Як проходить підготовка до візиту президента України до США. Розповідає експертка

Як проходить підготовка до візиту президента України до США. Розповідає експертка

У Вашингтоні відбулася зустріч керівника Офісу президента Андрія Єрмака та міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з держсекретарем США Ентоні Блінкеном щодо підготовки візиту Володимира Зеленського до Сполучених Штатів. На сайті Офісу президента оприлюднили заяву, в якій зазначено, що "окремо сторони зупинилися на подальшому розвитку українсько-американського партнерства в безпековій та військово-технічній сферах". Як триває підготовка до офіційної поїздки українського президента і про що має сказати американському колезі в ефірі Українського радіо розповідає голова міжнародної конференції "Демократія в дії", голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах (2014-2019 роки) Ганна Гопко.

0:00 0:00
10
1x

Про візит президента Володимира Зеленського до Сполучених Штатів Америки

Насправді у мене стриманий оптимізм. Крім паспортизації громадян на окупованій території України в Москви більш далекоглядні плани, там підготували для цього законодавство і відчувають, що Харківська область, Одеса, частина Східних областей також можуть спокуситися на ідею отримання російського паспорту. Україна мала б підібрати всі аргументи за 8 років російської збройної агресії, оскільки Байден був віцепрезидентом на початку вторгнення Росії на нашу територію, і він знає український файл. Тому ми мали вже чітко вибудувати свою залізну логіку і аргументи, щоб бути більш переконливими з точки зору порядку денного, де для Байдена очевидно дуже важливим є відновлення демократії і її сила. Дуже важливим буде, з чим туди поїде Україна, з якими конкретно напрацьованими документами. Нині готують декілька текстів угод, серед яких безпекова. Однак головне питання ― чи вдасться створити "хімію" між двома президентами, відновити довіру, яка була під час Трампа токсично зіпсована, зокрема намаганнями російської сторони звинуватити Україну в спробах втручання у вибори.

Україна також має показати, що є певна межа в її відносинах з Китаєм, і ми розуміємо, що стратегічним партнером для нас є США. Що у нас не буде жодної співпраці з Китаєм у сферах безпеки і обороноздатності, комунікаціях, космічній сфері. Адже Сполучені Штати Америки розглядають Китай як суперника. Ми маємо показати, що є для Америки союзником, тому їй не потрібно вибудовувати партнерські відносини з Німеччиною, щоб протистояти Китаю чи якось впливати на Російську Федерацію за рахунок наших інтересів. Зустрічі Байдена з Меркель не відповідають гаслу "Америка повертається", задекларованому Байденом. Тому президент України має бути озброєним думкою громадянського суспільства, ветеранів, військових, які мають сказати те, що й конгресмени, щодо перегляду домовленостей між начальником Білого дому та канцлером Німеччини. Позиція України ще має полягати й у тому, що імітація відведення стягнутих до українського кордону військ весною ― це доказ того, що Росія й надалі у будь-який момент буде ескалувати ситуацію.

Про одержання від США статусу основного стратегічного партнера

Я б запропонувала інший підхід. Президент Зеленський  має приїхати до Байдена з чіткою дорожньою картою, списком пріоритетних реформ і зобов’язанням їх виконати, бо він поки має найвищий рівень довіри, його фракція може зібрати більшість. Він повинен нагадати Байдену, що той сказав на саміті НАТО, що назавді членства України до Альянсу є відсутність таких швидких реформ і пообіцяти, що реформи будуть, натомість США повинні взяти лідерство, бо країна сплачує найбільше в НАТО, щоб Україну просувати до ПДЧ. Якщо Україна виконає цей узгоджений список пріоритетів, то вже на саміті у Мадриді у 2022 році нам дадуть ПДЧ. Тут треба підходити прагматично, а не думати про те, що перед нами створюють перешкоди. Експерти аналізували статус головного союзника США, які країни мають цей статус, наприклад, Японія чи Ізраїль, а для України розглядають двосторонню безпекову угоду. Україна й далі буде стукати в двері, навіть якщо у цих дверях стоїть Російська Федерація. Проте ми наполегливо будемо лупати цю скалу.

Про "Кримську платформу"

Це хороший майданчик для висловлення української позиції. І я не сумніваюся у тому, що ми повернемо Крим. 

Нагадаємо,  Білий дім повідомив 21 липня, що очільник Білого дому Байден чекає на українського президента Зеленського у Вашингтоні 30 серпня.

Фото: Офіс президента