Державна служба зайнятості про створення єдиного інформаційного порталу, який об'єднає вакансії з ДЦЗ та 6 сайтів для пошуку роботи

Державна служба зайнятості про створення єдиного інформаційного порталу, який об'єднає вакансії з ДЦЗ та 6 сайтів для пошуку роботи

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато громадян втратило роботу. Хтось змушений був переїхати в іншу область, хтось покинув територію України, у когось робота залишилася на окупованій землі або у знищеному українському місті. Хто та як допомагає українцям знайти роботу під час війни? Чи змінилися вимоги та процедура для отримання статусу безробітного на час дії воєнного стану? Чи можна змінити кваліфікацію і скільки триватиме навчання іншій професії? Про все це в ефірі Українського радіо розповідала заступниця директора Департаменту реалізації політики зайнятості Державного центру зайнятості Олена Мельник.

0:00 0:00
10
1x

Як отримати статус безробітного

"Наразі нами спрощена форма заявки надання статусу безробітного та призначення виплати допомоги по безробіттю. Для того, хто втратив роботу, ми можемо запропонувати три шляхи. Перший — це особисто, під час відвідування центру зайнятості, якщо такий громадянин перебуває на безпечній території. Другий варіант — шляхом подання документів через веб-портал державних електронних послуг "ДІЯ". І третій — скориставшись інформацією з наших телеграм або вайбер каналів. Відтак, необхідно заповнити гугл-таблицю або спеціальні форми, які там є, відсканувавши або сфотографувавши свої документи. Робиться це дистанційно. Останні два способи стосуються тих, хто залишається на території, яка є небезпечною. Такі заявки розглядаються щоденно. Після чого спеціаліст зв'язується з особою, яка подала цю заявку".

Скільки осіб вже скористалися пошуком роботи

"Понад 700 000 громадян скористалися пошуком роботи з початку року і понад 600 000 отримали статус безробітного. Звернутися до нашої служби за послугами працевлаштування можуть усі громадяни. Чи працююча це людина на зараз, чи вона вже втратила роботу. Але статус безробітного може набути лише та особа, яка на час звернення припинила трудові відносини з роботодавцем". 

Що дає статус безробітного

"Відповідно до законодавства, якщо особа визнана зареєстрованим безробітним, вона має право на отримання виплат допомоги по безробіттю. Розмір вираховується індивідуально і залежить від того, скільки людина працювала, як довго, як здійснювалася роботодавцем сплата єдиного внеску за таку особу. Ми обраховуємо виплати, виходячи з тривалості знаходження особи в трудових стосунках та сплати страхового внеску, а також за так звану застраховану особу. Розмір допомоги може бути від мінімального — 1000 грн, до  максимального — 9750 грн. для осіб, які працювали та мали велику заробітну плату. Верхній рівень обмежується". 

Чи мають право на статус безробітного фрілансери або ФОПи 

"Це категорія незастрахованих осіб, які також можуть звернутися до нас. Для застрахованих осіб тривалість виплат становить 360 календарних днів, тобто протягом року. Для незастрахованих — всього лише 180 днів, тобто півроку". 

Як працює єдина база вакансій

"Якщо говорити в межах нашої інституції, для кожного клієнта доступна наша єдина база. Це українська база вакансій. Вона наповнюється пропозиціями від роботодавців, які надають нам інформацію про того чи іншого потрібного їм працівника. В єдиній базі акумулюється вся інформація. Вона є доступною для всіх громадян користувачів послуг безпосередньо у форматі офлайн або на сайті Державної служби зайнятості. Там є розділ "шукаю роботу", "надаю роботу", де роботодавці або громадяни можуть скористатися цією інформацією щодо пропозиції вільних робочих місць. 

За час війни нами було напрацьовано і телеграм-канал "Робота зараз: Державна служба зайнятості", де щодня є близько 3 000 пропозицій. Новинкою зовсім скоро буде Єдиний національний інформаційний портал з єдиною базою вакансій, який наразі перебуває на завершальній стадії і оновлюватиметься в режимі робочого часу. Створено під патронатом Міністерства економіки. Цей портал буде акумулювати інформацію не тільки Державної служби зайнятості, але і 6 провідних сайтів з пошуку роботи". 

Які професії найзатребуваніші

"На сьогодні є актуальними 22 000 вакансій. Запит на робітничі професії побільшав на 20%. Високо цінуються ті, хто вміють працювати з інструментом. Або займаються обслуговуванням установок і технічного устаткування. Або володіють навичками водіння. Оскільки робочі руки потрібні, то роботодавці дещо зменшують високі вимоги. Але якщо це високо професійна техніка, то вимоги будуть відповідними. Якщо ж у працівника недостатньо компетенції, тоді ми зі свого боку можемо запропонувати можливість підвищити його знання. У нас є активна форма співпраці з роботодавцем, де працівнику надається можливість підвищити свою кваліфікацію. В які строки здійснюється навчання — залежить від професії. Це можуть бути як короткотермінові курси підвищення кваліфікації, так і максимальні терміни навчання — 7 місяців. 

Ми співпрацюємо з усіма навчальними  закладами. Але в структурі Державної служби зайнятості є ще 11 центрів професійно-технічної підготовки із великою кількістю ліцензованих професій, за якими ми навчаємо. Вони доступні у таких великих містах, як Львів, Одеса, Івано-Франківськ тощо". 

Як змінилася зарплата під час війни

"Роботодавець вказує завжди реальну зарплату. Середня зарплата — 8000-9000 грн. Найвища зарплата в 45 000 пропонувалася людині, яка володіє навичками програмування. Зарплата залежить від регіону і від того, наскільки кваліфікований працівник. 

Підприємства, які змушені були виїхати, так звані релоковані, коли вони зможуть устаткуватися і налагодити свої виробничі потужності, ми сподіваємося, що збільшиться потреба у працівниках. Наразі ведеться робота з такими роботодавцями. Проходить процедура їх опитування, визначення поточної і перспективної потреби у тих чи інших професіях. Але багато хто тільки закінчують питання із розміщенням своїх підприємств". 

Насамкінець Олена Мельник заспокоїла всіх, констатувавши появу на ринку праці таких професій, як офіціант, кухар, бармен, туристичний менеджер, продавець. А це значить, що наша країна потроху поновлює потреби саме цих професій.

Фото: pexels.com

Останні новини
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Новини по темі
"На одного безробітного дві вакансії", — директор Київського обласного центру зайнятості
"Всі, хто має право на таку допомогу, її отримають", — Жолнович про виплати ВПО
"Навесні на нас чекають великі зміни". Юлія Матвійчук про виплати ВПО
19 907 відгуків на вакансії за 2 місяці. Lobby X активізує рекрутинг до ЗСУ
"Хороший електрик заробить більше, ніж поганий юрист" — експерт ринку праці