Шоколад корисний, якщо натуральний — дієтологиня

Шоколад корисний, якщо натуральний — дієтологиня

Шоколад відноситься до корисних продуктів харчування, якщо ми говоримо про натуральний шоколад, який має містити певні інгредієнти. Це зауважила в ефірі Українського Радіо дієтологиня, кандидатка медичних наук Галина Незговорова. Під певними інгредієнтами вона має на увазі, зокрема, какао масло, терте какао, цукор і лецитин. Це основні складові шоколаду. А до складу молочного шоколаду додається молоко. Якщо хочеться смачнішого, до нього додаються сухофрукти або горішки. Це збільшує калорійність, але і смак теж. Фактично не існує жодної хвороби, яка б забороняла щоденне вживання шоколаду, але в невеликій кількості, уточнює дієтологиня. А професорка Державного торговельно-економічного університету Олена Сидоренко розповіла – що, за законом, мають вказувати виробники шоколаду, в якому порядку і в яких пропорціях. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Суспільне

Це десерт, а не основний прийом їжі

— Пані Галино, чи ви вживали сьогодні на сніданок шоколад?

Галина Незговорова: Ні, це десерт, який я буду вживати після сніданку між прийомами їжі, після того, як приїду на роботу.

— А чому?

Галина Незговорова: Тому що це десерт, а не основний прийом їжі.

— А якщо хочеться підсолодити ранок і ранній підйом?

Галина Незговорова: Коли бувають екстремальні ситуації, ми можемо скористатися і цим. В таких ситуаціях не потрібно собі його забороняти. Але якщо уявити, що ми живемо в звичайному радісному житті, тоді мають бути повноцінні сніданок, обід і вечеря.
Якщо ми загалом говоримо про здорове харчування, то звичайно, повинен бути повноцінний сніданок, який може завершитися прийомом кави з невеличким шматочком шоколаду, кому до смаку. Але змінювати такі продукти місцями не варто. Бо, коли починаєш прийом їжі з чогось солоденького, не захочеться їсти іншу їжу. І якщо це повторювати впродовж дня, ми матимемо дефіцит поживних речовин. Коли є вибір між кашею та шоколадом, звісно, захочеться з'їсти шоколад. Але це зовсім не означає, що це правильний вибір. Особливо, якщо це робити часто.

Шоколад корисний, якщо натуральний

— А чи корисний шоколад?

Галина Незговорова: Шоколад відноситься до корисних продуктів харчування, якщо ми говоримо про натуральний шоколад, який має містити певні інгредієнти. Це, зокрема, какао масло, терте какао, цукор і лецитин. Це основні складові шоколаду. Якщо ж ми говоримо про молочний шоколад, до його складу додається ще молоко. Якщо хочеться ще смачнішого шоколаду, до нього додаються сухофрукти або горішки. Це збільшує калорійність даного продукту, але і смак також. Фактично не існує жодної хвороби, яка б забороняла щоденне вживання шоколаду в невеликій кількості.

— А цукровий діабет?

Галина Незговорова: Ми говоримо про невелику кількість. Навіть при значному ожирінні немає заборони прийому справжнього чорного шоколаду. Користь шоколаду полягає в чималій кількості поживних речовин, зокрема, мінералів. Шоколад містить калій, магній, який нині показаний майже всім, невелику кількість заліза, вітаміни групи B1, B2, вітамін РР. Ці елементи покращують стан судин, а якщо гарно працюють судини, буде гарно працювати мозок. Також ці елементи покращують роботу травної системи, когнітивні можливості людини, запобігають розвитку, наприклад, такої серйозної хвороби, як хвороба Альцгеймера. Шоколад покращує не тільки настрій, а й наші розумові здібності. Тому шоколад, якщо він правильно приготовлений, якщо він справжній, можна вживати щодня в невеликій кількості задля користі для здоров'я.

— Оці принади шоколаду, які ви перелічили, забезпечуються саме наявністю какао?

Галина Незговорова: Саме так. А якщо до шоколаду додане молоко, там є ще кальцій і фосфор.

— Якщо шоколад – це корисний продукт, чому тоді його потрібно вживати в помірній кількості? Чому б не з'їсти не шматочок шоколаду, а половину плитки або цілу плитку?

Галина Незговорова: Не забуваймо про те, що це дуже калорійний продукт. Двома плитками шоколаду ми зможемо забезпечити себе калоріями на цілий день. Це може призвести до того, що почнеться збільшуватися вага.

— У Європейській асоціації какао попереджають про зростання цін через погодні умови на какао боби, а відповідно на шоколад і похідні вироби. Відповідно, може збільшитися кількість “какаовмісних” солодощів, які будуть дешевшими, але не дуже якісними. Як правильно читати етикетку від шоколаду? Як вибрати справді корисний продукт?

