День народження Одеси: коли варто святкувати та як відбувається процес дерусифікації міста

День народження Одеси: коли варто святкувати та як відбувається процес дерусифікації міста

Сьогодні Одеса відзначає день міста. Якими будуть цьогорічні святкування та як відбувається процес дерусифікації та декомунізації міста, розповіла журналістка Одеської регіональної редакції Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про ситуацію в місті

Ніч в Одесі пройшла тихо. Втім сьогодні Одеса відзначатиме день міста, тож, ймовірно, чекати на провокації та ракетні обстріли. Військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко вважає, що ворог може використати цей привід, аби створити імітацію якихось подій в Одесі. Однак він певен, що насамперед в Одесі можуть бути інформаційні провокації, зокрема будуть розповсюджуватися фейки щодо Одеси та її історії.

Чи справді день міста варто святкувати 2-го вересня

Сама дата 2-е вересня, яку традиційно святкують як день народження Одеси, є фейком, як стверджують деякі одеські історики. На їх думку, ця дата не відповідає дійсному заснуванню міста, як і міф про те, що саме Катерина ІІ заснувала його як місто і з назвою "Одеса". Доктор історичних наук Тарас Гончарук декілька років тому писав: "Фортеця з невеликим грецьким поселенням Тираспольського району Вознесенської губернії — ось чим була Одеса за Катерини. А зайняла вона провідне місце на півдні України вже після її смерті у 1796 році".

Одеський блогер Віктор Мисливець з групи "Одеса — 600" рік тому опублікував статтю з красномовним заголовком "2-ге вересня 1794-го року. День народження Одеси? Неправда і нічого, крім неправди". Він наводить цікаві аргументи та цифри, зокрема, цікавий допис, зроблений у ХІХ сторіччі деканом історико-філологічного факультету Одеського університету Надлером : "Слід визнати, що в 1794 році не відбувалось жодної закладки нового міста і що день 22 серпня (2-е вересня за новим стилем), який звикли святкувати з такою помпою одесити, має лише те значення, що цього дня було розпочато портові роботи. Імперський міф пише про заснування Одеси Катериною придумав статистик генерал-губернатора Михайла Воронцова Аполлон Скальковський у 1830-му році. Можливо, цю дату обрали саме тому, що це був день коронації тодішнього імператора Миколи І.

Крім того, рескрипт, в котрий так міцно вчепилися Катерина ІІ на постаменті у центрі Одеси і на який посилаються як на основний документ про заснування міста, датований 27-м травня чи 7-м червня за новим стилем. Тож і тут 2 вересня ні до чого. Кумедно, що в літературі цей документ називається "Рескрипт Катерини ІІ про заснування Одеси", хоча там навіть слова "Одеса" немає. І мова йде про заснування воєнної гавані та купецької пристані.

Про демонтаж пам'ятника Катерині ІІ

В обласній військовій адміністрації рекомендували Одеській міськраді демонтувати пам'ятники Катерині ІІ та Олександру Суворову. Про це стало відомо з листа Одеської військової адміністрації до мерії, який надали Суспільному представники ГО "Об'єднання добровольців Одещини".

Втім міський голова Одеси Геннадій Труханов виступає проти знесення пам'ятника. 28-го серпня в інтерв'ю італійську виданню він заявив: "Я проти знесення статуй. Навіть якщо ми руйнуємо пам'ятники, історія не змінюється. Знаю, що зібрано петицію з 25 тисячами підписів. Але я чекаю. За такою логікою мені також треба прибрати пам'ятник Пушкіну чи Гагаріну. Це не має сенсу". Принагідно додам, що пам'ятника Гагаріну в Одесі ніколи не було.

Сьогодні на Катеринівській площі має відбутись брифінг громадськості міста "Одесити проти Катерини". Мета брифінгу — "підштовхнути владу до дій, які допоможуть місту позбавитись від потворних символів жахливої агресії, наслідки якої відчув кожен громадянин України". Організатором заходу є рух "Демократична сокира".

Про дерусифікацію та декомунізацію у місті

Втім є інші зрушення щодо дерусифікації, декомунізації та деімперіалізації Одеси та Одещини. Активно працює історико-топонімічна комісія над перейменуванням вулиць, закрили банером барельєфи ордена Леніна та медалі "Золота Зірка" на будівлі вокзалу,

оголосили конкурс щодо реорганізації Театральної площі з метою прибрати звідти стіни з іменами героїв соцпраці та Радянського Союзу. З туристичного вказівника міст біля будівлі міської ради на Думській прибрали назви російських та білоруських міст.

