Посилення партизанського руху та нестача ППО: що відбувається у Росії?

Посилення партизанського руху та нестача ППО: що відбувається у Росії?

У Росії посилюється партизанський рух, який російській владі не вдається замовчувати. Про це свідчать події, які відбулися на території Брянської області, переконаний керівник Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан. В ефірі Українського Радіо він зазначив, що у росіян немає ресурсів, аби організувати якісну систему протиповітряної оборони. Відтак він прогнозує успішні удари українськими безпілотниками по території РФ "найближчим часом".

0:00 0:00
10
1x

Кремль. Фото: Pixabay

Не "українські ДРГ", а партизанський рух

Губернатор Брянської області Олександр Богомаз і ФСБ стверджують, що 2 березня в прикордонний Климовський район області проникли українські диверсанти. Однак у "Російському добровольчому корпусі" заявили, що це бійці РДК увійшли на територію Брянської області, а інформація про "українські ДРГ", які вбили дітей і взяли заручників — брехня кремлівських пропагандистів. Водночас радник голови офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що це "російська провокація і Росії варто боятися своїх партизанів".

"Було багато дезертирів з фронту і людей, які виходили і поодинці, і невеличкими групами, яких Російській Федерації вдавалося виловлювати, поки вона намагалася замовчувати проблему. Однак росіяни творять свої партизанські загони, зокрема легіон "Свобода Росії", і по всій Росії є напади військкомати та на інші об'єкти, а також багато заходів громадянської непокори. Відтак вже більший захід, де було близько 50 осіб представників партизанського руху, не вдалося замовчати, тому Російська Федерація почала вигадувати "українську ДРГ", як зазвичай вона каже про протестний рух, а також хаотичні історії про вбивство дитини та захоплення школи", — зазначає Сергій Кузан. На думку експерта, така реакція свідчить про системну кризу у Російській Федерації, а відтак найближчим часом ми побачимо там не одне збройне повстання, які будуть більш успішними.

"Кількість партизанів у Росії збільшиться"

У Росії обов’язково буде долучення до різних антиурядових програм, організацій та ініціатив, переконаний Кузан. "Воно вже відбувається. І наявність таких партизанських організацій, як "Російський добровольчий корпус" та легіон "Свобода Росії" — це свідчення процесів, які вже відбуваються", — каже він. Однак, за його словами, "єдиний фактор, який зараз реально підсилює внутрішні процеси у РФ — перемоги українських Сил оборони на полі бою. Чим більше ми бачимо цю динаміку, чим ці перемоги яскравіші, тим більше посилюються внутрішні протиріччя між різними кланами та організаціями всередині російської держави. Наші успіхи на фронті сприяють дезінтеграції Російської Федерації".

"Російське суспільство не погодиться на мобілізацію"

Така провокація вигідна й українській стороні, вважає Кузан. Тому що чим більше буде таких повстань у Росії, тим краще. "Вона свідчить про неспроможність внутрішніх сил безпеки забезпечити безпеку всередині Російської Федерації. Є думки про те, що, мовляв, Путіним будуть ухвалені рішення, які "щось посилять". Інколи доходить до оголошення війни. Але цього не буде. Російська Федерація вже показала все, на що була спроможна. Близько 97% всього боєздатного армійського корпусу Російської Федерації вже воює у війні з Україною. Вся держава переведена на військові рейки. Всі нормативні акти, зокрема, незаконне включення українських областей до складу РФ, ухвалені. Росії немає більше, чим погрожувати, і вона не буде мобілізовувати російське населення. Як свідчить соціологія, росіяни пасивно підтримують Путіна, але головне, щоб "війна відбувалася у телевізорі". А коли росіянина витягають від телевізора, тоді він активно проти війни", — коментує експерт. Тож російській владі не вдасться переключити дію партизанів в консолідацію суспільства або мобілізацію на війну, переконаний він.

"У росіян немає достатньо ППО, аби захистити власне небо"

"Росіяни визнають, що вони більше не можуть контролювати своїми засобами протиповітряної оборони їх територію, навіть прикордоння. Тож вони сконцентровуюються на ключових містах — Москві та Санкт-Петербурзі. До Москви вони сьогодні зтягують всі свої сили, які мають бути розосереджені по цілому периметру. Те, що вони ставлять засоби ППО безпосередньо в міській забудові, навіть на даху будівель, свідчить про те, що у них просто немає ресурсів, аби нормально організувати систему протиповітряної оборони. Це наслідок того, що вони відправили ЗРК С-300 обстрілювати Харків та Запоріжжя, нашу цивільну інфраструктуру, а власну державу вони не можуть сьогодні захистити. Тому успішні удари безпілотниками будуть найближчим часом", — резюмує Кузан.