"Щасливого Нового року": 4 поради від психологині, як створити собі свято і не засумувати після його закінчення

"Щасливого Нового року": 4 поради від психологині, як створити собі свято і не засумувати після його закінчення

Чим ближчим стає 31 грудня, тим активніше люди у всьому світі намагаються встигнути завершити всі справи, зробити покупки, приготувати святковий стіл та привітати всіх рідних та близьких. Такий поспіх часто призводить до того, що у святкову ніч ми почуваємось спустошено та втомлено, а перші дні січня не приносять очікуваної радості. Як оминути святкове вигорання, зустріти новий 2021 рік сповненим енергії та задоволення Українському радіо порадила психотерапевтиня та психологиня Катерина Лукінова.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Кожен до Нового року хоче завершити свої плани, встигнути щось зробити, закрити борги. І перехід в новий рік без боргів, завершивши справи, прикрасивши ялинку психологічно дає відчуття повноцінності, що в мене все, як в людей: ялинка є, борги закриті, на столі їжа. Це відчуття повноцінності, яке нав’язане суспільством", – розповіла Катерина Лукінова.

Аби уникнути оманливого відчуття щастя і зустріти 2021 рік справді щасливим та задоволеним, психологиня порадила дотримуватися кількох рецептів. 

1. Розтягуйте задоволення

Якщо слідкувати за історією, то в різних країнах Новий рік святкується по-різному. Але чомусь йде божевільна привязка до цієї дати, наче завтра не буде дня. Ніхто не думає, як зустріти Новий рік в задоволення, а не в поспіху і турботах.

Шикарно, коли ви отримуєте подарунки або до свята, або за тиждень-два після свята. Коли вже все святкування в людей відбулося, подарунки вручені, вони отримали великий сплеск емоцій, потім з'являється пустка. А у вас є можливість зустрітися з людиною в комфортний час, подарувати подарунок і продовжити це свято. Навіть якщо святкували Новий рік, не спішіть подарувати подарунки до 31-го. Розтягніть на два тижні і ви отримаєте набагато більше задоволення.  

2. Не бійтесь нестабільності

Багато людей бояться нестабільності, тому що вони не довіряють собі. Йде недовіра до світу, але в першу чергу це недовіра до себе. Людина не знає, як вона впорається, і це незнання викликає в мозку дуже велику паніку. Але слід враховувати, що наше життя загалом нестабільне. Ми настільки звикли жити в стабільності, що мозок абсолютно не розвивається. По суті йдеться про зону комфорту, яка стає некомфортною. Людина в ній починає чахнути і психологічно деградувати. 

Нестабільність – це нові можливості, коли ви почнете генерувати нові ідеї, може з'явитися нова робота, коли можуть з'явитися нові стосунки. Це той період, коли мозок починає активно шукати і знаходити нові рішення. 

3. Спрощуйте та переносьте

Варто спростити всі моменти, які будуть відволікати: подарунки можна замовити в інтернеті, можна сказати, що прийдете в гості пізніше, можна спростити святковий стіл. Краще подумати, що я можу перенести і кожен крок робити в задоволення. Також не варто в новорічну ніч обдзвонювати всіх родичів і друзів: ви можете подзвонити їм протягом 2-3 днів, їм теж це буде приємно. Треба забрати все, що викликатиме турботу і тривогу і просто насолодитися процесом.

4. Додайте приємних запахів 

Запахи фруктів чи хвої тим чи іншим чином впливають на наш головний мозок. На кожного вони можуть впливати індивідуально, але основне, не сам запах, а те, в яких подіях ви відчули його сильно. Мандаринки – це запах Нового року і існує мало людей, кому він не подобається. Є ті запахи, які асоціюються в нас з весною, літом. Є й ті, яких ми не можемо переносити. 

Я рекомендую мати свій "гардероб" запахів, які формують чи навіть коригують емоційний фон. Вони будуть відновлювати емоційний баланс.

Фото: pixabay