Галина Незговорова: На етикетці ми звертаємо увагу на те, що написано першим. Якщо це какао масло, терте какао, молоко, лецитин, цукор, це – абсолютно правильні складові шоколаду. Якщо містяться інші інгредієнти, варто замислитися, чи дійсно вони корисні. Якщо, наприклад, какао масло стоїть в кінці переліку, це вже свідчить про те, що це не зовсім той продукт, на який ви розраховуєте. Крім того, треба пам'ятати, що 30% інформації на етикетці виробники можуть не вказувати. А що входить в ці 30%, ніхто з нас не знає. Це може визначити тільки хімічна експертиза.

Що, за законом, мають вказувати виробники шоколаду

— Пані Галина сказала, що 30% інформації на етикетці про вміст продукту виробники можуть приховувати. Наскільки це законно? Що, згідно з законом, мають вказувати виробники, в якому порядку і в яких пропорціях, щоб ми розуміли точно, що ми купуємо?

Олена Сидоренко: Свідомий вибір – це основне. Нещодавно відбулася колегія Держпродспоживслужби, куди я була запрошена. І я дуже радію, що порушуються саме ці питання визначення мінімальних кількостей гідрожиру, трансжирів у різних видах харчових продуктів. Це стосується і шоколаду. Якщо брати наш регламент, гармонізований до вимог Європейського Союзу, він, в принципі, дозволяє в межах 5% використовувати замінники какао масла. Але за умов, що вміст какао продуктів, регламентований, як не менше 35%, не буде зменшений.

І до замінників какао масла є дуже жорсткі умови щодо їхнього походження і безпечності. Основна проблема – це визначення вмісту трансжирів в шоколаді та інших продуктах. Щодо кількості 5%: якщо методика не точна, не апробована, виробник може апелювати тим, що це похибка приладу, наприклад. Але це не буде суттєво впливати на якість, якщо будуть дотримані ці умови. Першим у складі має бути вказане те, чого у складі найбільше. Якщо ми беремо молочний шоколад, то на першому місці буде цукор, потім какао масло, потім какао порошок та інші інгредієнти. Якщо ми беремо чорний шоколад, на першому місці має бути какао порошок, какао масло та інші інгредієнти. Коли я роблю вибір, я намагаюся брати той шоколад, де на першому місці буде какао масло. Але цей шоколад буде найдорожчим. Тому тут вибір за споживачем.

— Чи забезпечує держава, окрім якості шоколаду, його безпечність?

Олена Сидоренко: Безпечність і якість дуже пов'язані. Якщо ми беремо безпечність у чистому вигляді, йдеться про вміст радіонуклідів, токсичних елементів, який жорстко регламентується. А алергія від шоколаду, про яку багато говорять, виникає через вміст лецитину. Цей продукт в деяких випадках може спричиняти алергію. Це алерген. Але він не впливає на безпечність. А якщо ми говоримо про трансжири і гідрожир, їх треба чітко контролювати. Інакше будуть порушення. Ми бачимо, що ціни на какао масло зростають, відповідно, будуть порушення, якщо ми не зможемо їх визначати. І трансжири в тому числі викликають алергію, тому це продукт, який теж є небезпечним.

Невелика кількість шоколаду — це скільки?

— Чи можна вживати шоколад під час вагітності?

Галина Незговорова: Можна, якщо немає алергічної реакції. Вживати вагітним шоколад можна в невеликій кількості – до 45-50 гр на день з урахуванням калорійності добового раціону.

— Уточніть, будь ласка, невелика кількість шоколаду – це скільки?

Галина Незговорова: Все залежить від конкретної людини. Якщо вона страждає на ожиріння, кількість зменшується. Якщо це нормальна вага, 50-60 гр на день можна собі дозволити.

— Скільки це шоколадних квадратиків?

Галина Незговорова: Якщо плитка 100 гр, то це може бути навіть половина.

— Чи можна щодня вживати какао з цукром замість кави?

Галина Незговорова: Якщо це одна склянка, будь ласка.

— Який шоколад якісніший: український, бельгійський чи хендмейд?

Галина Незговорова: Все залежить від особистих уподобань. Особисто я споживаю шоколад дуже рідко, не щодня і зовсім невелику кількість. Надаю перевагу чорному шоколаду з горіхами в якості перекусу.

— Чим замінити шоколад, якщо він протипоказаний, адже це джерело гормону задоволення?

Галина Незговорова: Сухофруктами, горіхами або навіть просто заняттями спорту. Це теж – джерело серотоніну, гормону щастя та радості.