірі Українського радіо розповів президент Всеукраїнського конгресу народів Дагестану Ахмад Ахмедов.

0:00 0:00
10
1x

Про протести в Дагестані щодо мобілізації

Останні 20 років правління Путіна — це найбільший тероризм на околицях Росії, у національних республіках — у Дагестані, Чечні тощо. Під час двох чеченських кампаній лише на території однієї Чеченської республіки було вбито понад 300 000 мирного населення. Тобто третина від усієї кількості. Це стосується і Північної Осетії та ситуації в Беслані. Досі матері цих розстріляних дітей ходять з футболками з написом: "Путін — вбивця". Те саме відбувається в Дагестані.

Для світового товариства Дагестан сьогодні представлявся як осередок терористів, ваххабітів, ісламістів тощо. Насправді це боротьба мого народу проти Росії, яка не припиняється. Часто на нашій території були так звані контртерористичні операції, які були спрямовані на те, щоб гасити ті вогнища опору, скеровані на те, щоб підняти національний дух і встати проти Росії.

Каталізатором останніх протестів на території Республіки Дагестан стала мобілізація. Наш народ вибуховий. Сьогодні це єдиний регіон в Росії, який виступив проти і сказав, що не відправлятиме дітей (на війну в Україну — ред.). Але російська машина працювала завжди. Вона перемелює всіх поспіль. За два дні, коли тривали протести, було заарештовано 450 активістів, 440 з них перебувають досі під слідством. Деяких не можемо знайти, з ними втрачений будь-який зв'язок.

Читати також: Ахмед Закаєв: "Росія задля збереження своєї сутності пожертвує ким завгодно, навіть самим Путіним"

Сьогодні будь-які спроби протестних настроїв приборкуються. Після перших днів протестів в п'ятницю були заплановані ще протести. Для мусульман п’ятниця — це день колективних молитов. І відразу з мечеті по всій Махачкалі мали виходити люди й цілеспрямовано йти в центр міста. Але всі мечеті були оточені, туди нікого не пускали, нікому не дозволяли молитися. Це гестапо, це фашизм.

Як визнання окупації Ічкерії Росією було сприйняте в Дагестані

Для нас це була велика радість. Народ Дагестану і чеченський народ пов'язують свою свободу і незалежність з перемогою України. Тому ми всі чекаємо. І кожен з нас намагається зробити все, що в наших силах, щоб Україна перемогла в цій війні. Тільки після перемоги України над Росією почнеться звільнення наших з республік. І вільний Кавказ буде лише після цієї перемоги. Тому кожна наша молитва, кожен наш вчинок та кожен наш крок кожного з нас спрямований на те, щоб Україна перемогла. Зокрема, я є контрактником ЗСУ і перебував декілька місяців у Лисичанську та Сєвєродонецьку.

Чому решта регіонів Росії мовчать

У Росії будь-яка спроба вільнодумства присікається. Люди знищуються цілими сім'ями або зникають безслідно. Дагестанці готові були ризикнути і вийти на вулиці, але інші народи, на жаль, не наважились через певні причини. У Дагестані нами була проведена робота для того, щоб розбудити цю ситуацію і витягти народ на вулицю. І кожен з нас зробив свій внесок в цьому процесі.

Але я вважаю, що перемога України в цій війні — це прямий шлях розвалу Росії. Я впевнений, що так і буде. І таким чином ми звільнимо свої землі від російських окупантів. Інших варіантів розвитку подій я не бачу. Трошки зброї, трошки боєприпасів, допомога Заходу та США Україні — це гарант того, що ми знищимо цю гнилу пухлину на Землі.

Фото: facebook сторінка Ахмада Ахмедова