"Літня відпустка": все, що потрібно знати мандрівникам про ковідні документи, вакцини та тести

"Літня відпустка": все, що потрібно знати мандрівникам про ковідні документи, вакцини та тести

Літо – найкраща пора для відпочинку, на яку припадає більшість відпусток українців. Проте в часи коронавірусу багатьох лякає як епідемічна ситуація у світі, так і вимоги щодо в’їзду в різні країни, які можуть швидко змінюватися. Як подорожувати Україною та світом безпечно, які документи потрібні для того, щоб перетнути кордон, якою вакциною краще щепитися та хто несе відповідальність за те, що відпустка зірвалася через хибний результат ПЛР-тесту? Про все це Українському радіо розповіли генеральний директор Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я України Роман Родина та фахівець відділу факторів поведінкового ризику Центру громадського здоров'я Отто Стойка.

0:00 0:00
10
1x

Чи потрібні якісь документи для подорожей Україною?

"В нас є постанова КМУ 1236, останні зміни до якої передбачають, що людина, яка має внутрішній ковідний сертифікат, відвідуючи масовий захід, де всі учасники мають такі ж сертифікати, може не дотримуватися масочного режиму та дистанції. Проте перевірка наявності сертифікатів  це відповідальність організатора", – розповів Роман Родина

Щодо того, що деякі готелі вимагають негативні тести, то, за словами експерта, такі вимоги не мають жодної законодавчої підстави. 

"Разом з тим, епідемічна ситуація ще тримає нас в напруженні і, якщо порівняти з минулим роком, зараз висока захворюваність та смертність. Тому соціальна дистанція та відкрите повітря більше нас убезпечують. Якщо ж приміщення закрите, то масочний режим слід зберігати. На вулиці безумовно краще тримати соціальну дистанцію, тоді маски можна не використовувати",  в свою чергу зазначив Отто Стойка

Які документи необхідні для поїздки за кордон?

Тема необхідних документів для виїзду за кордон дуже актуальна, тому що багато людей планують відпочивати поза межами України.

"Епідемічна ситуація більш-менш стабільна, принаймні в Європі. Тому, якщо ви плануєте кудись їхати, варто скористатися сайтом https://tripadvisor.mfa.gov.ua. Це сайт Міністерства закордонних справ, який містить всю інформацію про умови в'їзду в будь-яку країну світу",  пояснив Роман Родина.

Він розповів, що на сайті є мапа, на якій можна натиснути на країну, яка цікавить, і побачити абсолютно всю інформацію щодо перетину кордону з останніми оновленнями: "Там можна побачити, чи взагалі дозволено в'їзд, які документи треба мати. В багатьох країнах зараз заборонений в’їзд з метою туризму, але дозволений з метою, наприклад, проходження практики студентам, в'їзд родичам або тим, хто має посвідку на проживання. Це треба враховувати, аби не сталось так, що ви придбаєте квиток, ви прилетите, а там вас не пропустять". 

"Безумовно, треба мати закордонний паспорт та візу, якщо вона потрібна. Щодо документів, які засвідчують вакцинацію або тест, то тут може бути кілька варіантів",  зазначив Родина. 

Фото: pixabay

Перш за все, йдеться про міжнародний сертифікат  документ, обумовлений міжнародними медико-санітарними правилами, який діє з 2005 року: "Цей сертифікат може видати сімейний лікар, згенерувавши його з електронної системи охорони здоров’я. Він буде свідчити про те, що людина отримала повний курс вакцинації від COVID-19, й визнається в більшості країн світу. 

Проте наголошу, що варто дивитися умови в'їзду, тому що може бути таке, що країна N приймає українців з метою туризму, але там потрібно документ, що посвідчує повний курс вакцинації, і негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 чи 48 годин. Слід за цим дивитися, тому що однієї довідки про вакцинацію  може бути недостатньо". 

