Чому ми переїдаємо на свята і що з цим робити? Пояснює дієтолог

Чому ми переїдаємо на свята і що з цим робити? Пояснює дієтолог

Україна плавно входить в щорічний святковий забіг, який розпочинається 25 грудня і закінчується під кінець січня. Традиційно всі свята пов'язані із застіллям та вживанням алкоголю, що пізніше позначається як не на здоров’ї українців, так принаймні на їхніх фігурах. Чому ми переїдаємо на свята, як позбутися цієї звички та який алкоголь варто вживати на святковим столом? Про все це Українському радіо розповіла лікарка-дієтолог Світлана Фус.

"Ми маємо таке відношення до їжі, що коли в нас свято, то ми намагаємось з’їсти все найсмачніше. Але ми можемо цього не допускати і харчуватися так, як зазвичай", – одразу дала пораду Світлана Фус. 

За словами дієтологині, до їжі в святковий період треба ставитися як до звичайної події: "Це повинна бути вечеря, а не сніданок, обід і вечерю в одному в одному флаконі. Коли до цього ставитись саме так, то ми підемо на вечерю і не будемо намагатися з’їсти все, що стоїть на столі". 

"Я раджу взяти тарілку, поділити її навпіл: на одну половину покласти овочеві страви, а другу поділити ще навпіл і на одну частину викласти м’ясо чи рибу, а на іншу – щось вуглеводне", – наголосила Фус. 

Також вона розповіла Українському радіо, що у випадку, якщо ви все ж таки переїли, то можна скористатися ферментативними препаратами, проте це має бути виключенням, а не правилом.

"Ферментативні препарати дійсно працюють і якщо ви переїли, то можна прийняти ферменти, бо іноді буває така кількість їжі з алкоголем, що організм не в змозі це перетравити. В такому разі організму треба допомогти, але це не повинно бути системно", – пояснила лікарка. 

Також Світлана Фус торкнулась і теми алкоголю, який часто супроводжує період новорічних свят: "Хто що переносить, те й треба пити. Якщо в людини від сухого вина зводить шлунок, то не треба приймати поради пити сухе вино. Варто пити те, від чого людині напевно не буде погано". 

"Важливу роль відіграє кількість. Безпечна кількість – це 30 мл міцного алкоголю за один прийом для жінок та 30-50 мл – для чоловіків. Якщо говорити про легкий алкоголь, на кшталт сухого вина, то йдеться про 150-200 мл. Все інше – це гепатотоксична та нейротоксична доза", – наголосила Світлана Фус. 

Наостанок дієтологиня нагадала, що не варто переїдати, адже поєднання великої кількості алкоголю з жирною чи калорійною їжею для організму є складним: "На це дуже реагують підшлункова залоза, шлунок, жовчний міхур. Вони реагують на їжу, яку ми не їмо зазвичай, тим паче, коли ми за один раз намагаємось з’їсти все". 

Фото: pixabay