Голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк про роботу парламенту та ключові законопроєкти, які планують невдовзі ухвалити

Голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк про роботу парламенту та ключові законопроєкти, які планують невдовзі ухвалити

Цими днями відбулося відкриття відкриття сьомої сесії Верховної Ради 9-го скликання. Голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк в ефірі Українського радіо розповіла, як буде працювати український парламент, якими є його головні завдання та пріоритети, а також які ключові законопроєкти планують невдовзі ухвалити.

0:00 0:00
10
1x

Про політичні наслідки справи Олександра Трухіна щодо ДТП 

Я вже підписала розпорядження щодо виключення Олександра Трухіна з лав нашої партії. Я одноосібно ухвалила таке рішення. Нашим статутом передбачена можливість, коли голова партії може не скликати з'їзд, а може підписати таке розпорядження в певних випадках. І коли член партії наносить репутаційну шкоду, то я могла підписати такий документ. Я думаю, що не тільки я, а будь-хто, хто був би на моєму місці, коли побачив таке відео, він вчинив би точно також. Олександр Трухін у нас також був ще очільником Полтавської обласної організації, тому він автоматично позбувся і цієї посади, і він позбувся членства в політичній партії. Я призначила тимчасово виконуючого обов'язки. Це Олексій Устенко. Він вже виїхав на Полтавщину, працює з обласним осередком, переоформляють документи,  працюють з юридичним відділом, і Олексій повинен буде протягом наступних двох місяців організувати збори Полтавської обласної організації, щоб вже у демократичний спосіб обрати безпосередньо очільника організації і, можливо, перезавантажити і керівні органи.

Дуже прикро, що 5 місяців ми не бачили це відео. Тому що це відео з місця подій ми побачили раніше, звичайно, виключення із партії та фракції Трухіна відбулося б скоріше. Я також ставлю собі питання, чому це відео з'явилось тільки зараз, тому що 5 місяців цього відео не було у ДБР, це відео точно не бачив ніхто у фракції, тому що якби хоч одна людина у фракції побачила його, ми б вже точно про це говорили. Це відео не бачив міністр МВС Денис Монастирський. Я впевнена, що його не бачили в Офісі президента, і президента також також його не бачив, тому що реакція була б миттєва стосовно того, щоб Трухін не був членом нашої політичної команди.

Крім того, я звернулася до фракції політичної партії "Слуга народу" в парламенті для того, щоб вони також скликали своє засідання, і ми бачили, що була відповідна реакція Давіда Арахамії ще навіть перед моїми заявами, коли він надавав оцінку цьому інциденту. Я думаю, що буде збиратися ще й фракція. Давід Арахамія був ініціатором позачергового засідання Верховної Ради для того, щоб обговорити взагалі питання, які стосуються нашого силового блоку, правоохоронного блоко і взагалі справ народних депутатів. Є багато справ, які зараз розслідує НАБУ після перевірок декларацій НАЗК народних депутатів з різних фракцій, з різних депутатських груп, і вони стосуються незаконного збагачення, і коли депутати забувають декларувати маєтки чи земельні ділянки, і всі ці речі потрібно обов'язково розглядати. 

На рівні партії, коли в нас був з'їзд 15 листопада і коли мене обрали головою партії, я анонсувала, що ми будемо змінювати статут і ми створимо як вищий керівний орган партії дисциплінарну комісію, яка буде розбиратися з такими неприємними інцидентами і народних депутатів, і місцевих депутатів і звичайних членів партії. Але я думаю, що потрібно на рівень парламенту винести дискусію стосовно імперативного мандату для народних депутатів, тому що якщо для місцевих депутатів він може бути застосований, то для народних депутатів він не діє. І зараз, мені здається, дуже гарний час чесно поговорити з усіма фракціями, з усіма депутатськими групами, щоб незалежно, яка фракція та партія, якщо народний депутат винен, він повинен нести покарання і перш за все складання свого мандату.

Ми плануємо вже в лютому провести з'їзд, змінимо статут і зразу утворимо дисциплінарну комісію, яка буде працювати. У нас були ідеї на рівні фракції в парламенті створити етичну раду. На жаль, ця ініціатива так і не переродилась в якийсь дієвий орган, тому зараз партія бере на себе лідерство, і я обіцяю, що таку дисциплінарну комісію ми обов'язково запустимо. 