"Інший документ, який може бути однією з умов в'їзду в країну  це ковідний сертифікат. Цей документ почав пілотуватися в тестовому режимі з 1 липня. Наразі ми вже маємо затверджену постанову Кабінету міністрів України щодо цих сертифікатів. Ковідний сертифікат цією постановою ділиться на два моменти: для виїзду за кордон (міжнародний) та для того, щоб користуватися всередині країни (внутрішній)",  пояснив Роман Родина. 

Ковідний сертифікат, на відміну від міжнародного сертифікату, може бути згенерований з додатку чи порталу "Дія": "Для того, щоб його згенерувати, людина, яка пройшла повний курс вакцинації, повинна надати запит. Після цього запиту через певний час буде згенеровано сертифікат, який буде мати й qr-код". 

"Проте є й умови, на яких людина може згенерувати сертифікат. По-перше, це наявність повного курсу вакцинації: якщо вакцина передбачає введення двух доз  його можна буде згенерувати після другої дози, якщо однієї  тоді після першої. Другою підставою для видачі відповідного сертифікату є негативний ПЛР-тест, який занесений лабораторією до електронної системи охорони здоров’я. Третя причина  якщо людина перехворіла на COVID, а дані про її хворобу занесені в електронну систему охорони здоров'я",  розповів директор  Центру громадського здоров'я. 

Як зазначив Роман Родина, термін дії сертифікату, виданого на підставі вакцинації складатиме 180 діб, сертифікату, виданого на підставі негативного ПЛР-тесту  72 години з моменту взяття матеріалу, а виданого на підставі того, що людина перехворіла  180 днів з моменту лабораторного підтвердження хвороби. 

Якою вакциною варто вакцинуватися, аби мати змогу подорожувати?

"Треба чітко визначитися, що людина вакцинується не для того, щоб поїхати за кордон чи відвідати ту чи іншу країну, а для того, щоб захистити себе і оточуючих від COVID. А вакцина гарантує, що людина не захворіє тяжко, не помре та не потрапить на ліжко в лікарні. Тому це й забезпечення того, що система охорони здоров’я буде мінімально навантажена",  наголосив Родина.

Проте інформацію про вакцини, які визнаються тією чи іншою країною, можна отримати на сайті МЗС України та додатково – на сайтах МОЗ чи МЗС країн, куди особа планує їхати. 

"Щодо вакцини CoronaVac, якою зараз вакцинують в Україні, вона так само як й інші, є ефективною та безпечною. Більше того, в нас є інформація, що кілька європейських країн вже визнають цю вакцину ( Європейсьский Союз, на противагу ВООЗ, не вніс CoronaVac до списку вакцин, після щеплення якими дозволено в'їзд на територію ЄС  прим. ред.). Люди, які вакцинуються цією вакциною, можуть в’їжджати, зокрема, до Австрії та Нідерландів. Дуже важливо, що зараз Європейська асоціація з ліків  EMA  розглядає питання щодо того, щоб дозволити в’їзд у всі європейські країни, але це не значить, що кожна окремо взята країна не може дозволити. Визнання EMA означає, що автоматично всі країни ЄС визнають цю вакцину і сертифікати про вакцинацію цією вакциною будуть діяти на в’їзд",  наголосив Роман Родина. 

Хто відповідає за результати ПЛР-тестів?

Наостанок експерт торкнувся питання того, чи несе лабораторія, яка проводила ПЛР-тестування відповідальність у випадку, якщо тест показав хибний позитивний результат.

"Якщо людина не відчуває жодного симптому COVID, це не означає, що вона не може бути позитивна. За статистикою, більше половини випадків  це безсимптомні хворі. Якщо тест показав позитивний результат, то, згідно нашого стандарту надання медичної допомоги хворим на COVID, це підтверджений випадок захворювання",  пояснив Родина. 

Проте, як зазначив експерт, лабораторія, яка проводила тестування, повинна бути валідованою: "Перелік таких лабораторій є на сайті Центру громадського здоров'я. Тобто перед тим, як йти здавати тест, слід переконатися, що лабораторія є у списку".

Фото: pixabay