Коронавірус мутує: Європою шириться новий штам

Коронавірус мутує: Європою шириться новий штам

Повідомлення про появу нового штаму коронавірусу у Британії налякали світ. Лондон та Південь Англії оголосили жорсткий локдаун, для жителів Англії, Шотландії та Уельсу скасували різдвяні послаблення. Інші країни обмежують авіасполучення з Королівством. Вірус також виявили у Данії, Нідерландах, Австралії. Що вченим вдалося з’ясувати про мутацію гену вірусу, в ефірі Українського радіо розповів старший викладач Школи охорони здоров’я НАУКМА Володимир Курпіта

0:00 0:00
10
1x

Чи став коронавірус небезпечнішим? 

Спостереження за новим штамом коронавірусу в Британії велись з кінця вересня поточного року, розповідає експерт. "Вони помітили, що сильно зростає захворюваність – майже у чотири рази. Це дало підставу розшифрувати ген вірусу. І в гені були знайдені специфічні зміни – так звані мутації.  Мутації виявляються дуже швидко і дуже часто. Але, мутації почали виявляти близько у 10% тих людей, яким проводили такі обстеження".

Цей факт, зауважує Курпіта, наштовхнув вчених на думку, що цей вірус може швидше поширюватись. "Але, при цьому вчені не виявляють що серйозніші наслідки виникають при захворюванні цим вірусом. Це такий елемент вірусу – він інфікував більше людей, але люди не хворіють тяжко",  – зауважує він. 

Є дані про те, що він не є небезпечнішим, ніж "класичний" Sars-Cov-2. "Спостереження тільки ведуться зараз. Але, попередні дані говорять саме про це.  Однією з відзнак цієї хвороби є те, що захворюваність поширюється на людей молодшого віку, ніж 60 років, а вони переносять ці захворювання легше".

Про вплив нового штаму вірусу на вакцинацію від COVID

Дуже обережно висловився з цього приводу Європейський Центр з контролю за захворюваннями, розповідає експерт. Він пояснює, що ще дуже мало людей отримали цю вакцину. "Думаю, найближчим часом ми побачимо результати спостережень, як реагує вірус на вакцини". До того ж, пояснює Володимир Курпіта, той самий вірус грипу змінюється кожного сезону. "Тому вчені систематично змінюють набір, яким профілактують виникнення грипу. Думаю, що це буде вживатись і до коронавірусу, коли з’явиться сезонна вакцина. Технології створення вакцини вже пройдені, тому не буде потреби проводити такі великі дослідження. Будуть використані ті можливості, які вже є".

Чи можливо зупинити поширення?

У Центрі громадського здоров’я МОЗ України запевняють, що в нас "британський" штам ще не реєстрували. Уся державна лабораторна мережа Україна забезпечена необхідним обладнанням та здатна виявити SARS-CoV-2 у пацієнтів незалежно від його штамів. Про це заявив в. о. генерального директора ЦГЗ Ігор Кузін. "Наразі вже зареєстровано 12 000 мутацій геному коронавірусу, і всі вони коректно визначаються тест-системами, які використовують в Україні. Вірус зазнає мутацій, усі ці форми досліджують і наразі відсутні повідомлення про істотні зміни його геному, котрі мали б істотне клінічне або діагностичне значення",  – зазначив він.

Водночас МЗС України рекомендує громадянам України тимчасово утриматися від поїздок до Лондона та південно-східної Англії. Багато країн одна за одною обмежують авіасполучення з Великобританією. "Хотів би нагадати, що багато європейських країн проголосили про так звані "різдвяні обмеження". Наприклад Бельгія припинила транспортне сполучення всього на добу, і після отримання додаткової інформації буде приймати відповідне рішення. Про українські рішення я поки що не чув",  – зауважує старший викладач Школи охорони здоров’я НАУКМА Володимир Курпіта.

Фото: REUTERS

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Поки коронавірус став рутинним, ми втратили 300 тисяч людей — Ковтонюк
Пандемія ковіду закінчилася, але вакцинація залишається — Ляшко
Росія пошкодила або зруйнувала близько тисячі медзакладів України – Ляшко
Нова хвиля ковіду може бути в Україні в середині лютого – міністр охорони здоров’я Ляшко
Коронавірус під час війни. Як Україна готується до нової хвилі пандемії ― Кузін