Про трансформацію візуального образу Одеси

Демонтаж великих об'єктів так чи інакше змінить візуальний образ міста. Депутат міської ради, громадський діяч та член історико-топонімічної комісії Петро Обухов сказав, що на місці пам'ятника Катерині він бачить сучасний фонтан. Водночас наголосив, що це має бути зважене архітектурне рішення, аби не порушити композицію всієї площі. Загалом місто має бути сучасним, але треба зберегти історичний ареал центру, зокрема упорядкувати будинки, що є пам'ятниками архітектури, прибрати з фасадів кондиціонери та добудовані жахливі балкони з вагонкою, а також не дозволяти в межах історичного ареалу новобудови.

З ним згодна і доцентка кафедри культурології Одеського національного політехнічного університету Ганна Місюн. Вона вважає, що неприпустимо бачити в центрі міста безкінечну лапшу перекручених дротів, які обвивають старовинні будівлі. Вона бачить майбутню Одесу насамперед європейським містом, зручним для життя. Щодо заміни одних пам'ятників на інші, доцентка пропонує керуватися тими принципами, якими ви керуєтесь, коли обладнуєте своє помешкання. Але всі експерти, з ким я спілкувалася, погоджуються з тим, що демонтаж у кожному окремому випадку має бути не акцією руйнації, а виваженим та розумним кроком.

Про святкування

Одеса звикла святкувати свій день народження 2-го вересня. Сьогодні та завтра відбудуться івенти, більшість з яких благодійні зі збором коштів на потреби Збройних сил України. На Одеській алеї зірок з’являться три нових імені: українського письменника, гумориста, драматурга, одного з творців "Гуморини" Георгія Голубенка, композитора, одного з засновників Одеського рок-клубу та рок-фестивалю, автора перших одеських рок-опер Євгена Лапейка, а також живописця, майстра жанрових композицій та книжкової ілюстрації Леоніда Пастернака.

Крім того, цьогоріч Одеському зоопарку виповнюється 100 років. Сьогодні там запланували низку цікавих заходів для дітей та дорослих. До того ж, на останньому засіданні історично-топонімічної комісії Одеської міськради було ухвалено рішення встановити меморіальну дошку першому директорові Генріху Бейзерту. Перший зоопарк знаходився на Приморському бульварі під Воронцовським палацом.

Також на Головпоштампі відбудеться спецпогашення марок "Дякую, Польща" та "Георгій Переможець". Автором ідеї виходу марки "Дякую, Польща" став польський волонтер Борис Тинка, який з перших днів повномасштабного вторгнення розпочав активну кампанію по доставці гуманітарних вантажів до Одеси та Миколаєва. Авторами малюнків марок стала команда одеських художників LBWS CAT, чиї стінописи з патріотичними котиками прикрашають Одесу. У залі буде розміщено великий прапор України, на якому можна буде залишити слова подяки польським волонтерам. Після акції він поїде до Польщі. Гроші від продажу марок підуть в благодійний фонд Олександра Бабіча "Суспільство та історична спадщина" та на "камуфляж" для автівок, які відправляються на фронт.

Тих, хто вважає, що всілякі свята не на часі, організація "Наша чиста Одеса" закликає містян відсвяткувати день міста великим прибиранням прибережних схилів.

До дня народження міста Одеський академічний театр музичної комедії імені Михайла Водяного 3-го вересня покаже свою візитну картку — оперету Ісаака Дунаєвського "Біла акація". Вперше цю виставу на сцені Музкомедії показали в 1956 році. Одна із пісень оперети є офіційним гімном Одеси.

Фото: Суспільне Одеса

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Повторні удари для більшої кількості жертв": що відомо про наслідки російської атаки в Одесі?
"Дід-дух", кутя на стелі та два тижні без прання: як українці відзначали Різдво раніше?
Як дозволити собі святкувати, коли війна? — поради психолога
Оренда житла в Україні повернулася до довоєнних цін — Маленкова
Разом із "вишками Бойка" окупанти втратили постійний розвідконтроль над акваторією Чорного моря – Жирохов