"У наших союзників є лазерні комплекси, які пропалюють дрони в повітрі" — як боротися з Shahed-136 розповідають експерти

"У наших союзників є лазерні комплекси, які пропалюють дрони в повітрі" — як боротися з Shahed-136 розповідають експерти

Сьогодні вночі масованої атаки зазнала Біла Церква дронами-камікадзе "Shahed-136". Було зафіксовано 6 влучань. Є застереження, що Росія може знову їх застосувати. Іран вчора вдруге заявив, що не постачав ці дрони Росії. Що це за дрони-камікадзе? Звідки вони взялися і кому належать? Які засоби протидії існують? На всі ці питання дають відповіді слухачам Українського радіо керівник Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан, головний редактор програм інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Олег Катков та заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

0:00 0:00
10
1x

Сергій Кузан: "Дрон "Shahed-136" має бензиновий двигун, два циліндра, добре маскується. Зроблений на платформі звичайної вантажівки по 5 одиниць. Випускаються такі дрони групами. Для будь-якої системи ППО важче їх виявити і збити. Тому по Білій Церкві було випущено одразу саме 12 одиниць, половина з яких все ж таки була збита. Ці безпілотники є дешевшими, ніж будь-яка інша ракета. Несуть менший бойовий заряд в 10 разів, ніж той самий "Калібр". Його запускають, він прилітає, наводиться координатами по нерухомій цілі, після чого вражає її. Він повільний, летить не високо, піддається для збиття всіма засобами, які сьогодні є в нашій армії". 

Олег Катков: "Немає ніякої різниці між "Shahed-136" і "Геранню-2". Ніякого сенсу не було його маскувати кирилицею. Дізнатися, що це саме іранський дрон було легко, бо є характерні форми і використання всіх компонентів відносно "Shahed-136". 

Сергій Данилов: "Іран, звичайно, буде заперечувати свою приналежність до цих дронів, оскільки це його давня стратегія і їм немає причини її змінювати. "Ми цього не робимо і не несемо відповідальності. Ми не порушуємо угоду, яка підписана з Україною і прямо забороняє подібні дії". Іран використовує традиційно саме таку тактику. Але всі знають, що це є іранський дрон, особливо на Близькому Сході. Єдина зачіпка може бути в тому, що ці дрони, які було зафіксовано у росіян, можуть йти через Таджикистан, де могли побудувати невеликий завод з виробництва безпілотників, як програму для союзників. Але це все одно є прямі іранські дрони, які йдуть напряму з Ірану до України, як зброя. Російська авіація почала здійснювати "човникові" польоти до Ірану. Таким чином військово-технічна співпраця там розширюється. 

Як вплинуть заворушення, які зараз відбуваються в Ірані? Все залежить від масштабів і результатів цих заворушень і протестів. Бо слабший режим буде ще більш готовий піти на співпрацю з Росією. Росія виступала як донор чи то технологій, чи то озброєнь. А Тегеран, як реципієнт. Вперше паритет сторін зараз змінився: Росія потребує дронів, снарядів і патронів. Ці протести послаблюють дещо позицію правлячої верхівки. Щоб зберегти себе, вона буде передавати більше дронів Росії. А Росія світлошумові гранати Ірану. Якщо ж протести спричиняють кризу, то може паралізувати зовнішню систему і військову активність уряду". 

Сергій Кузан: "В Ірану є офіційна стратегія. Він показує себе, як відповідальний гравець на геополітичному рівні, підтверджуючи непорушність кордонів і суверенітет України з одного боку. А з іншого боку надаючи Росії дрони. Ми всі розуміємо, що іранська зброя прийшла сьогодні до України саме через Росію і потім потрапила до Криму. Розвідка наша навіть знає центри навчання операторів. Минув всього місяць, відколи було доставлено дрони, а це доволі малий строк, щоб навчити операторів мистецтву керування і управління цими машинками. Є питання в тому, а чи немає часом іранських інструкторів в східному Криму?" 

Олег Катков: "В день атаки вдалося посадити нашими ЗСУ "Shahed-136", де поламалася одна із трьох лопатей. Його вдалося посадили майже цілим. При цьому залишилися на борту керовані бомби.  Його зараз препарують до останнього гвинтика, щоб знайти шляхи постачання компонентів, які використовували для збирання цього дрона". 

Сергій Кузан: "Масований запуск дронів для системи ППО є дуже складною мішенню. Вони самі є невеликого розміру: 2.5 на 3.5 метри. Цікава простота виготовлення самого дрону: композитні матеріали, фюзеляж зроблено практично з паперу, гвинт дерев'яний, правда оброблений. Такі штуки важче виявити нашим ППО, але легше виявити як на слух, так і візуально. Ціль невелика, тому є складнощі. Вони використовуються вночі". 

