При призначенні субсидій відмовляють лише 1-1,5% заявників — Лазебна

При призначенні субсидій відмовляють лише 1-1,5% заявників — Лазебна

В Україні посилили вимоги до призначення житлових субсидій: з 1 травня змінився порядок перепризначення субсидій. Тепер при прийнятті рішення про надання чи ненадання допомоги, будуть враховувати не лише вартісні покупки, але й отримані доходи від депозитів або цінних паперів. Крім того, на контролі стоять питання щодо купівлі іноземної валюти, банківських металів і перетину кордону. Детальніше про те, як зміняться порядок та умови призначення субсидій, а також про індексацію пенсій, яка чекає українців цього року, Українському радіо розповіла міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

0:00 0:00
10
1x

Як зміниться призначення та переоформлення субсидій?

"В законодавстві написано, що субсидія — це державна адресна соціальна безповоротна допомога, яка надається вразливим верствам населення, які не можуть самотужки сплатити за житлово-комунальні послуги. Це найголовніший принцип цієї допомоги для людини. Таких в нас в Україні біля 3 мільйонів домогосподарств. 

З 2019 року в Україні є закон, згідно з яким Мінфін здійснює верифікацію. Він перевіряє достовірність інформації, яку надають люди, які хочуть зайти в цю програму субсидій, у різних реєстрах, чи має людина право на таку допомогу і чи правильно встановлено її розмір. Остання верифікація показала, що, наприклад, в програмі субсидій є 830 одержувачів, які купили валюти сумарно на 140 мільйонів гривень. І в мене питання, чи це вразливі верстви населення", — розповіла Марина Лазебна.

Тому, за словами міністерки, були внесені зміни в процедуру призначення субсидій та посилені критерії відбору осіб, яким вона надається: "Зокрема був посилений критерій щодо наявності в родини двох і більше автомобілів, бо раніше був лише один і певного віку. Також (враховується — ред.) коли в домогосподарства є більше двох квартир".

"Я бачу, яке занепокоєння нові правила викликають у людей. Але, коли дивлюсь, я розумію, що десь 2,5 млн людей у цій програмі не мають дорогих покупок, депозитів і тому треба думати про цю велику цільову аудиторію. Є певна частина — близько півмільйона — яких треба було повторно перевірити, попросити їх принести нові заяви і задекларувати свій майновий стан і доходи. Ми дали строк у 5 місяців для переоформлення. Хотілося, щоби люди знали, що є цей час і будь-коли, коли вони прийдуть, субсидія переоформиться і буде призначена з 1 травня. Але люди не хочуть чекати, органи соціального захисту на місцях трохи не впорались з таким напливом людей. Ми це враховуємо і будемо робити уточнення", — пояснила міністерка. 

Але, як наголосила далі Лазебна, з 1 травня субсидія буде призначена: "Єдине, що ми визначимо категорії, які безумовно принесуть нам довідки, тому що є, наприклад, орендарі, і їм треба підтвердити фактичне місце проживання. Тому деякі категорії будуть приносити заяви, але для більшості ми постараємося зробити автоматичне перепризначення". 

Міністерка підкреслила, що всім особам, які належать до вразливих верств населення і самотужки не можуть сплатити за комунальні послуги, субсидія обов’язково буде перепризначена.

Що може стати перепоною для отримання субсидії?

"Ми послаблюємо норму щодо депозиту. Наразі йдеться про 25-кратний розмір прожиткового мінімуму (56 тисяч гривень), який дозволяє отримати субсидію, а ми хочемо встановити суму депозиту в 100 тисяч гривень, з якою можна попасти в програму", — розповіла Марина Лазебна. 

Також буде уточнення й щодо вимоги про наявність в особи, яка прагне отримати субсидію, другої квартири чи будинку: "Не буде враховуватися житло, яке перебуває у спільній, частковій або сумісній власності, і те, яке знаходяться в сільській місцевості. Адже така проблема у людей може бути".

Лазебна зауважила, що загалом за практикою при призначенні субсидії в Україні частка відмов складає лише 1-1,5%: "Це ті люди, які приходять на оформлення, а їм кажуть, що в них оце і оце є, і людина підтверджує. Тоді йде відмова". 

Яке збільшення пенсії чекає на українців цього року?

"Пенсії — це найболючіше питання в соціальній політиці, тому що воно стосується 11 мільйонів людей. 8 мільйонів в наших програмах, тому що це індексація. Якщо порівняти квітень цього року і квітень минулого, то середня пенсія зросла на 554 гривні.  Я знаю, що людей це не влаштовує, але ми рухаємося до того, щоб людей підтримувати і підтримувати частіше", — зазначила Марина Лазебна.

Міністерка розповіла, що наступні перерахунки пенсії відбудуться в липні: "Там буде дві програми: перша буде у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму, а друга програма нова. Йдеться про те, коли ми аналізували людей, які підпадають під індексацію, то вийшло десь півмільйона людей, які не підпали під індексацію. Тут мова про тих, кому пенсії призначені в 2019-2020 роках. Але пенсія не має знецінюватись, коли ціни ростуть. Тому цим пенсіонерам буде надано щомісячна доплата до пенсії у розмірі 100 гривень". 

"Також з 1 жовтня в нас буде програма "75+", коли всім особам, які мають 75 років і повний стаж, буде надано по 400 гривень", — зауважила Лазебна. 

Окремо міністерка розповіла й про те, як змінюватиметься пенсійне забезпечення для чорнобильців: "Перш за все, ми хочемо врегулювати підняття пенсій для ліквідаторів, осіб з інвалідністю, так як це сьогодні є для військових. В них пенсія збільшиться до 40%. Ця норма не закладена сьогодні в бюджеті, тому пропонується, аби вона набрала чинності з наступного року і ми могли в проєкті бюджету на 2022 рік закласти відповідні видатки. 

Також є рішення Конституційного Суду, де повертається норма 1996 року, коли мінімальна пенсія для людей з інвалідністю підвищується на 6-8 мінімальних пенсій за віком. Там треба було врегулювати це питання і ми знайшли вихід: встановлюємо розміри, які збільшуються в два рази в порівнянні з сьогоднішніми для І та ІІ категорій та дітей, де інвалідність теж пов’язана з Чорнобилем".

Фото: Фокус