Чи дозволять чоловікам перетинати кордон під час війни. Коментують депутати Гончаренко та Веніславський

Чи дозволять чоловікам перетинати кордон під час війни. Коментують депутати Гончаренко та Веніславський

Президент Володимир Зеленський відповів відмовою на прохання відкрити кордони для невійськових чоловіків через петицію "Зняття обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків 18-60 років без військового досвіду". В ефірі Українського радіо цю важливу подію прокоментували народні депутати ― Олексій Гончаренко, член постійної делегації України в ПАРЄ, член фракції партії "Європейська Солідарність", член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, та Федір Веніславський, член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, член депутатської фракції партії "Слуга народу".

0:00 0:00
10
1x

Нагадаємо, що зазначену петицію було зареєстровано ще у травні, і вона набрала 25 тисяч підписів громадян. Крім того, існує ще одна петиція про дозвіл виїздити за кордон морякам, а також у Верховній Раді зареєстровано три законопроєкти, які пропонують змінити систему дозволів для чоловіків перетинати кордон під час воєнного стану.

Яка позиція фракції "Європейська Солідарність" з приводу перетину чоловіками кордону під час воєнного стану

Олексій Гончаренко: "Скажу за себе. Має бути питання справедливості. Коли сотні тисяч українських чоловіків мобілізовані і воюють, то про те, щоб дозволити виїзд усім, не може бути й мови. Тут я підтримую рішення, яке ухвалив Президент Зеленський, відповідаючи на петицію. Але з іншого боку, вважаю, що питання стосовно моряків та інших окремих категорій, за умови зрозумілих причин, можуть розглядатися державою. Якщо говорити про моряків, то тим, хто не мобілізований до ЗСУ, немає чого робити на березі. Вони не можуть працювати за спеціальністю, втрачають дипломи і сертифікати. Вже є випадки, коли після завершення рейсів вони просто не повертаються в Україну, бо потім вже не зможуть виїхати. Ми втрачаємо людей, адже за моряками виїжджають їхні родини. Тож в окремих випадках держава може розглянути і, враховуючи економічну доцільність, дозволити такі речі. Але тільки у виключних випадках, коли є розуміння, чому щодо цих людей приймають таке рішення. Загалом, питання захисту України це питання кожного громадянина, тому тут позиція зрозуміла".

Про дозвіл виїжджати за кордон чоловікам-студентам для навчання

Олексій Гончаренко: "Насправді і сьогодні студенти можуть виїжджати. Там є певна лакуна стосовно тих, які стали студентами саме зараз. Адже тим, хто навчається, їм і так дозволено виїзд за кордон. Тому я й говорив про окремі категорії. Звісно, нам треба, щоб українці навчалися. Сьогодні війна ― це вже не та війна, коли була спроба бліцкригу, яка провалилася. Це вже війна на виснаження, на жаль. У такій війні економіка грає дуже велику роль.

Я за справедливість. Зараз подаю законопроєкт про те, що чоловіки, які мають трьох дітей і більше, мають право не бути мобілізованими. Але є в законодавстві такий пробіл, що військовослужбовці, які мали на момент призову двох дітей, а під час служби у них народжується третя дитина, не мають права на те, щоб бути звільненими. Це несправедливо, тому що у когось діти 15-16-17 років і батька не призивають, а в когось дитина новонароджена, яка потребує багато уваги і підтримки, але чоловік не має можливості звільнитися зі Збройних Сил. Такі речі треба виправляти, однак вони ― точкові. В цілому, позиція очевидна ― ми маємо захистити державу".

Про законопроєкт від представників "Слуги народу" щодо заборони виїзду за кордон народним депутатам і чиновникам, навіть силових структур

"Працівники СБУ, наприклад, не можуть просто так виїхати. Вони повинні мати відповідне відрядження. Або якщо державі потрібно, щоб військовослужбовці виїхали і навчались у Британії, то які можуть бути питання. Як на мене, цей закон популістський і звучить дивно, вони ніби намагаються щось посилити. Але візьмемо народних депутатів. Тут питання, хто і чим займається. Наприклад, я не виїздив з України два місяці, до кінця квітня. Після того вже виїздив багато разів, бо у мене ПАРЄ, де я представляю Україну, виступав також у Конгресі США. Ці речі потрібні, дипломатичний фронт ― це також фронт. Як і на воєнному фронті, де потрібна авіація, артилерія, піхота і всі роди військ, так і тут ― потрібен Президент, МЗС з послами та відповідними працівниками, які також мають виїжджати. Має працювати парламентська дипломатія, адже це дуже важливий вимір, який багато чого вирішує. Тому цей законопроєкт звучить достатньо абсурдно".

