Володимир Зеленський: "Майбутнє України в Європейському Союзі"

Володимир Зеленський: "Майбутнє України в Європейському Союзі"

Ввечері, 23 червня, Україна офіційно отримала статус країни-кандидата на вступ до ЄС. Відповідне рішення підтримали лідери усіх 27 країн-членів. В своєму Твіттері Президент України Володимир Зеленський написав: "Щиро вітаю рішення лідерів ЄС надати Україні статус кандидата. Це унікальний та історичний момент у відносинах України та Європейського Союзу. Вдячний Шарлю Мішелю, Урсулі фон дер Ляєн та лідерам держав ЄС за підтримку. Майбутнє України в ЄС!" Про підсумки і враження від першого дня саміту ЄС розказала слухачам Українського радіо експертка з двосторонніх відносин між Україною та ЄС, представниця Міжнародного центру української перемоги Марія Голуб

0:00 0:00
10
1x

Подробиці з Брюсселя

"Буквально кілька годин тому нас повідомили про історичне рішення для України. Ми отримали довгоочікуваний, заслужений, виборений нами статус країни-кандидата на вступ до ЄС. Але незадовго перед рішенням по Україні виникла пропозиція надати схожий статус для Боснії і Герцеговини. Це не секрет, що саміт по Балканам став не досить успішним. Там є певні виклики, з якими ми будемо зустрічатися в регіональному розрізі. Єдиного рішення у цьому питанні не було. Тому дискусія затягнулася. Ми до останнього не знали точно, коли це станеться (рішення по Україні): чи сьогодні, чи вже завтра. Але всім лідерам європейських країн вистачило мужності відкласти будь-які амбіції та проголосувати одноголосно за надання статусу кандидата на вступ до ЄС і Україні, і Молдові. Це відбулося. Ми зараз всі святкуємо". 

Що передбачає цей статус

"Треба розуміти, наскільки безпрецендентним є розгляд нашої заявки. І та швидкість, з якою і європейська, і українська сторона погодила надання статусу. Були підготовлені рекомендації Європейською комісією. Вони стали для багатьох країн вирішальними. Еммануель Макрон написав на своїй сторінці у Фейсбук щодо надання статусу кандидата Україною і Молдовою: "У Києві минулого тижня ми взяли на себе зобов'язання: працювати над тим, щоб надати Україні статус кандидата в ЄС. Сьогодні ввечері відкриваємо нову сцену для України, для Молдови, для Європи. Це історичний момент".

"Сьогодні зранку ми отримали інформацію від політичного радника прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте: "Поздоровляю. Ви змінили нашу позицію". Нідерланди спочатку виступали проти надання нам статусу. Вони говорили, що нам дуже багато треба зробити у питанні верховенства права і в боротьбі з корупцією. Але були рекомендації та заява Європейської комісії, що саме Україна має змінити, щоб був продемонстрований певний прогрес у сферах верховенства права і боротьбі з корупцією. І саме Голландія і Данія змінили свою думку. Ми (Україна) дуже очікуємо обіцяного плану дій від Володимира Зеленського щодо виконання семи пунктів, які Європейська комісія презентувала в своєму документі. Там є норма, що лише після виконання цих семи вимог і після того, коли їх прогрес буде зафіксовано не тільки українською, але і європейською стороною, ми зможемо перейти на наступний щабель: відкривати переговори, рухатися далі. До кінця цього року має бути оприлюднений звіт Європейської комісії у форматі політики розширення. У нас повинно бути розуміння, як ми рухаємося далі. Інші країни або роками йдуть від отримання статусу до початку переговорів, або відмовляються від руху далі. Україна взяла хороший темп. І я впевнена, що ми його будемо тримати".

Інфографіка: Суспільне. Хронологія основних кроків України на шляху вступу до Євросоюзу із 1994 року.

Що говорить Молдова

"Молдова була дещо ображеною на Україну. Коли ми дуже чітко почали артикулювати, що рухаємося двостороннім шляхом, що ми відходимо від політики Асоційованого тріо (Молдова, Грузія, Україна), що інвестуватимемо в двосторонні стосунки, то тоді було певне непорозуміння з Молдовою. Але потім ситуація вирівнялася. Завдяки тому, що своє слово сказала Румунія. Найбільший адвокат Молдови в ЄС. І ми подумали, що якщо у нас на двох стає більше адвокатів, то будемо рухатися разом із Молдовою. Але і Європейська комісія, і Рада Європейського Союзу дуже чітко зафіксували те, що тут не буде пакетного прийняття Молдови та України. Рішення буде прийматися окремо, виключно за оцінкою прогресу кожної з країн. ЄС вже теж вчиться на своїх помилках. Між нами буде лише здорова конкуренція. Щодо Грузії. Ми знаємо публічну позицію керівництва Грузії. Ми всі розуміємо, чому так сталося. Для них це буде стимулом наздоганяти Україну".  

Прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта сказав, що "інтеграція України в ЄС може призвести до його руйнування, а не зміцнення. І може стати пасткою для самої України, якщо не будуть ухвалені послідовні рішення". 

"І канцлер Німеччини, і інші європейські лідери досить прямолінійно висловлювалися про те, що ЄС має переглянути багато своїх внутрішніх і зовнішніх політик, в тому числі стосовно їхньої здатності приймати та інтегрувати нових членів в спільноту. Велике значення відіграє і те, який вплив у майбутньому буде мати економіка України на економіку Європейського Союзу в цілому. Це справедливий і раціональний підхід. 

ЄС — політичне об'єднання, яке тільки міцніє, коли долає кризи. Він зараз перебуває в певних кризових трансформаціях. Це і про переосмислення його політичної ролі. Україна тільки зміцнить політичні позиції Європейського Союзу. Вона вже довела свою унікальність. Жодна країна не подавала заявку на вступ до ЄС одночасно з продовженням бойових дій, одночасно зі спробами вибороти перемогу. У нас чітко буде прив'язане питання відбудови країни після війни, після перемоги до Євроінтеграційного поступу. Це ще один додатковий стимул проводити реформи якісно, швидко, ефективно. І у нас буде дуже хороша динаміка".

 Членство України в НАТО

"Цей кейс з кандидатства показує, наскільки зконсолідованим і одностайним може, і має бути українське суспільство, коли йдеться про наші національні інтереси. Щойно завершилася розмова стосовно саміту НАТО, який відбудеться наступного тижня. Ми всі чітко усвідомили, якби ми з такою ж динамікою, чіткістю і наполегливістю просували нашу євроатлантичну позицію, то результати цього саміту були б більш яскравими. Ми не досягнемо такого успіху на саміті. У нас не сформована відповідь, як ми бачимо в короткострокових і довгострокових перспективах нашу співпрацю з Альянсом. До війни прозвучали певні заяви, обміни думками. Було багато закидів в сторону Євроатлантичного Альянсу. Відчувалося певне очікування, що вони можуть і мають робити більше. І це справедливе очікування. Нам треба відкривати нову сторінку у відносинах з НАТО й активно використовувати отриманий статус кандидата. Окремо триває співпраця з ключовими столицями. Окремо йде комунікація з надання Україні зброї. Війна ще більше консолідує українське суспільство, війна ще більше дасть нам розуміння того, що, можливо НАТО —  це не найкращий варіант. Але іншої колективної безпеки у нас немає. Тому ми маємо організуватись і виграти".  

Фото: AFP