"Світ зараз витрачає стільки грошей на оборону України, як ми витратили за всі роки Незалежності," — військовий експерт

"Світ зараз витрачає стільки грошей на оборону України, як ми витратили за всі роки Незалежності," — військовий експерт

Глави урядів ФРН і Швеції заявили на спільній пресконференції, що Росія не повинна виграти війну. Також вони не проти того, щоб Україна застосовувала їхню зброю для захисту своєї територіальної цілісності. В російській зброї, випущеній по Україні, були знайдені численні комплектуючі іноземного виробництва. Чому і як РФ вдається досі обходити санкції? Що вплинуло на думку європейських лідерів? Про все це слухачам Українського радіо розповів головний редактор програм інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Олег Катков.

0:00 0:00
10
1x

Як висловлювання світових лідерів щодо використання зброї вплинуть на перебіг війни

"Те, що Захід робить для України багато в постачанні зброї — це вже факт. Коли США передають нам пакет допомоги на мільярд доларів, це означає, що він включає в себе бюджет Міноборони на 2021 рік на закупівлю озброєння та військової техніки від патрона до "Нептуна".  

США "влило" в Україну понад 9 мільярдів доларів, Польща — мільярд, Велика Британія —  4 мільярди. Якщо ми все це прорахуємо, то Захід нас озброює такими темпами, за якими нам знадобилося б років 15, якщо ми беремо рекордний оборонний бюджет 2021 року. Іноді навіть здається, що цифри співмірні з тими, що ми використали з початку нашої Незалежності на всю оборону".

Чому серед світових лідерів з'явилися розмови про те, чи можна стріляти у певних регіонах України, окупованій території та РФ їхнім озброєнням

"Щодо наративу у використанні західної зброї, то ця інформація з'явилася у квітні, коли йшлося про надання Україні серйозного важкого потужного озброєння. Що нібито передача такого озброєння може спровокувати Кремль до початку Третьої світової війни. Це були більше коментарі радників Білого дому, але не тих, хто приймає важливі та вирішальні рішення. Олаф Шольц теж озвучив тезу, що не хоче, щоб німецькі танки їздили російською територією. Чому почали змінюватися думки світових лідерів? Бо почало приходити усвідомлення тих країн, які межують і є найближчими сусідами з Росією, що має бути відпрацьована колективна безпека. Що йде боротьба зі світовим злом. Україна є тим форпостом, що воює за увесь цивілізований світ. Росіяни хочуть створити велику Бучу від Харкова до Ужгорода. Це є головна мета їхніх дій в Україні. А потім її подовжити. І ці заяви, які лунають не випадково про єдиний простір від Лісабона до Владивостока.  

Якщо ми подивимося на всі бюджети оборонних відомств європейських країн, починаючи від періоду розпаду Радянського Союзу, то вони лише зменшувалися. Всі ці країни не вкладали грошей в "оборонку", вони на своїх арміях економили. Першими почали прокидатися країни Балтії, Польща, Велика Британія, Німеччина і Франція". 

Як Росії досі вдається обходити санкції?

"Ще у 2014 році Росії закрили доступ на електроніку  класу "мілітарі" та "спейс". Ті мікросхеми, які знаходяться в наших смартфонах, це є нульовий клас технологій. Вище вже йде клас "індастрі", який працює з більш високою стійкістю 24 години на добу під високим навантаженням. Клас "мілітарі" має бути надійним і витримувати експлуатацію у військових цілях. Далі йде "спейс", який призначений для супутників. Для розуміння ступеня вартості, то мікросхеми найпростіші коштують 1 долар, за "індастрі" дають 10 доларів, за "мілітарі"— 100, за "спейс" — 1000. Це умовні цифри.  

Росіянам заблокували доступ до сучасних технологій, вони згорнули багато своїх проєктів, які були важливими. Залишилося лише модернізовувати радянське озброєння: а це Т-72, БМП-3. Саме тоді, у 2014 році, заборона на певний вид мікросхем позначилася на можливості виробляти зброю. Якщо ми згадаємо плани Кремля на 2010 рік, то тоді Росія дуже вихвалялася танком "Армата". Він не був зроблений через санкції. Тоді "загнулося" і декілька подібних проєктів. Але наш ворог не такий, що якщо він не має тих чи інших мікросхем, то нічого виробляти не буде. Росіяни почали використовувати ті мікросхеми, які були у них в доступі, які можна було придбати на AliExpress. Була нещодавно нами розібрана головка системи наведення "Смерч", то з'ясувалося, що окупанти зібрали цю систему, придбавши елементи на AliExpress. Ракета таким чином повну точність не забезпечує, високу надійність теж, але літає. На відміну від західної зброї, яка є високоточною, бо нею знищується конкретний об'єкт, окупанти компенсують все кількістю: в нас є 10 ракет, одна із них точно впаде куди потрібно. І така ситуація буде тривати". 

Зброя в Україні. Чи можемо ми виробляти її?

"Зброї забагато ніколи не буває. Треба почати вчитися обслуговувати те озброєння, яке уже ми маємо від європейців. Бо якщо треба буде відвозити на плановий ремонт зброю до Польщі, то нами буде втрачатися час. Тому важливо зараз створити центри для обслуговування західної зброї. А далі можна вже говорити про локалізацію та спільне виробництво. Наше оборонне вітчизняне виробництво треба інтегрувати у світовий оборонний комплекс."

Фото:  пресслужба операції Об'єднаних сил

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
"Вікно можливостей" для окупантів закривається — Грабський про битву за Часів Яр
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака
Жоден партнер України не зможе замінити фіндопомогу від США — Чорний