Пан Гончаренко емоційно наголосив: "Згадаймо депутата-колаборанта Ковальова, який зрадив Батьківщину і працює на Херсонщині. Або депутат Васильковський, якого позбавили громадянства, бо виявили в нього паспорт іншої держави. Обидва ― зі "Слуги народу". То може хай там всередині партії розберуться, а не будуть виносити дивні законопроєкти?".

Нагадаємо, що цей законопроєкт зареєстрували депутати від "Слуги народу" Михайло Лаба, Олександр Кузнєцов та Анатолій Остапенко. Водночас їхній колега, депутат Георгій Мазурашу зареєстрував законопроєкт інакшого змісту, який пропонує дозволити виїжджати під час війни всім працюючим чоловікам, за винятком певних обставин.

Про анулювання дипломатичних паспортів 225 народних депутатів

Олексій Гончаренко: "Це абсолютно недоцільно. Знов-таки, це популізм, тому що народному депутату не потрібен дипломатичний паспорт, щоб виїхати за кордон. За законом, він пред’являє синій закордонний паспорт звичайного зразка і посвідчення нардепа. Тобто жодним чином це анулювання не обмежить народних депутатів, які їздять на моря чи на шопінг під час війни. Я жодного разу не використав дипломатичний паспорт з 24 лютого, але це був інструмент захисту від якихось провокацій. Бо на деяких депутатів активно полює РФ, подає різноманітні запити в Інтерпол. Згідно із законом України про статус народного депутата, кожному депутату видається дипломатичний паспорт на термін повноважень, отже, анулювання цих паспортів ― це порушення закону. Не розумію жодного сенсу цього рішення".

Про дискусії у парламенті щодо зареєстрованих законопроєктів

Федір Веніславський: "Хочу сказати, що в парламенті справді є кілька законодавчих ініціатив. Але єдності щодо вільного виїзду за кордон чоловіків призовного віку, які не мають військово-облікових спеціальностей, немає. Це одне з найбільш дискусійних питань у Раді. Ми з колегами реєстрували законопроєкт про те, що неповернення з-за кордону осіб, які там перебувають, після введення правового режиму воєнного стану, є злочином. Але мають місце протилежні точки зору. Наприклад, морякам необхідно дозволити, тому що вони заробляють гроші і привозять їх в Україну. Таких моряків, за різними оцінками, 130-150 тисяч. Однак, якщо ми зараз дозволяємо якійсь категорії осіб виїжджати за межі держави, то виникне абсолютно справедливе запитання від інших категорій. Приміром, якщо ми дозволимо морякам, то буде запитання у водіїв довгомірних автомобілів, бо вони також можуть їхати за кордон і заробляти.

Тож повернімося до відповіді Президента на петицію. Він чітко сказав, що всі громадяни України мають однаковий правовий статус, є рівними, тому жодних привілеїв та обмежень за жодними ознаками бути не може. Конституційний обов’язок захищати Батьківщину поширюється на всіх осіб, зокрема чоловічої статі і призовного віку. Незалежно від того, чи мають вони військову підготовку.

Поки що немає спільної позиції серед народних депутатів, аби заявити, що хоч якийсь із обговорюваних законопроєктів має шанс на підтримку. Думаю, в процесі подальших дискусій у парламенті ми виробимо якусь формулу. Я не є прихильником лібералізації виїзду за кордон осіб чоловічої статі під час війни. Нам треба зберегти державу, її територіальну цілісність, державний суверенітет, а потім турбуватися про інші речі".

Про заяву Головнокомандувача Валерія Залужного, щоб дозволити виїзд за кордон українцям, які не підлягають мобілізації

Федір Веніславський: "Тут питання, з одного боку, просте. Тому що є закон, де зазначено чіткий перелік осіб, які не підлягають мобілізації, в тому числі під час воєнного стану. Але треба розуміти, що ми говоримо не повне звільнення від призову на військову службу, а про відтермінування призову за тими чи іншими підставами. Наприклад, якщо йдеться про осіб, що мають на утриманні трьох і більше дітей або дітей-інвалідів, і вони потребують виїзду за кордон, то для такої категорії має бути така можливість. Але це не має бути загальна практика суцільного ліберального виїзду".

Щодо заборони виїзду за кордон для народних депутатів, пан Веніславський зазначив: "Заборонити виїзд народним депутатам ― це абсолютно дурна ідея. Тому що народні депутати, як представники українського парламенту, доклали дуже багато зусиль, коли відвідували зарубіжні країни, щоб стало можливим рішення Єврокомісії про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Тож народні депутати мають дуже багато міжпарламентських зв’язків, і вони їх мають підтримувати незалежно від того, чи є правовий режим воєнного стану чи немає. Мені відомо дуже мало фактів, коли народні депутати зловживають своєю можливістю виїзду за кордон".

Фото: Укрінформ