Присідання, дихання і чай: психологиня розповіла, як зменшити тривожність

Присідання, дихання і чай: психологиня розповіла, як зменшити тривожність

Упродовж останніх кількох тижнів з’являються повідомлення про загрозу вторгнення Росії, що викликає тривожність в українського суспільства. Як зберегти спокій, як сприймати інформацію, як залишатися в спокої розповіла а ефірі Українського радіо кандидатка психологічних наук Зоя Гаркавенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про фізичне навантаження і тривожність

Рівень тривоги психіки, якщо вона зосереджується виключно на інформації, підвищується і він нікуди не може бути редукований, тобто зменшений. А коли люди починає фізично щось робити, то напруга переходить в інші системи, наприклад, у м’язові.

Я пам’ятаю події Майдані і можу сказати, що активне втручання навіть у якихось доволі побутових питаннях (зокрема принести води, зробити бутерброди, передавати бруківку) або активна участь у діях, які запобігають спільній шкоді або небезпеці, допомагає врівноважувати внутрішній стан людини.

Як правильно діяти в екстреній ситуації?

Коли в літаку стюарти попереджають про правила безпеки, вони говорять: "Якщо випаде киснева маска, то спочатку надіньте кисневу маску на себе, потім на свою дитину, якщо ви подорожуєте з дитиною". Це історія про те, що перше, що має людина зробити — подумати про те, щоб перебувати у безпеці. І як би це егоїстично не звучало зараз, але треба подумати, чи є ти в ситуації безпеки. Це дуже конструктивна думка. Сконцентруватися треба на тому, що ти можеш допомогти іншим лише в тому випадку, якщо будеш живий і притомний, вправний і активний в тому, що ти можеш зробити.

Згадуючи майданні часи, у мене тоді було дуже багато консультацій і мене запитували: "А чому ви не йдете на Майдан? Там допомога психологів потрібна". Я відповідала: "У мене свій фронт". Ми виходили в ефір з різними журналістами, щоб допомагати людям. Це те, що я можу робити найкраще. Хоча я могла б і відра носити, і бруківку перекладати.

Як визначити, де ти можеш бути найбільш корисним? Це те, що ти можеш робити, не замислюючись і не перевантажуючись. Якщо я не вмію перезаряджати гвинтівку, то я не буду за це братися, бо я буду більше шкоди приносити, аніж користі.

Зберігати спокій для цивільного населення означає не плутатися під ногами і не намагатися безкінечно додавати драйву. Сьогодні надмірно багато хайпу навколо інформаційних повідомлень. Ми можемо не нагнітати ситуацію і цього буде достатньо.

Про поширення гарячих новин

У нас склалася доволі хибна, на мою думку, традиція, що поширюючи інформацію, ми нібито даємо іншій людині можливість відреагувати самостійно. Насправді ідея доволі хибна, тому що індукція паніки саме так і відбувається. Поширюючи гарячі новини, людина фактично опиняється в інформаційній бульбашці і починає множитися, як ракові клітини в організмі. Хоча немає підстав, щоб так гостро реагувати на цю інформацію. Варто пам’ятати про межу здорового глузду. Є інформація, яку варто сприйняти як факт або як даність.

Як знизити свій рівень тривожності?

Ресурсний стан — це стан здатності діяти адекватно. Бути в ресурсі означає вміти ідентифікувати інформацію і загрози. Також — адекватно відреагувати, тобто відділити те, на що треба відреагувати. Це здатність ідентифікувати інформацію загрози, адекватно діяти і залишатись при цьому здоровою неушкодженою людиною та дбати про те, щоб в момент дії самому собі не нашкодити.

Коли людина відчуває, що її аж тіпає, універсальний рецепт, як бути в ресурсі — це фізичне помірне навантаження. Також я завжди раджу дихальні вправи. Це така штука, яка на рівні фізіологічному допомагає людині впоратись з будь-якою тривогою. Можна ще попити чаю гарячого і заспокоїтися шляхом ковтальних рухів.

Про інформаційні війни

Багато пишуть, що армія ворога набагато потужніша. Однак маємо пам’ятати, що з геном меншовартості ми попрощалися 30 років тому. Друге — сьогодні кількість армії не означає її міцність і ми це знаємо на багатьох прикладах. Третє — наша армія стоїть на своїй території, а ті, хто стоїть за кордоном, у них постійно є внутрішня боротьба. 

Фото: pinterest.com