“Ціни на продукти державне регулювання не знизить” - Южаніна

“Ціни на продукти державне регулювання не знизить” - Южаніна

Вчора, 13 січня на своєму засіданні Кабінет Міністрів України розширив перелік продуктів харчування, які потрапляють під державне регулювання. Граничний рівень торговельної надбавки не може перевищувати 10 % для низки соціальних товарів. Зокрема, йдеться про гречану крупу, цукор та соняшникову олію. А з 1 травня очікується великий перегляд цін на газ в Україні. Що буде з вартістю харчових продуктів в 2022 році Українському радіо розповіла членкиня комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, членкиня фракції "Європейська солідарність" Ніна Южаніна.

0:00 0:00
10
1x

"Йдеться не про державне регулювання, а про встановлення граничного рівня торговельної націнки на окремі продукти при роздрібних продажах. Тобто ціна на виробництво цієї продукції, яка на деякі види зросла на 80 %, залишається такою ж високою. Єдине, до чого може призвести цей крок уряду, – можливо зупинить зловживання, якщо такі були, в зв’язку із ажіотажем, який зараз відбувається на ринках. Але виробники і так не можуть завищувати ціни, тому що в нас дуже низька купівельна спроможність. А роздрібна мережа в нас зараз дуже прив'язана до поточних операційних витрат. Зокрема, до вартості енергоносіїв: електрики, газу", – розповіла Ніна Южаніна. 

Народна обраниця підкреслила, що встановлення обмеження надбавок на рівні 10 % необдумане, оскільки невідома вартість утримання одного квадратного метра в роздрібній мережі: "Тому невідомо, чи обмеження в 10 % – достатнє для того, щоб можна було покрити витрати. Й заходи, введені державою, цін на продукти не знизять".

"Ми не виняток серед сусідів щодо тенденцій підвищення цін на продукти харчування. Ще в березні 2021 року сусідні країни почали стримувати інфляційні процеси задля того, щоб не відбувалося різкого зростання, більшого, ніж зростання доходів населення. Тоді як в нас влада таких кроків не здійснювала. 

В червні-липні в мене була зустріч з виробниками хлібобулочних виробів і вони говорили, що навіть не можуть закуповувати борошно українського виробництва, бо воно дорожче, ніж продукція з сусідніх країн", – зазначила Южаніна. 

Читати також  Ціни на продукти: експерт про підсумок 2021 року та прогноз на 2022-й

Також членкиня комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики додала, що нинішні процеси відбуваються на тлі плачевного фінансового стану самих українців, виснажених витратами минулого року: "Інфляція в 2021-го році складала 10,3 %, а збільшення доходів населення – тільки 3 %. Більше того, інфляційний рівень в 2022 році буде перевищувати інфляцію минулого року". 

"Окрім того, за даними Національного банку України в 2021 році українці витратили на придбання товарів і послуг більше на 88 млрд гривень, чим отримали доходів. Тобто люди живуть за накопичення минулих періодів. Зараз немає відповідності між тим, що відбувається в економіці, і тим, що можуть собі дозволити люди", – наголосила Южаніна. 

Читати також: Виробники прогнозують підняття цін в 2022 році. Наскільки значним буде зростання та чому  розповідає експерт

Чи не єдиний варіант надати людям можливість купувати товари першої необхідності та продуктів харчування, на думку народної депутатки, – це підняття купівельної спроможності населення. 

В зв’язку з цим, Ніна Южаніна не бачить позитиву у планах влади запровадити продуктові картки: "Це механізм із минулого. Ми маємо розуміти, що в держави є всі бази даних щодо малоспроможних верств населення. Зокрема, це бази субсидіантів, соціально незахищених, які отримують різні соціальні виплати з державного бюджету". 

"Тільки пряма допомога навіть у вигляді грошей дасть можливість визначитися, що їм більше необхідно - буханець хліба чи пляшка олії. А давати два талона на місяць на якусь продукцію означає повернутися в 90-ті роки", – підсумувала Ніна Южаніна.

Фото: Українське радіо