Яку підтримку Києву обіцяють у Вашингтоні? Пояснює американський дипломат

Яку підтримку Києву обіцяють у Вашингтоні? Пояснює американський дипломат

30 серпня у Вашингтоні чекають президента Володимира Зеленського, але тим часом Сполучені Штати Америки та Німеччина уклали угоду щодо добудови газопроводу "Північний потік-2". Ця подія викликала бурхливу реакцію не лише в Україні, але й за її межами. Як українська критика впливає на дипломатичні взаємини США та України, а також, якою є оцінка американською стороною ситуації з "Північним потоком-2" в ефірі Українського радіо пояснює заступник помічника Державного секретаря з питань Європи та Євразії Джордж Кент.

0:00 0:00
10
1x

Про поїздку в район операцій ООС

Я хотів приїхати до пандемії, у мене були такі плани у березні минулого року. Однак й нині задоволений, що була можливість відвідати Україну, зокрема Донбас, де відбулися візити до Краматорську, Святогірську і Слов’янську. Наша команда з посольства зустрічалася зі студентами, переселенцями і солдатами. Загалом, я думаю, що це було добре для нас, адже ми зустрілися не лише з мешканцями Києві, але й з тими, хто живе на Донбасі і хоче, щоб ситуація там була кращою у майбутньому. Було чудово зустрітися зі студентами, які бачать перспективу у тому, щоб працювати на Донбасі. Я вважаю, що надія для Донбасу є ― це нове покоління і мислення. Ми підтримуємо всіх: солдатів, студентів та різноманітні проекти, бо розуміємо, що Донбас є важливою частиною цієї держави. Ми хотіли б мати широкі відносини між нашими країнами, не лише дипломатичні, а й між нашими громадянами. 

Чи можливо реалізувати Мінські угоди

Я пам’ятаю, що під час зустрічі у серпні 2015 року у мене був діалог з Володимиром Горбуліним, тодішнім очільником української команди у Мінському процесі. Він сказав, очевидно, що Росія не виконає свої обов’язки до кінця грудня того року, то що ж нам робити, чи є план “Б”? Минуло 6 років після тієї розмови, умови досі не виконані. Всі партнери хочуть, щоб Російська Федерація це зробила, але ситуація залишається неясною, на жаль. Таке питання постало не лише перед Україною, подібна ситуація виникла й в Молдові. Місяць тому я був в Кишиневі й в Тирасполі. Я є представником США в процесі щодо ситуації в Придністров'ї. Там немає конфлікту, хоча Росія не хоче виконувати обіцянки колишнього президента Бориса Єльцина, який у 1999 році обіцяв, що до кінця 2001 року там не буде російських військ. Цього року буде 20 річниця невиконання обіцянок російського президента. Те саме відбувається в Грузії, з Абхазією та Південною Осетією. Це не питання процесу ― це питання лінії політики Росії. Дмитро Козак керує цією лінією в Україні, Молдові та Грузії. Ми підтримуємо позицію України.

Чи потрібно змінити стратегію відносин з Росією

Я думаю, що наразі, у тому процесі, який відбувається, Україна повинна захищати свої інтереси та права. Однак такі партнери як Німеччина, Франція і США повинні підтримати її.

Як українська критика США впливає на двосторонні відносини

Фактично Америка підтримує мету України стати членом НАТО. Була зустріч у Бухаресті у 2008 році, де були оголошені вимоги для цього. Та на практиці ми чекаємо, що Україна покаже, що вона готова бути членом Альянсу не лише у сфері безпеки та оборони, але й інші її інституції знаходяться на атлантичному рівні. Також питання полягає у тому, щоб політичне рішення всіх країн Альянсу було одностайним у питанні вступу України.

Рік тому Північна Македонія стала членом Альянсу, але вони цього чекали 10 років.

Як сприймають українську нетерплячість у питанні вступу до НАТО

На мою думку, це добре, якщо українські лідери та суспільство говорять про свою мету. Громадяни і урядовці повинні розуміти, куди вони рухаються, що треба робити далі.
Наразі зрозуміло, що інституції ще не знаходяться на євроатлантичному стандарті. Наприклад, до цього не готова СБУ, реформа служби ― це перший крок, адже вона є важливою для громадян та бізнесу цієї країни. СБУ не лише захищають територіальну цілісність України, але й здійснюють тиск на бізнес, простих людей. Це не добре мати такі структури в країні, яка хоче бути членом НАТО.  

Про ставлення до змін в Україні

Це не питання для нас як для партнерів, це питання для України. Для нас є важливими процеси. Наприклад, ми дивимося на прозорість і регулювання компанії, але, хто є її начальником для нас не так важливо. Ми хочемо співпрацювати з усіма, хто хоче бачити Україною успішною.

Про санкції проти українських політиків

У нас є своя система юстиції, в Україні ― своя. Якщо будь-який громадянин Америки, України чи іншої країни вчинить злочини проти нашого законодавства, то поліція і прокурори, судова система зроблять все, щоб захистити нашу країну. Те, що зробили українці на нашій території ― це питання для нас, а те, що на вашій території ― то питання до вашої системи. У кожної країни є свої інституції і шляхи до справедливості. 

Чи може політика санкцій змінити правосуддя

Без справедливості немає гідності. Нещодавно були вибори в Молдові і президентом стала Мая Санду, вона сказала, що її головною метою є реформа системи юстиції. Вона розуміє, що це важливо для всіх, адже без цього не буде інвестицій. Без цього мешканці Молдови чи України будуть шукати роботу в Румунії або Польщі. На мою думку, це питання не лише для України, але й для Грузії, Вірменії та Молдови. 

Про візит президента Зеленського до США

Я думаю, що коли президент Зеленський зустрінеться з президентом Байденом у Вашингтоні, то це буде продовженням тих розмов, які вони вели телефоном. Під час пандемії було важко влаштовувати такі візити, тому ця поїздка важлива для наших урядів. Однак це буде лише один день, а наші відносини не залежать лише від двох осіб, хоч вони й президенти. США підтримують Україну і, я думаю, що після зустрічі буде більше енергії. Ми хочемо мати серйозні і щирі відносини з Україною.

Фото: Суспільне