Чекаємо здорожчання товарів на 25% через офіційно встановлений курс НБУ на рівні 36.6 грн за долар — банкір

Чекаємо здорожчання товарів на 25% через офіційно встановлений курс НБУ на рівні 36.6 грн за долар — банкір

Група офіційних кредиторів України дозволила відтермінувати платежі за боргами до кінця 2024 року. На зараз це шість країн із Великої сімки. Раніше Кабмін доручив Міністерству фінансів звернутися до власників єврооблігацій України, випущених із 2015 до 2021 року, та провести переговори про відстрочку платежів за зовнішнім боргом на 24 місяці з відповідною кінцевою датою погашення кожного випуску облігацій. Відсотки будуть нараховувати і надалі. За можливості Уряд може зупинити відстрочку та здійснити виплати. Про це йдеться у постанові Кабміну №805, ухваленій 19 липня. Зміни до умов випуску облігацій мають бути внесені та погоджені з утримувачами облігацій у строк до 15 серпня 2022 року. Після цього Кабмін планує зупинити виплати. Якщо інвестори не погодять запропоновані умови, уряд може скористатися пільговим періодом у 30 днів для здійснення відповідних платежів. Що це означає? Яким чином ці процеси вплинуть на громадян України? Як відреагують кредитори на ці пропозиції з боку України? Про все це слухачам Українського радіо розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса.

0:00 0:00
10
1x

Реструктуризація ділитиметься на дві частини

"Є ринкові запозичення, а є прямі запозичення від держави до держави. Україна запропонувала реструктуризацію, тобто замороження, відтермінування утримувачам наших єврооблігацій. А погодилися на несплату офіційні кредитори, тобто держави. Великий процес реструктуризації буде розподілено на дві частини. В Україні зараз війна, ситуація незрозуміла, тому ми просимо заморозити всі платежі на два роки. Після цього Україна прийде до інвесторів і вже потім буде погоджувати реструктуризацію. Тоді буде розмова коли платити, що платити, чи списувати частину боргу, чи ні".

Яка частина зовнішнього боргу і яка частина дефіциту бюджету

"Дефіцит бюджету дуже високий: 5 мільярдів доларів щомісяця. Він може збільшуватися найближчим часом. Зовнішній борг приблизно 17 мільярдів доларів. У нас є частина ринкових інвесторів. І є частина офіційних кредиторів, які розподіляються на дві групи: це гроші від наших країн-друзів, і гроші від МВФ і Світового банку. Поки що є тільки ця частина і вона найменша: це прямі кредити між нами і американцями, нами і німцями. Тільки вони погодилися на відстрочку. Головні перемовини — це перемовини з утримувачами єврооблігацій. Чи будуть чи не будуть розмови з МВФ? Ще не було такого, щоб реструктуризувався борг саме від МВФ. Це той борг, який завжди платиться. Там може бути два напрямки: або на МВФ натиснуть американці і вони підуть на те, щоб "забути" за українські борги. Або до кінця року з'явиться нова програма від МВФ, яка буде спрямована на рефінансування старого боргу"

Чи рятує нас міжнародна підтримка

"Міжнародна підтримка є критично важливою для нас. В першу чергу як військова частина. Бо ми спостерігаємо успіхи на фронті. Чим більша є допомога Заходу, тим це для нас краще. Той дефіцит бюджету, який є, перекривається переважно зовнішньою допомогою. Якщо б її не було, то 5 мільярдів доларів мало б повністю фінансуватися друкарським верстатом Національного банку. І це призвело б зараз до складної ситуації. Для нас було б важливо, щоб ця допомога була більшою. Але повністю дефіцит бюджету не перекривається нашими західними партнерами. Для нас важливо, щоб західна допомога зберігалася на високому рівні. Такому, який ми бачили в червні, липні: понад 4 мільярди доларів".

Як це вплине на громадян України

"Ситуація в економіці завжди впливає на простих громадян. Це втрата роботи та доходу. В нас на зараз висока інфляція. Цей бюджетний дефіцит, який фінансується в тому числі друкарським верстатом, призводить до збільшення цього дефіциту через валютний ринок. Національний банк перевстановив офіційний курс на рівень 36.6. Це рівень "чорного" ринку. І сталося так тому, що Нацбанк вже не міг стримувати курс. Він не міг витримувати таку різницю між "чорним" ринком і офіційним ринком. Зараз ця перестановка має покращити ситуацію з резервами, зменшити торговельний дефіцит, прибрати певні схеми, щоб унеможливити картковий туризм. Це все повинно якось стабілізувати ситуацію. Імпорт в країну буде заходити по курсу 36.6. Відповідно товари подорожчають на 25%. В тому числі здорожчає і пальне. А ціна пального буде впливати на все інше. Ми бачимо прискорення інфляції. До кінця цього року вона буде дуже високою. Зараз інфляція 21,5%. Ми будемо йти до рівня понад 30%. Треба створити такі очікування для громадян, щоб курс більше не переставлявся. Поки триває війна, то ризики будуть. Саме тому Нацбанк не відпускав курс. Бо вільний курс під час війни міг би вільно побігти кудись дуже далеко. І саме тому, щоб не було дестабілізації, щоб ці емоційні гойдалки, які в нас є, не впливали на ситуацію, Нацбанк  і встановлює офіційний фіксований курс"

Що стосується державних компаній і їхніх боргів

"Нафтогаз зараз намагається вести перемовини з інвесторами про те, щоб також заморозити свої борги. І всі зовнішні борги державним компаніям так чи інакше будуть заморожені. Винятком будуть лише державні банки. Для них нераціонально проводити перемовини. Вони не можуть собі дозволити отримати дефолтний рейтинг. По внутрішніх боргах все буде обслуговуватися".   

 Фото: Українське радіо