Марія Мезенцева: "Судити Росію у Міжнародному трибуналі будуть країни від Австралії до Канади"

Марія Мезенцева: "Судити Росію у Міжнародному трибуналі будуть країни від Австралії до Канади"

Напередодні Естонія визнала Росію державою-спонсором тероризму. Одним із чинників, що спонукав її до такого рішення, було те, що 13 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію, в якій визнала російський режим терористичним. Це була політична резолюція. Але вона стала дороговказом для інших міжнародних організацій та парламентів, що Росію треба визнавати терористичним режимом. Наскільки може бути ця резолюція впливовою? Які вона може спричинити процеси? Про це все слухачам Українського радіо розповіла голова постійної делегації України в ПАРЄ, заступниця голови Комітету, голова підкомітету з питань наближення законодавства України до законодавства ЄС Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, членкиня фракції партії "Слуга народу" Марія Мезенцева.

0:00 0:00
10
1x

Чого чекати далі

"Голова естонської делегації пропонувала нам цей варіант. Ми знали ще в ПАРЄ, що парламент Естонії проголосує за це рішення. Ми просто очікували самого факту підтвердження. 

Це рішення є насправді дороговказом. Воно дуже важливе. Цьому рішенню передувало багато дебатів.  

Цикл законотворчості в ПАРЄ дуже стрімкий, особливо коли це стосується термінових дебатів. Після останніх масованих терористичних атак на Україну було прийнято рішення, що ми будемо дебатувати це питання в рамках термінових дебатів. І буде створено текст резолюції. Питання прямого тексту погоджувалося на рівні драфту цього проєкту резолюції. На цьому етапі Україна почала включатися зі своїми пропозиціями. Пріоритетом для нас, звісно, був трибунал, а також питання протиракетної оборони. 

Вперше в історії міжнародних організацій такого рівня, які працюють з правами людини, із запровадженням миру і врегулюванням конфліктів, ми говорили щодо політики тероризму, про кожен воєнний злочин і факт агресії, як найвищий злочин в цій війні. 

Але потім ми згорнули це питання до більш практичного. І Естонія якраз відіграла в цьому вирішальну роль як парламент, який мав уже такий проєкт майбутнього голосування. Ми запропонували спільно словосполучення "терористичний режим". Цю поправку підписали лідери всіх політичних груп ПАРЄ і погодили її. Це звучало також у виступах наших колег. Консенсус було досягнуто досить легко.

Читати також: ПАРЄ визнала російський режим терористичним: які це матиме наслідки для Росії?

До нас підходили колеги з інших країн з пропозиціями допомогти в просуванні питання ППО на рівні своїх урядів, запитували, як вони можуть допомогти нам в розслідуванні воєнних злочинів. 

Зараз ми чекаємо на таке ж рішення в інших парламентах. Володимир Зеленський звертався перед голосуванням і перед дебатами до Асамблеї. Це був потужний сигнал для інших наших партнерів, які ще не визначилися. Бо всі хочуть мати сміливого лідера перед собою, такого, як український народ, який бореться за своє існування. 

Нам треба відновлювати міжнародне право. Нічого не працює з того, що було затверджено після Другої світової війни. Україна перебуває в центрі цих подій. Ми перепишемо історію міжнародного права і цим зможемо показати не лише Росії, а й іншим авторитарним режимам, які захочуть зазіхати на суверенітет інших країн, що так робити не треба".

Як діють зараз росіяни на дипломатичному рівні

"Ми зараз спостерігаємо діяльність "хороших руських". "Хороші руські" діють через громадські організації, через журналістів, які спілкуються українською мовою. Бо Росія не здається. Вона намагається діяти новими способами, мякою або невидимою дипломатією. І щоб ми ділили росіян на хороших та поганих. Але в Росії майже всі підтримують ті воєнні злочини, які відбуваються на території України. Ми доводимо свою правоту в площині міжнародного права"

Культурна дипломатія

"Дуже потужно працює культурна дипломатія. Ми провели перед резолюцією захід: театр опери та балету з Харкова акомпонував написанню картини "Надія для України" від британсько-португальського художника. Такий івент зачепив душі наших колег в ПАРЄ. Ми сподіваємося, що нашій дипломатії вдасться на фоні протестів у Франції проти тарифів, на фоні виділення в Німеччині субсидій на оплату газу бути і залишатися такою ж потужною і надалі. 

Зараз приїжджають депутати з Ісландії та Бельгії в Ізюм та Харків, спілкуються безпосередньо з людьми і бачать все самі, весь рівень катастрофи. Якщо б не Україна, то ця катастрофа опинилася б у них вдома"

Чи можна вигнати Росію з ООН

"Самі вони точно не підуть. Сам механізм позбавлення її також відсутній. Якщо б нам вдалося довести, що документу в РФ не існує. Того, який дає право Росії, як спадкоємиці, бути в ООН замість Радянського Союзу. Це є міжнародним обманом. Цей документ запитують і інші міжнародні партнери. 

В ООН буде складніше досягти консенсусу. Ми бачимо, як голосують щодо питань України країни Близького сходу та Африки. З тими країнами, які саме так голосують, працює Міністерство закордонних справ, народні депутати і Офіс Президента. Ми їм намагаємося показати реальні факти того, що у нас відбувається насправді. 

Надалі ми можемо ставити питання щодо Міжнародного трибуналу. Всі, хто погодиться на його створення, а це мають бути всі країни від Австралії до Канади, всі вони будуть готові до співпраці і захочуть надати експертно своїх прокурорів. Паритетність при цьому повинна бути 80 на 20 щодо представників України. Бо ніхто не говорить про те, що тільки Україна буде судити Росію. І ніхто в Києві офіс цей створювати не буде. Він буде розташовуватися в Нідерландах"

Фото:Суспільне