Зовнішня політика України: основні напрямки аналізує заступник керівника Офісу Президента

Зовнішня політика України: основні напрямки аналізує заступник керівника Офісу Президента

Про те, якими будуть відносини США та України після перемоги демократа на президентських виборах, співпрацю України з НАТО та конфлікт з Угорщиною в ефірі Українського радіо заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква.

0:00 0:00
10
1x

Про налагодження відносин зі США після обрання президентом Джо Байдена

США є нашим стратегічним партнером. Відповідно зі зміною президента чи зі зміною правлячої партії в одній з палат Конгресу політика України щодо США не зміниться. Крім того, ми впевнені, що політика США щодо України залишиться незмінною. У нас дійсно багато стратегічних сфер співробітництва. Звичайно одразу спадає на думку підтримка США нашої територіальної цілісності. Є певні ідеї та наміри, як підвищити рівень нашого інституційного співробітництва. Ми будемо просити США відновити посаду представника США відносно України. Така посада існувала за часів попередніх демократичних адміністрацій і ця людина була свого роду посадовою особою, яка веде  Україну.  Але це не єдина тема для нас зі Сполученими Штатами. Оборонна підтримка, фінансова  та економіка. 4 млрд доларів обігу, які ми мали в докризові часи – це велика цифра, але її можна збільшити за рахунок нових проєктів і ми це будемо робити. Президент України готовий здійснити візит до США. Підготовка цього візиту триває вже певний час. Крім того, ми розраховуємо на візити вищого керівництва Сполучених Штатів Америки в Україну.

 

Про співпрацю України з НАТО: підсумки цього року та перспективи на наступний

Цей рік дуже вдалий для наших відносин з НАТО. Він пройшов під егідою "Партнерство з розширеними можливостями", яке для України відкрилося після відповідного рішення держав-членів НАТО 12 червня цього року. воно було несподіваним для багатьох не лише в Україні, але й для наших партнерів на міжнародній арені. Зараз ми приступаємо до конкретної стадії реалізації цього рішення. Мету членства України в НАТО ніхто не знімає х порядку денного. Ми просто маємо пройти низку етапів. Україна не єдина не з членів альянсу, яка має такий статус. Такий статус має Грузія, Йорданія і ще низка країн. Ми вивчаємо досвід їхньої взаємодії з НАТО на цьому етапі. Ми звертатимемося до Генерального секретаря НАТО з проханням розтлумачити нам цей статус. На сьогодні Україна зосереджена на практичному виконанні критеріїв членства в Альянсі. Це  й оборонна реформа і реформа сектору безпеки тощо. Пройшовши ці шляхи, ми зможемо ставити питання про членство в НАТО. Наступного року відбудеться черговий саміт НАТО, на який ми сподіваємося Україна також буде запрошена, як один з ключових партнерів. Україна бере участь в усіх основних миротворчих операціях НАТО. Більше того, ми взяли участь у підготовці розвитку НАТО до 2030 року. Україна також залучена в цей процес. Безумовно ми хочемо, щоб більше уваги приділялося Чорноморському регіону. Для України це важливо.

Про угорський напрямок політики: чи можна здолати вето Будапешта без суттєвих поступок з українського боку?

Без сумніву події, які відбулися на Закарпатті мали вплив на двосторонні україно-угорські відносини  та відносини з міжнародними партнерами. Проте я би не драматизував те, що сталося вчора. У нас складні, але вельми цікаві відносини з Угорщиною. Ми знаємо про бажання прем’єр-міністра Угорщини провести зустріч з президентом України. До такої зустрічі ми готові. У цьому році ми на жаль, не можемо говорити про перемовини на найвищому рівні, але наступного року це є в порядку денному.

Про активізацію взаємодії України з Молдовою, після обрання президентом Маї Санду

У президента Зеленського дуже хороший персональний діалог з Маєю Санду. Молдова для нас важлива з геополітичної точки зору. Це наш сусід в непростому регіоні, який має проблему Придністров’я. Та перш за все це наш економічний партнер. У нас є низка застарілих невирішених питань з часів попередньої влади. про це ми також будемо говорити з Маєю Санду. Наш спільний рух до ЄС. І Україна і Молдова – є членами Східного партнерства. Тому спектр спільних інтересів доволі великий.

Про розвиток співпраці зі стратегічними партнерами України в басейні Чорного моря, зокрема Туреччиною

У жовтні відбувся дуже вдалий візит президента України до Туреччини, де ми говорили зокрема про чорноморську безпеку. Туреччина важлива для нас не лише з точки зору деокупації Криму, але й в забезпеченні безпеки в цьому регіоні.

Фото: Ігор Жовква, Укрінформ