"Омікрон" виявили у 106 країнах: як Україна готується зустріти новий штам?

"Омікрон" виявили у 106 країнах: як Україна готується зустріти новий штам?

В Україні за минулу добу зафіксовано шість з половиною тисяч випадків коронавірусної хвороби, 301 людина померла. Чи готова Україна до "Омікрону" розповіли в ефірі Українського радіо лікар-інфекціоніст Євген Дубровський та голова комітету ВР з питань здоров’я нації, меддопомоги та медстрахування, народний депутат України Михайло Радуцький.

0:00 0:00
10
1x

Про епідемічну ситуацію в Україні

Як зазначив лікар Євген Дубровський, хворих в Україні стає менше, це бачить кожен лікар, який приймає пацієнтів. Відбувається серйозний спад захворюваності. Україна входить у період між пандемічними хвилями. Можливо, наступна хвиля вже і не буде такою важкою. З одного боку, треба радіти, а з іншого (і на цьому наголошують усі спеціалісти) варто готуватися до наступної хвилі, щоб ми були нарешті готові зустріти новий штам.

Для людей це означає, що потрібно максимально відпочити, більше часу проводити на свіжому повітрі, щоб імунна система була максимально загартована. Усі керівні установи та відповідальні особи, які мають відношення до медицини та прийняття рішень мають цей час використовувати для того, щоб вирішити складні питання. Коли ми бачимо зростання захворюваності у світі, то очевидно, що це станеться і в Україні.

Про "Омікрон"

Новий штам коронавірусу "Омікрон" вже виявили у 106 країнах і відомо, що цей варіант Covid-19 поширюється швидше. Однак у світі епідеміологи дуже обережно кажуть, що "Омікрон" може бути і "хорошим" штамом. Може виявитися так, що саме ця мутація вірусу "Омікрон" виявиться дуже влучною. "Дельта" була поганою мутацією, бо викликала важкий перебіг хвороби, особливо важко хворіли вагітні жінки. А "Омікрон" може бути для нас навпаки, як "подарунок". Може статися так, що новий штам швидко розповсюдиться, люди всі швидко імунізуються і на цьому буде поставлена велика крапка. Уже всі зрозуміли, що коронавірус не зникне з планети. Він має стати сезонним захворюванням.

Про готовність України до "Омікрону"

За інформацією Михайла Радуцького, Україна закупила додатково кисневі станції, щоб не було перебоїв і перевантаження медичної системи. Адаптивний карантин в Україні не скасовується, бо це один із важелів боротьби з будь-якою епідемією. Головний метод для протидії коронавірусу — вакцинація. На наступний рік для України заплановано 25 мільйонів доз вакцини, на 2023 рік — ще 25 мільйонів доз. Це без тих вакцин, які прибувають в Україну за програмою Covax. Днями вийде наказ МОЗу про застосування додаткової третьої бустерної дози вакцини. Країна готується до зустрічі з "Омікроном".

Читайте також: Україна пройшла третю хвилю COVID-19: на черзі "Омікрон"

Справді, є надія, що "Омікрон" по важкості буде не таким складним як "Дельта". Однак впевненості в цьому немає, експерти і науковці не мають єдиною думки. Водночас є спостереження, що у країнах, де більшість населення вакциновані, навіть із великою кількістю випадків захворюваності хвороба протікає легко.

Про додаткову дозу вакцини

Ймовірно, коронавірус стане сезонним захворюванням, вакцинуватися проти якого треба буде щороку один раз. В Ізраїлі нещодавно заявили про четверту дозу вакцини. Але треба пам’ятати, що Ізраїль одним із перших почав щеплювати своїх громадян і вже минув рік з того часу. Тому, ймовірно, в Ізраїлі йдеться про сезонну чергову вакцинацію.

Щодо додаткової дози щеплення в Україні, то технічна група вже завершила підготовку для того, щоб МОЗ видав наказ, який дозволить використання третьої дози для людей, які двічі вакциновані для посилення захисту. За рекомендаціями МОЗу, третя доза робиться на шостий місяць після другого щеплення. Спочатку вакцинуватимуть літніх людей 65+; потім людей, які багато комунікують і мають підвищений ризик заразитися, зокрема лікарів; та людей із хронічними захворюваннями та з групи ризику.

Про закуповування вакцин

У Євросоюзі фінально схвалили п’яту вакцину проти COVID-19, перші дози якої в країни Європи надійдуть вже на початку 2022 року. Йдеться про препарат американської компанії Novavax.

На сьогодні відомо, що Україна закуповуватиме вакцини, схвалені і дозволені у США чи ЄС. Україна підготувала контракти на мРНК-вакцини Moderna і Pfizer. Також Україна має контракти із CoronaVac. Ми одна із небагатьох країн, де є право вибору у громадян обирати вакцину для щеплення. В нас є на вибір чотири вакцини: Moderna, Pfizer, CoronaVac і AstraZeneca.

Про лікування коронавірусу

На думку, лікаря-інфекціоніста Євгена Дубровського, пандемія показала, що 90% пацієнтів можуть самостійно переносити коронавірус і в доволі простій формі. Також не доведено, що саме коронавірус спричиняє таке ураження легень, ймовірно, такі ускладнення в організмі викликає неправильна і не збалансована імунна відповідь організму конкретного пацієнта. У протоколах лікування вказано, що медики лікують не сам коронавірус, а наслідки імунної відповіді організму.

В Україні дуже багато людей хворіють на серцево-судинні патології, цукровим діабетом, ожирінням. Якщо мине пандемія, потрібно обов’язково зайнятися оздоровленням нації та робити профілактику цих хвороб.

Фото: Українське радіо