Що означає Премія Сахарова для України та українців ― Центр громадянських свобод

Що означає Премія Сахарова для України та українців ― Центр громадянських свобод

Український народ в особі Президента та громадянського суспільства отримав Премію Сахарова "За свободу думки" від Європарламенту. Це головна нагорода Європейського Союзу у сфері прав людини. Про значення премії, постать Андрія Сахарова і про те, чому відзнака названа його іменем ― в ефірі Українського радіо розповів Володимир Яворський, експерт Центру громадянських свобод.

0:00 0:00
10
1x

У 2021 році Премію Сахарова отримав російський опозиціонер Навальний, у 2020-му ― представники білоруської опозиції, у 2018-му ― український режисер Олег Сенцов, а цьогоріч ― український народ.

Ви простежуєте останніми роками тяглість у відзначенні Премією Сахарова представників Центрально-Східної Європи?

"Тут все доволі логічно, тому що це наслідки однієї війни та одних і тих самих процесів. Авторитарний режим у Росії та Білорусі почався досить давно, останні десять років вони проводять разом і, відповідно, спільно воюють з Україною. Тому зовсім не дивно, що після 2014 року лауреати походять із країн, які борються з авторитарними режимами. Зараз для України ця нагорода є політично дуже важливою, тому що вона підкреслює те, що ми виборюємо. Це не просто війна за територію між двома країнами, а йдеться про цінності, ми боремось за свободу і демократію. І в цьому європейські політики нас повністю підтримують, що зміцнює підтримку всього демократичного світу".

Чи може ця нагорода допомогти нам у реальній боротьбі з агресором?

"Звісна річ. Тому що постійно ставиться під сумнів питання запровадження нових чи зняття певних санкцій проти Росії, або чи надавати нам зброю, багато країн про це досі замислюються. Адже російська пропаганда працює, розповідає про український фашистський режим та інші вигадки. І для нас важливо, що ця відзнака ― з боку Європарламенту. Для всіх країн Євросоюзу це добрий знак, до того ж ця премія відома на весь світ, адже в половині випадків її отримували люди не з ЄС. Цю премію знають в Африці та Латинській Америці. Для нас це велика підтримка і політичний сигнал, що ми робимо свою правильну справу".

Нагадаємо, що Премію Сахарова було запроваджено у 1988 році, а першими її лауреатами стали Нельсон Мандела та радянський дисидент Анатолій Марченко. Це був час, коли в СРСР розпочалися певні процеси лібералізації, і премія була названа на честь Андрія Сахарова, відомого радянського дисидента та лауреата Нобелівської премії миру 1975 року.

Що треба знати сучасній українській людині про постать Андрія Сахарова?

"Є багато відомих речей, які робив Сахаров, але головне ― він у Радянському Союзі наважився публічно виступати проти системи і показав, що одна людина може пробувати боротися з жорсткою диктатурою. Через це Сахаров пережив репресії, не такі жорстокі, як для інших, тому що він мав певний політичний статус. Своєю діяльністю Сахаров показав, що за свободу потрібно боротися завжди, навіть коли для цього немає жодних шансів. Для багатьох це приклад і сьогодні. Він почав просто як учений, але з кінця 1940-х років займався певними правозахисними речами, брав участь у підпільному, дисидентському русі, у 60-х роках вважався одним із лідерів правозахисного руху в СРСР. Є багато історій, коли він проявляв себе борцем із диктатурою".

Цікаво, що Андрій Сахаров був ученим-фізиком, причетним до створення водневої бомби, але згодом, коли став на шлях правозахисної боротьби, постійно виступав за те, щоб у жодному разі не була застосована ядерна зброя, закликав до заборони ядерних випробувань. У 1970 році він написав відкритого листа до уряду, зокрема до Брежнєва, із пропозицією демократизувати СРСР. Для нас важливо, що Сахаров неодноразово захищав перед владою ув’язнених українських діячів, зокрема Валентина Мороза, В’ячеслава Чорновола, Леоніда Плюща, Івана Багряного, Василя Стуса. Українські дисиденти свого часу також надзвичайно добре відгукувалися про Андрія Сахарова.

Читати також: Перейменування топонімів в Україні та Києві. Чому назріває скандал

Коли нагороджено не особу, а цілий народ ― як це сприймати?

"У номінації насправді перелічено багато людей, лідерів спротиву, лідерів народу. Їхні імена називали при врученні нагороди, там багато мерів міст, політиків, державних діячів, представників громадянського суспільства, наприклад, було згадано правозахисницю Олександру Матвійчук і багато інших. Тобто є внесок певних конкретних людей, які роблять справу в Україні, але це стосується кожного українця, який працює і докладається до перемоги. А в результаті це стане перемогою демократії над авторитаризмом. І в історії саме так буде подаватись: весь народ боровся з певним авторитарним режимом за свою свободу і демократію".

Фото: Укрінформ