Щодо ж цієї справи, то сам Трухін сказав, що він готовий до складання мандату, якщо так вирішить фракція та політична команда. Я думаю, що основні розмови все ж таки попереду, тому що буде збиратися і фракція, і буде засідання в Верховній Раді, тому побачимо, яким чином будуть розвиватися події. Свої політичні висновки як партія ми зробили протягом чотирьох годин, як я тільки взнала про відео, яке опублікували журналісти.  

Про справу Сергія Кузьміних, якого підозрюють в отриманні хабара 

Сергій Кузьміних не є членом нашої партії, тому і не може бути відповідної реакції від мене як голови партії. Стосовно самої фракції в парламенті, він написав заяву і на моє ім'я, і на ім'я Давіда Арахамії стосовно того, що він призупиняє своє членство до того часу, поки не будуть надані відповідні висновки суду. Де він зараз знаходиться мені невідомо.

Про позачергове засідання ВРУ 14 лютого

Позачергове засідання депутатів ми просимо на 14 лютого, а чергове буде 15 лютого. Зараз немає ще точної дати, але ми плануємо зробити позачергове засідання десь в цих числах.

Про поновлення райрад у Києві та закон про столицю 

Я в Київраді була на минулому засіданні, коли збирали позачергове засідання, робили там якісь політичні заяви, і моя особиста думка, що Київраду максимально стали політизувати і використовувати в політичних цілях, а не для того, щоб вирішувати господарські питання міста. Я розумію, що райради — це дуже важлива історія, але чомусь два роки вона не піднімається, а зараз активно починається виноситися в порядок денний. 

У місті Києві є надзвичайні проблеми, які пов'язані і з транспортним колапсом, є величезні проблеми з хаотичною забудовою, ми бачимо, як у нас постійно руйнуються об'єкти культурної спадщини, ми бачимо страшенну корупцію — це десятки кримінальних справ, які стосуються роботи комунальних підприємств. Місто, яке має надзвичайно великий бюджет, а це майже 70 млрд гривень, ці кошти витрачає не досить раціонально. У місті немає сучасної містобудівної документації. Кияни втомилися говорити про той актуальний і сучасний Генеральний план. Ми говоримо про це останні 10 років, але там нічого не робимо. Київ не знає, за яким вектором йому розвиватися, і, на превеликий жаль, ці питання не розглядає Київрада. А політичні питання вона розглядає максимально. У Київраді були наші депутати-мажоритарники. Я так розумію, що вони намагалися максимально давати якесь своє бачення розвитку ситуації, але ми бачимо, що більшістю було прийняте рішення. 

Але зараз у в парламенті вже прийшов комітет і готовий до другого читання закон про столицю. І ми також дуже багато з ним працювали. Це сойті стейкхолдерів, сотні обговорень на різних рівнях, зокрема і з нашими міжнародними партнерами, і з представниками місцевого самоврядування, і з експертним середовищем. Я думаю, що ми готові виносити його на голосування, але будемо дивитися, яким чином буде формуватися порядок денний, тому що він формуються на погоджувальних радах. Цей закон він передбачає можливість жити місту Києву не за особливими правилами, а за тими правила, які прийняті для наших громад, яких у нас майже 1500 по всій Україні. І найголовніше — від передбачає розділення повноважень мера та голови голови КМДА. Перед тим, як ухвалювати закон про столицю, потрібно ухвалити законопроєкт №4298 для того, щоб закріпити цю систему нагляду за виконанням законності державних рішень через відповідну систему. Побачимо, яким чином будуть розвиватися справи у нас парламенті, як ми зможемо його ухвалити, але до другого читання цей законопроєкт готовий.

Про законопроєкт щодо внесення змін до Конституції в частині децентралізації

Працює робоча група. Там є повне розуміння, тому що на рівні Конституції потрібно закріпити всі новації, які вже там зафіксовані. Це цілий пакет законопроєктів, зокрема і зміни до Конституції, і закони, які стосуються публічної служби, і закони, які стосуються розподілу повноважень, і закони, які стосуються різних податкових аспектів, наприклад, передачі на місця адміністрування податку на нерухомість.

