Саміт Кримської платформи: наскільки вагомий і авторитетний рівень представництва запрошених?

Саміт Кримської платформи: наскільки вагомий і авторитетний рівень представництва запрошених?

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що 23 серпня засновниками "Кримської платформи" стануть 44 держави та міжнародні організації. Це 14 глав держав, урядів та ЄС. Виконавча директорка Інституту безпеки Східної Європи Юлія Осмоловська в ефірі Українського радіо прокоментувала, чому рівень представництва є таким різним і наскільки він є вагомим, а також спрогнозувала, чи вдасться Володимиру Зеленському домовитися з президентом Росії щодо звільнення кримських політв’язнів.

0:00 0:00
10
1x

На рівні президентів будуть представлені Латвія, Литва, Естонія, Польща, Словаччина, Угорщина, Молдова, Словенія, Фінляндія, а також президент Євроради. На рівні прем’єр-міністрів будуть представлені Румунія, Грузія, Хорватія, Швеція. Дві держави будуть представлені на рівні глав парламентів – Швейцарія та Чехія.

14 держав будуть представлені на рівні міністрів закордонних справ – Туреччина, Франція, Німеччина, Іспанія, Італія, Бельгія, Австрія, Нідерланди, Люксембург, Ірландія, Данія, Болгарія, Чорногорія, Північна Македонія. Дві держави будуть представлені міністрами оборони – Велика Британія і Португалія.

США будуть представлені особистим посланцем президента, членом уряду, міністром транспорту. Норвегію представлятиме державний секретар МЗС. Європейську комісію представлятиме віцепрезидент, НАТО – заступник генсекретаря, Раду Європи представлятиме генсекретар та ГУАМ буде представлений на рівні генсекретаря.

Сім держав будуть представлені на рівні послів – це Нова Зеландія, Мальта, Японія, Австралія, Кіпр, Канада та Греція.

Чому рівень представництва країн суттєво різниться

Рівень представництва дійсно має значення. І взагалі українській дипломатії ми маємо віддати належне, тому що вони намагалися зробити все, аби забезпечити максимально високий рівень.  Просто є ще великі геополітичні ігри, зокрема я маю на увазі досить жорстку позицію Російської Федерації, яка вдавалася навіть до відвертого шантажу, говорячи різним країнам про дуже небезпечні наслідки такого рішення підтримати і приїхати на цю платформу. Відповідно кожна країна в залежності від своїх інтересів і чутливості інтересів певних питань співробітництва з Російською Федерацією мала визначатися, на якому рівні вона буде взагалі на цьому саміті.  Тому сім президентів — це досить непогано. Взагалі 44 країни — це великий головний біль для протокольної служби. Тим більше, що у нас дві події поєднуються: і Кримська платформа, і святкування Дня Незалежності України. Тому це титанічна робота, і те, що забезпечена така кількість країн — це досить позитивний знак.

У переліку країн немає жодної країни-республіки колишнього Радянського Союзу, окрім Молдови і Грузії. Це те, що для нас досить знаково і це є маркером того, наскільки жорстко Росія працювала для того, щоб рівень був максимально низьким. Я думаю, що на це зважали і Німеччина, і Франція, і Туреччина. Їх країни будуть поставлені міністрами закордонних справ.  Тобто є великі питання, на які Україна і наша дипломатія просто не може впливати, тому що є реалії великої політики.

Про представництво безпосередніх партнерів України 

На рівні керівників урядів держав — це фактично країни Східної і Центральної Європи, а також частково Північної. Водночас країни Західної Європи, тобто переважно країни-члени старого Європейського Союзу, представлені на рівні міністрів закордонних справ. Я думаю, що, можливо, було прийняте колективне рішення, зважаючи на те, що фактично керівництво Європейського Союзу тут буде представлено, тому що буде і президент Європейської ради, тобто перша особа в Європейському Союзі, чи президент Європейського Союзу і віце-президент Європейської комісії. Можливо, був знайдений компроміс, зважаючи на те, що з Росією відносини і так погані і є певні підходи до намагання розбудувати якийсь конструктив,  хоча б за якимись сферами, і знаючи її досить різку негативну реакцію, можливо, країни і дійшли до такого рішення, тому що надто синхронно виглядає рівень представництва старої Європи на саміті.

Про саміт перших леді та джентльменів  

Перші леді і джентльмени —  це другі половинки керівників-лідерів держав. Тобто якщо в нас тільки сім лідерів фізично будуть присутні, то не факт, що всі з них прибувають у супроводі своєї половини. Але оскільки надсилалися запрошенням всім главам держав і урядів взяти участь у Кримській платформі і в урочистостях, то відповідно надсилалися запрошення і до перших леді і джентельменів взяти участь у цьому саміті. Тому, можливо, якраз кількість тих, хто братиме участь у саміті перших леді і джентльменів, їх буде значно більше, ніж фізично тих президентів і голів урядів, які зголосилися і будуть перебувати в Києві в момент проведення цього заходу.  

Чи може бути так, що під час Кримської платформи більше говоритимуть не про Крим, а про Афганістан 

Я думаю, що звісно будуть говорити, тому що ситуація розвивається непередбачувано і, як ми бачимо по розгубленості різних країн, вони такі наслідки не очікували і  будуть робити далі не зрозуміло. Немає нормальної координації і навряд чи вона може бути. Однак, не думаю, що це взагалі затьмарить розмови про Крим, тому що є певна тематика заходу, на яку вони приїхали. Тобто вони не тільки будуть про це говорити, але й будуть представлені результати засідання експертного рівня платформи, буде підписана хартія декларація як підсумковий документ, тому фокус уваги від цього заходу точно не зміниться. Те, що цією ініціативою взагалі МЗС і команда Зеленського виконали це завдання утримувати кримське питання на порядку денному міжнародних відносин, то тут потрібно віддати належне, адже їм це вдалося просто.  І в тих умовах супротиву Росії навіть отримати 7 президентів — це вже велике досягнення. І наголошую, що дуже показовим є те, що, крім Молдови і Грузії, немає жодних колишніх наших братів по сестер по Радянському Союзу. І з цьому ми маємо робити зовнішньополітичні і дипломатичні висновки для себе. 

Зеленський заявив про прямі переговори з Володимиром Путіним щодо звільнення кримських політв'язнів: чи піде Путін на такі перемовини після Кримської платформи 

Путін на такі перемовини і без Кримської платформи не пішов би. Він почав говорити вже відверто про те, що з українською стороною взагалі немає сенсу про що говорити, тому що все одно все вирішується в Вашингтоні. Тому зараз для Росії немає мотивації для того, щоб йти контакти без того, щоб Україна робила якісь поступки, які будуть в інтересах Росії. Скажімо, зміна позиції по "Північному потоку-2" чи виконання положень Мінських угод у тій послідовності, в якій хоче Росія. Тобто якщо будуть такі речі зроблені, то тоді можна говорити про якийсь, можливо, обмежений контакт з російської сторони. Сподіватися на те, що Росія буде готова обговорювати у відриві від усього іншого питання політв’язнів з Криму — це абсолютна ілюзія. Я думаю, що президент має це говорити, особливо в контексті проведення саміту Кримської платформи, однак я думаю, що його команда так само ці ілюзії не плекає.

Фото: facebook.com/dmytro.kuleba