ТРО захищатиме культурну спадщину України — Титич

ТРО захищатиме культурну спадщину України — Титич

У Силах територіальної оборони України почав діяти підрозділ захисту культурної спадщини в умовах війни. Про це розповів Українському Радіо адвокат, військовослужбовець Віталій Титич. За його словами, українським військовим надано доступ до системи "Дельта", де є геопросторові дані об'єктів культурної спадщини та інших об'єктів, захищених міжнародним гуманітарним правом. Ця інформація необхідна для планування військових операцій, констатував Титич. Тобто командування ЗСУ при плануванні операцій враховуватиме наявність таких об'єктів і вживатиме всіх заходів для мінімізації потенційної шкоди, каже юрист. Він також повідомив: ще одним завданням цього підрозділу Сил ТРО буде фіксація злочинів окупантів стосовно культурної спадщини України. Протягом року розв'язаної Росією повномасштабної війни ЮНЕСКО підтвердило пошкодження внаслідок обстрілів 199 історичних об’єктів у 12 регіонах України. Серед них — 18 пам’ятників, 13 музеїв і 10 бібліотек.

0:00 0:00
10
1x

Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у Сковородинівці (Харківщина) після російського авіаудару 6 травня 2022 року. Російський снаряд влучив у дах будівлі, приміщення фактично знищене. Найцінніші експонати колекції вдалося врятувати, їх заздалегідь перемістили в безпечне місце. Фото: kharkivoda.gov.ua

"Підрозділ захисту культурної спадщини від російської агресії мав бути створений раніше"

"У Силах ТРО створений підрозділ щодо імплементації норм міжнародного гуманітарного права, який, зокрема, займається захистом культурної спадщини в умовах війни. Це ініціатива командувача ТРО, який прийняв таку пропозицію, розуміючи загальнополітичну ситуацію і важливість дотримання норм міжнародного гуманітарного права. Захист культурних цінностей визначений підписаними Україною міжнародними договорами, зокрема, Гаазькою Конвенцією 1954 року. Це ключовий документ, на підставі якого ми працюємо. Ним прямо передбачений обов'язок держав-підписантів щодо створення таких підрозділів у рамках Збройних Сил країни. І це є ініціативою Ігоря Танцюри (командувача Сил територіальної оборони Збройних Сил України) з виконання загальних позитивних зобов'язань держави. Хоча такий підрозділ мав бути створений щонайменше від початку агресії у 2014-му році", — зазначає Віталій Титич.

На фото: Херсон, чоловіки забивають вікна в Художньому музеї, який обстріляли російські окупанти, 10 квітня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

Культурна мапа для військових

За словами Титича, українським військовим надано доступ до системи "Дельта", куди внесені геопросторові дані стосовно об'єктів культурної спадщини та інших об'єктів, захищених міжнародним гуманітарним правом. Ця інформація є необхідною для планування військових операцій. "Підрозділ перебуває зараз у стадії переформатування. Тобто ми мали сім місяців "польової роботи" і аналізу тієї ситуації, яка є, за всіма напрямами. Зокрема, міжнародного гуманітарного права, включаючи захист культурної спадщини, культурних цінностей. Є напрацьований матеріал, за яким подані пропозиції щодо підвищення можливостей реалізації. Група з десяти осіб з огляду на масштаби того, що відбувається, зокрема, з культурною спадщиною, не здатна була їх перекрити. Ми перекрили базові речі, зокрема, надали нашим військовим у системі ситуаційної обізнаності військ "Дельта" геопросторові дані об'єктів культурної спадщини та інших об'єктів, захищених міжнародним гуманітарним правом. Занесені сюди і медичні заклади, заклади охорони здоров'я. Ця мапа дає можливість прямо виконувати вимоги статутів, які зобов'язують враховувати командування при плануванні та розгортанні операції наявність об'єктів, захищених міжнародним гуманітарним правом, та вживати всіх заходів для мінімізації потенційної шкоди", — пояснює адвокат.

"Об'єктом цієї війни Росії проти України є українська культура"

Об'єктом цієї війни Росії проти України є українська культура, наголошує Титич. "Суверенітет — це частина культури. Як правило, ми використовуємо культуру в дуже вузькому побутовому значенні. Є жахлива ситуація дискредитації як самого поняття, так розуміння всіх цих базових речей. Це низька правова свідомість і відповідно низька культура. Ми маємо це констатувати. На жаль, агресія і культура прямо пов'язані. І те, що ми не маємо правової культури — це результат тих дій, які попередньо велися проти України", — пояснює він.

Віталій Титич. Фото: investigator.org.ua

"Знищення культури та вбивство людей — співставні злочини"

"Консультативна експертна місія — одне з основних завдань підрозділів щодо захисту культурної спадщини у військах. Це відповідає доктрині НАТО, відповідно до якої ми розвиваємось, і маємо ці документи. Для цих цілей, зокрема, в групі є невелика кількість фахівців, але ми зараз добираємо саме експертів із захисту культурної спадщини", — зазначає військовослужбовець. "Якщо ми оперуємо Кримінальним кодексом України і 438-ю статтею, злочини щодо знищення культурної спадщини й вбивство людей підпадають під одну статтю — порушення звичаїв і законів війни. І тут кваліфікація здійснюється судом відповідно до тих наслідків, які є, і покарання абсолютно співставні. Але щоб довести щось у судах, треба збирати ці докази", — резюмує Віталій Титич.