Таких ініціатив ще досить багато. З одного боку, нам здається, що си же знаходимося в реформі децентралізації на фінішній прямій, але для того, щоб поставити остаточну крапку, ще потрібно зробити досить багато роботи. Але основна робота вже зроблена. Вже є громади, вони всі працюють, вже є перші успіхи у таких громади, і наша зараз основна задача — робити максимально, щоб такі громади були спроможні, щоб вони були забезпечені фінансовими та земельними ресурсами для того, щоб саме люди, які мешкають в громадах, були дійсними розпорядниками і своїх бюджетів, і тих ресурсів, які їм належать. 

Про наявність монобільшості 

Важко говорити про створення коаліції, коли в тебе є монобільшість. Інколи монобільшості не вистачає голосів  з різних причин різних. Не вистачає наших народних депутатів, які знаходяться на карантині або на лікарняному, і цей тиждень, коли ми виносили законопроєкт про економічний паспорт, також був зайнятий міжнародними поїздками ПАРЄ, а також інші наші міжнародні делегації працювали, тому, на жаль, своїх голосів у нас не вистачало. Все ж таки два роки пройшло, монобільшість ховали, але вона існує. Я сподіваюсь, що зараз карантин закінчиться, всі прийдуть до парламенту здорові і на табло ми все ж таки зможемо показати 226 голосів за важливі ініціативи.

Про парламентські вибори восени 2023 року 

Парламентські вибори мають відбутися восени 2023 року. Так каже закон. Прописано, що коли позачергові вибори, то це 2023 рік, якби це були чергові вибори, то це був би 2024 рік. Звісно, є певна несправедливість, що коли чергові вибори, то трошки більше часу на роботу в парламенті, але я говорю своїм колегам, що якщо нам відведено менше часу працювати в парламенті, то ми можемо працювати швидше і інтенсивніше, ніж би працювали наші колеги, коли б це були чергові вибори і вони працювали 5 років. Партія "Слуга народу" не буде звертатися з цього приводу до Конституційного Суду, але народні депутати можуть подати звернення. Я сподіваюсь, що від представників політичної партії "Слуга народу" такого звернення не буде. І ми як партія готуємося до виборів 2023 року, тому і займаємося зараз активно партійним будівництвом. 

Про повернення до змішаної виборчої системи

Я є адептом відкритих списків і я точно не буду тією людиною, яка буде захищати повернення мажоритарки. Чи можуть бути дискусії в парламенті? Звичайно, можуть. Чи можуть бути якісь обговорення? Звичайно, можуть. Чи є представники, особливо опозиційних сил, які розуміють, що вони не зайдуть з політичними своїми силами з різних причин, і вони хочуть заходити як мажоритарники? Мабуть, є, і вони можуть такі розмови вести. Але ми дуже багато роботи для того, щоб все ж таки працювали відкриті списки, і, на мій погляд, не набагато чесніше перед виборцями, ніж обирати кота в мішку.

Як партія буде формувати списки 

У нас є дискусія на тему, як розвивати місцеві осередки, як інтенсивніше спілкуватися з виборцями, як запровадити платформу для громад, яким чином збирати зворотній зв'язок від свого виборця. А хто очолить партійний список — про це ми точно не говоримо.

Про ребрендинг партії "Слуга народу"

Поки що ми залишаємося політичною партією "Слуга народу". Про ребрендинг ми не говоримо, а про очищення говоримо. Зараз ми почали застосовувати імперативний мандат до місцевих депутатів. 61 особу було подано на імперативний мандат. На цьому тижні пройшли конференції в Запоріжжі, на Одещині, на Вінниччині. В законодавстві чітко прописано, що якщо депутат прогуляв 50% засідань, вийшов із фракції, не ввійшов до фракції, то застосовується імперативний мандат. Мені здається, що ми перша партія, яка почала таке очищення зсередини. Дуже хотілося б на позачерговому засіданні повернути дискусію стосовно ухвалення законодавства щодо імперативного мандату на рівні парламенту. Тому що повинна бути політична відповідальність перед виборцями. 

Фото: Українське радіо

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
За рік українці програли понад 100 мільярдів гривень — Железняк
100% результат. Шаманов про роботу української ППО над столицею 21 березня
Президент виконує обов’язки і за межами 5-річного строку, але не більше 10 років ― Магера
Справедливий баланс для громадян і стислий термін розгляду — депутатки щодо мобілізаційного закону