Надводний Чорноморський флот може стати підводним — розробник дронів

Надводний Чорноморський флот може стати підводним — розробник дронів

Навіть якщо з десяти безпілотних надводних апаратів до цілі доходить лише один, це дуже успішний кейс, констатував Українському Радіо ідеолог проєкту, член команди розробників UA Dynamics Максим Суботін. Він прокоментував активізацію атак дронами російських кораблів, які є легітимними військовими цілями. В ніч на сьогодні у Керченській протоці морські безпілотники атакували російський танкер "СІГ", судно зазнало пошкоджень. Джерела Суспільного повідомили, що цей удар є спецоперацією СБУ і ВМС. Танкер регулярно перевозив, зокрема, паливо для російських військ, це судно перебуває під санкціями США з 2019 року. А напередодні надводні дрони-камікадзе атакували десантний корабель російських окупантів "Оленєгорський гірник", який базувався у місті Новоросійськ (РФ). Потім з'явилися кадри із буксируванням "Оленєгорського гірника", який отримав пробоїну. Надводний "Чорноморський флот" РФ може стати підводним, резюмує у цьому зв'язку Максим Суботін.

 

0:00 0:00
10
1x

Російський танкер "СІГ" до атаки по ньому надводними дронами. Фото: marinetraffic.com

"Це абсолютно феноменальний кейс"

"Перш за все, я хочу привітати всіх військовослужбовців, які дотичні до проєкту підтримки, розробки такого засобу і до вже кінцевого застосування цього засобу проти морського флоту окупантів. Панове, ви просто круті!", – наголосив Максим Суботін. "Це абсолютно феноменальний кейс, який може перевести надводний Чорноморський флот РФ у статус підводного. Думаю, це абсолютно прекрасно для України, тому що контроль акваторії Чорного моря – це не тільки про контроль за акваторією. Логістика угруповання сил окупантів, розташованих на території тимчасово окупованого Криму здійснюється, зокрема, через постачання морськими шляхами. Коли ці конвої відчуватимуть постійну загрозу, то окупанти будуть, по-перше, вибудовувати інші маршрути, не такі зручні. Їм доведеться додавати до будь-якого вантажного судна конвой військового судна, щоб убезпечитися від можливої атаки морськими дронами з боку український Збройних сил. І чим більше у нас буде таких дронів і таких кейсів, коли кораблі ворога зазнаватимуть пошкоджень, йтимуть на дно або просто буксируватися в недієздатному стані, як це зараз сталося з "Оленєгорським гірником", до причальної стінки і вже там із соромом тонути, тим краще для України. 

Морський дрон-камікадзе Magura V5, липень 2023 року. Стоп-кадр із репортажу CNN

Дрон-камікадзе замість бойового плавця

На запитання: росіяни постійно хваляться тим, що вони нібито успішно знищують українські дрони-камікадзе, Максим Суботін відповів: "Триматимемо кулаки за те, щоб знищення відбувалося саме за його прямим призначенням – об борт ворожих кораблів. Щодо того, в який спосіб може відбиватися атака, то не варто забувати, що на будь-якому кораблі несе бойове чергування зміна. Тобто є матроси, офіцери, які постійно там перебувають, вони несуть вахту і вони озброєні. Як мінімум, постріли зі стрілецької зброї можуть збити з курсу ударний морський дрон або завдати йому пошкоджень і він може затонути або може здетонувати боєзапас. Так само, якщо говорити про воєнні кораблі, на них є штатне озброєння. Це можуть бути зенітні комплекси, які так само здатні завдавати вогневого враження по дрону, який атакує. Але атака по кораблях окупантів може бути здійснена не одним засобом, а кількома – наприклад, десятьма апаратами – такими, як, наприклад, дрон-камікадзе "Magura V5". Якщо з них дійде до цілі лише один, така атака все одно того варта, бо цей один дрон може вивести з ладу один корабель. І це дуже успішний кейс, навіть якщо на шляху втратимо дев’ять інших. На війні так завжди буває, це принцип будь-якої атаки – не всі юніти, які здійснюють атаку, досягають кінцевої мети. Тому нам потрібно більше ударних дронів, щоб у нас була можливість воювати роботами і берегти наш людський потенціал.  Якщо говорити про ударний дрон, який здійснив атаку "Оленєгорського гірника", або будуть здійснювати атаки на інші цілі, то раніше таку роботу виконували бойові плавці. Люди занурювались, довго пливли, буксирували за собою важкий вантаж із вибуховим пристроєм, кріпили його магнітним способом нижче ватерлінії на якийсь корабель, який був у доці чи на рейді, на якірній стоянці. Це дуже складні операції, які здійснює еліта Збройних сил будь-якої країни, – бойові плавці. І якщо ми можемо берегти життя таких професіоналів із нашого "золотого фонду" тим, що використовуємо роботів, то ми обов’язково маємо це робити". 

Максим Суботін. Фото: Віктор Дехтяр, АрміяInform