Закріпити позаблоковий статус України у Конституції неможливо під час війни — Веніславський

Закріпити позаблоковий статус України у Конституції неможливо під час війни — Веніславський

Україна не може відмовитись від вступу до НАТО та закріпити позаблоковий статус у Конституції під час воєнного стану з юридичних причин.

Про це 19 березня під час телемарафону повідомив член комітету Верховної ради з національної безпеки й оборони Федір Веніславський.

"Потрібно пам'ятати, що курс України в НАТО закріплений на рівні Конституції України. Це достатньо складна процедура внесення змін, з одного боку. Дві Сесії ВР, висновок Конституційного суду України, і також необхідно пам'ятати, що в умовах воєнного стану Конституція не може бути змінена. Це норма самої Конституції", — пояснив нардеп.

При цьому Веніславський вважає прийнятним розгляд нейтрального статусу України в обмін на надійні гарантії безпеки, відновлення територіальної цілісності та державного суверенітету у межах загально визнаного кордону.

"Важливо зупинити війну і врятувати 1000 мирних життів і життів наших військовослужбовців. Це може бути предметом перемовин на міжнародному рівні. Але, безумовно, з тими гарантіями, які будуть надавати нам впевненість беззаперечну, що жодного повторення того, що зараз відбувається, у майбутньому буде неможливим. Але ще раз підкреслюю — це можливо лише після внесення змін у Конституцію", — наголосив депутат.

За його словами, підписанти Будапештського меморандуму не виконали своїх зобов’язань щодо України.

"На превеликий жаль, навіть ті гарантії, які надавали США, Велика Британія, Франція та Китай — вони не були виконані. Фактично нас обманули на рівні найбільш впливових країн сучасного світу. Можна довго дискутувати про те, що в Будапештському меморандумі не було конкретних юридичних механізмів, які мають гарантувати нашу безпеку, але я хочу нагадати, що там було в назві — що це гарантії безпеки України", — зауважив Веніславський.

Фото: sluga-narodu.com