Олег Катков: "ЗСУ є цивілізованою армією і використовує поточне озброєння. Дрони-камікадзе зроблені з цивільних компонентів, які можна легко купити на "AliExpress". Це найідеальніша терористична зброя. Вона призначена для знищення стаціонарних цілей. На фронті цей дрон не буде таким дієздатним. Там повністю може нівелюватися його робота. Він не буде бачити техніку, яка рухається. Ці дрони будуть використовуватися саме для терористичних атак". 

Сергій Кузан: "Використання цих дронів означає, що в росіян є великі проблеми в озброєнні. А наша система ППО удосконалюється. Всі "домашні вінницькі розробки" повітряних сил є ефективними і Росія поступово втрачає свою ініціативу в наявності ракет у повітрі. На фронті елементарне насипання валів нівелює руйнівну силу дронів і допомагає зберегти техніку цілою і неушкодженою. Дрон-камікадзе ідентифікує лише точку або координату, на яку летить. Тому він буде надалі використовуватися по великих стаціонарних цілях. Такі дрони на бензиновому двигуні потрібно навчитися знищувати в повітрі. Також розставляти додаткові пости спостереження. Нам треба певний час, щоби адаптуватися до нової російсько-іранської техніки. З часом знайдуться механізми для їхньої протидії. Ми отримаємо реакцію від наших західних партнерів. ППО малої і середньої дальності нам зараз дуже потрібні."  

Олег Катков: "Дрони-камікадзе є літакоснарядами. Це примітивний дрон, який врізається у закладену в нього координату, керуючись цивільним GPS. Вартість цього дрона значно менша від зенітної ракети. 

В перспективі є розробки бойових 50 кВт лазерів у США та Ізраїля проти дронів. У Туреччини також є такі розробки. Лазерні комплекси можуть підривати бойову частину дрона ще в небі і пропалювати їх. 

Вага бойової частини дрона-камікадзе становить від 20 до 50 кг. Щоб розмістити в цьому дроні ядерну тактичну зброю, його ваги буде замало. Росіяни не будуть доукомплектовувати цей дрон-камікадзе, щоб мати можливість обладнати його спеціальним боєприпасом, бо мають в своєму розпорядженні спеціальні бойові частини у термоядерному виконанні".  

Сергій Кузан: "Ми можемо починати робити свої дрони-камікадзе, але треба в першу чергу покладатися у веденні війни на Генеральний штаб. Вони мають дуже чіткий план, загальну стратегію і послідовність. Час від часу ми можемо спостерігати, як палають російські міста, і для цього нам зовсім не треба навіть дрони запускати в їхній бік. Українська армія не буде послуговуватися тим, чим послуговується Іран. Виробництво цих дронів не є промисловим. Там присутнє кустарне складання і таке ж виробництво. Це не завод. 

В нас починають запускатися програми з безпілотної літальної авіації. І ми в цьому питанні будемо потужнішою державою, ніж Росія та Іран. 

Тактика росіян масовано кидатися бомбами. Коли у них є чисельна перевага у стволах і набоях, тільки тоді вони можуть воювати. Якщо цієї переваги їх позбавити, то в піхотних сутичках вони просто тікають. Поки вони мають перевагу в небі, вони воюють. Ми пережили вже досить потужні масовані вибухи. Наша обороноздатність постраждала, але не критично. Ми сьогодні маємо новий виклик. І впораємося і з ним. 

Система оповіщення кожного разу покращується і населення матиме достатньо часу, щоби сховатися". 

Довідка: "Shahed-136" (в перекладі з перської Вісник-136) тип безпілотних літальних апаратів з бойовою частиною. В Росії його називають "Герань-2". Він здатен доволі тривалий час в режимі очікування перебувати в повітрі в районі цілі та оперативно атакувати її після отримання команди від оператора. Також дрон здатний автоматично виконувати завдання, на яке його запрограмували. За твердженнями іранських виробників, безпілотники можуть долати відстань до 2 500 км. Але реальна дальність становить не більше 1 500 кілометрів. Швидкість його 185 км. Вага 200 кг., включаючи 50 кг вибухівки. Довжина дрона складає 3.5 метра. Розмах крил 2.5 метра.

Фото:twitter/Tal Inbar

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Тепер, піднімаючись в повітря, пілоти РФ розуміють, що це може бути їх останній політ" — Катков
Вони нам — зерно, ми їм — нафту. Попенко про знищення ворожих кораблів дронами
Надводний Чорноморський флот може стати підводним — розробник дронів
Посилення партизанського руху та нестача ППО: що відбувається у Росії?
Для початку було б добре мати два десятки F-16